Türk Telekom Grubu İstikrarlı Büyümesini Sürdürdü

Türkiye’nin öncü iletişim teknolojileri grubu Türk Telekom, 2015 yılı üçüncü çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Grup, yılın üçüncü çeyreğinde abone kazanımını başarıyla sürdürdü. Konsolide gelir yılsonu beklentilerine uygun olarak (UFRYK hariç) %7,3 büyüme gösterdi.  Konsolide FAVÖK, bir defaya mahsus kaydedilen operasyonel gider kalemleri hariç tutulduğunda, yıllık bazda sabit kalırken, FAVÖK marjı %37 oldu. Yılın ilk 9 ayında FAVÖK 3,9 milyar TL’ye yükselerek yılsonu beklentilerini karşıladı.

Mobil gelirler yıllık %14 büyüme oranı ile güçlü büyümesini sürdürdü. Toplam mobil abone sayısı 17 milyona ulaştı. Faturalı abone oranı %50 ile pazardaki lider konumunu sürdürdü. Mobil data gelirleri üçüncü çeyrekte yıllık %38 artarken, akıllı telefon penetrasyonu %64’e yükselerek pazardaki en yüksek oran olmaya devam etti.

Toplam sabit genişbant abone sayısı 7,8 milyona ulaşırken, net kazanımın 88 bini fiber altyapımızı kullanan abonelerden geldi.

UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi maç yayınları ile mevcut IPTV platformuna ek olarak kurulan uydu platformunun katkısıyla TV abone kazanımı üçüncü çeyrekte net 56 bin olarak gerçekleşti.

2015 yılı yatırım harcaması tahmini (spektrum lisans ücretleri hariç) 2,3 milyar TL’den 2,9 milyar TL’ye çıkarıldı.

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan 2015 yılı üçüncü çeyrek sonuçları hakkında şöyle konuştu:

“Türk Telekom Grubu olarak operasyonel olarak güçlü olduğumuz bir çeyreği geride bıraktık. Elde ettiğimiz yıldan yıla büyüme oranı, Türkiye’nin tek entegre telekom şirketi olarak yakınsama yaklaşımımızla birlikte gelir kaynaklarımızı çeşitlendirme çabalarımızın bizi doğru yöne sevk ettiğini gösteriyor.

Entegre tekliflerimizin her bir unsurunu güçlendirmek için tutkuyla çalışıyoruz. Lider sabit hat ürün ve hizmetlerimize ek olarak mobil alanda da kendimizi daha yukarılara çıkacak şekilde konumlandırdık. Fiber ve mobil şebekeye yıllardır yaptığımız yatırımlar ve ayrıca hizmet seviyemizdeki iyileşme müşteri kaybı oranlarında da istikrarlı bir düşüş sağladı.

Üçüncü çeyrek Grubumuzun sürdürülebilir performansı için önemli bir kilometre taşı niteliği taşıyor. Ağustos ayında mobil iletişim alanında yeni spektrumlar elde etmek için başarılı bir ihale süreci yaşadık ve çok avantajlı bir spektrum portföyü satın almayı başardık. Bu ihalenin ardından başlayan yeni dönemde, fiber şebekedeki güçlü liderliğimiz ve mobil alandaki spektrum pozisyonumuzun desteğiyle yeni nesil mobil hizmetlere liderlik etmeye kararlıyız.

Televizyon işinde entegre tekliflerimizi güçlendirmek için önemli inisiyatiflerin lansmanını yaptık. UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi maçlarını münhasır içerik olarak yayınlamaya başladık. Ayrıca, yeni uydu platformumuzu lanse ederek kapsama alanımızı genişlettik. Bu inisiyatiflerin ilk sonuçları hem abone net kazanımı hem de Kullanıcı Başına Ortalama Gelir açısından çok olumlu oldu.

Müşterilerimizi yaptığımız her şeyin merkezinde tutarak ürün ve hizmetlerimizi iyileştirmeye ve pazardaki liderliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz.”

Yıl Sonu Öngörüsü

Türk Telekom, mobil şebeke yatırımlarının hızlandırılması ve Türk Lirasındaki değer kaybının yatırım harcamalarına etkisi nedeniyle 2015 yılı yatırım harcaması tahminini (spektrum lisans ücretleri hariç) 2,3 milyar TL’den 2,9 milyar TL’ye çıkarmaya karar verdi.

2015 Yıl Sonu Gelir ve FAVÖK öngörüsü ise aşağıdaki gibi korunmuştur:

• UFRYK 12 inşaat geliri hariç konsolide gelirlerin 2014 yılına göre yüzde 5-7 seviyelerinde artması
  • Konsolide FAVÖK tutarının 5,1 milyar TL - 5,2 milyar TL seviyelerinde gerçekleşmesi

Türk Telekom Grubu Konsolide Finansal Tabloları’na http://www.ttinvestorrelations.com/tr/mali-operasyonel-veriler/finansallar.aspx adresinden ulaşılabilir.​​

Bülten Tarihi: 20 Ekim 2015​​​