“Türk Telekom İllere Özel Akıllı Çözümler Sunacak, Şehirler Daha Yaşanılır Olacak”

Türk Telekom, Londra’da düzenlenen Broadband World Forum’da akıllı şehir çözümlerini katılımcılarla paylaştı. Akıllı şehirlerin, günlük yaşamı kolaylaştırdığını ve yüzde 60’a varan kaynak tasarrufuna olanak sağladığını söyleyen Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca, “Şehirleri akıllandıran teknolojimiz sayesinde, şehre özel entegre çözümler sunuyoruz. İstanbul’un trafiği, Adana’nın gürültüsü, İzmir’in atık sorununa Akıllı Şehir teknolojileriyle çözüm bulacağız” dedi.

Telekomünikasyon ve teknoloji alanında dünyanın önde gelen oyuncularını bir araya getiren 15.Broadband World Forum, bu yıl 20-22 Ekim tarihleri arasında Londra’da düzenlendi. Forum’da, Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca, Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen ve bölgede örnek teşkil eden akıllı şehir uygulamalarını katılımcılarla paylaştı. Trafikten sağlığa, kamu hizmetlerinden enerji tasarrufuna kadar şehirlerin tüm ihtiyaçları için akıllı çözümler sunduklarını ifade eden Akarca, bu sayede şehirlerin, vatandaşlar için daha yaşanabilir hale geldiğini vurguladı. Forum’un ardından gazetecilerle bir araya gelen Mehmet Ali Akarca, Türk Telekom Grubu’nun uyguladığı akıllı şehir servisleriyle dünyaya örnek olduğunu belirterek, “ Eskiden bu tür uluslararası konferanslarda başkaları konuşur, biz dinlerdik. Geliştirdiğimiz teknolojiyi anlatmamız için artık bizi konuşmacı olarak davet ediyorlar ve onlar bizim başarılarımızı dinleyip etkileniyorlar. Dünya telekomünikasyon sektörüne yön veren forum ve konferanslarda yer alıyor; fikirlerimizi ve geliştirdiğimiz ürünleri paylaşıp regülatif konularda söz sahibi oluyoruz. Bu; Türkiye hem de Türk Telekom Grubu için büyük bir gurur” açıklamasında bulundu.

Şehirleri akıllandıran teknolojiler

İnovatif uygulamalarıyla, araçların, evlerin, okulların, şirketlerin ve şehirlerin akıllandığı bir gelecek inşa etmek istediklerini vurgulayan Akarca, “Türkiye’nin ilk entegre akıllı şehir projesini Karaman’da hayata geçirdik. Diğer akıllı şehrimiz Antalya ise bu yıl G20 Zirvesi ile dünya liderlerini konuk edecek ve dünya ekonomisinin en etkili temsilcilerini Türk Telekom Grubu’nun teknolojik çözümleri ile ağırlayacak” dedi. Akarca, akıllı trafik, akıllı çevre, akıllı sağlık, akıllı güvenlik, akıllı enerji ve akıllı yönetim başlıkları altında hayata geçirdikleri uygulamaların, şehir hayatını kolaylaştırdığını ve yüzde 60’a varan kaynak tasarrufu sağladığını vurguladı.

İllerin ihtiyacına özel akıllı çözümler sunuyoruz

Türkiye’deki her ilin, iklim, coğrafya, nüfus, ekonomik kaynaklar ve şehircilik anlamında kendine has özellikleri ve sorunları olduğunu ifade eden Akarca, şu bilgileri paylaştı:

Türk Telekom Grubu olarak Türkiye’nin doğusundan batısına en ücra noktalara bile ulaşan bir hizmet ağına sahibiz. 81 ilde, 34 bin kişilik dev çalışan kadromuzla, Türkiye’nin en büyük, en gelişmiş ve en yaygın kurumsal servis ağını sunuyoruz. Ülkemizin, şehirlerimizin, insanımızın ihtiyaçlarını çok iyi biliyoruz.

Akıllı şehircilik yaklaşımımızda da, şehirlerimizin ihtiyaçlarını ve önceliklerini gözlemledik. Çeşitli araştırmalardan faydalanarak illerin ihtiyaçlarını belirledik ve onlara çözüm getirecek akıllı uygulamaları hayata geçirmeye odaklandık.

2014 Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu'na göre, Türkiye’de 32 ilde su kirliliği, 27 ilde hava kirliliği, 19 ilde atık sorunu, 2 ilde gürültü kirliliği en önemli çevre sorunu olarak değerlendiriliyor. Türk Telekom Grubu olarak, Adana’nın gürültüsüne, İzmir’in atıklarına, Van’ın su kirliliğine akıllı uygulamalarımızla çözüm sunuyoruz.

Araştırmalara göre İstanbul’da kişi başına yıllık ortama 125 saatimiz trafikte geçiyor. Bir diğer araştırmada dünyanın en çok dur-kalk yapılan şehirleri sıralamasında İstanbul, Endonezya’nın başkenti Jakarta’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Hem akıcı trafiği sağlamak hem de sera gazı salınımının önüne geçmek akıllı çözümlerimizle mümkün olacak” dedi.

Türk Telekom Grubu’nun şehirleri akıllandıran teknolojisi sayesinde, her ile özel entegre çözümler sunabildiklerini ve bu alanda geniş bir ürün portföyüne, büyük bir tecrübeye sahip olduğunu söyleyen Akarca:

“BuluTT ölçüm ürünleri ve bunun altyapısını oluşturan kablosuz internetle gürültü, su kirliliği ve hava kirliliği gibi çevresel sorunları sürekli denetim altına alabiliyoruz. Akıllı Kavşak, TEDES ve Öncelikli Geçiş, Akıllı Durak ve Akıllı Otopark çözümleriyle trafik sorununu azaltan ve trafik akışını rahatlatan uygulamalar sunuyoruz. BuluTT Göz ve Mobese çözümleriyle suç oranlarını azaltacak güvenlik sistemlerine sahibiz. Üstelik tüm bunları bir arada ve tamamen birbirine uyumlu bir şekilde, kolay yönetilebilir şekilde hayata geçirebiliyoruz.”

Akıllı şehir yüzde 60’a varan tasarruf demek

Akıllı şehir çözümlerinin güvenlik, verimlilik, ekonomi, çevresel duyarlılık ve yaşam kalitesi gibi konularda şehre önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Akarca, “Akıllı şehirlerle sokak aydınlatma giderleri yüzde 35 azalıyor. Ayrıca şehirleri akıllandıran uygulamalarıyla trafik bekleme süresinde yüzde 25, kaza sayısında yüzde 60, karbondioksit salınımında yüzde 40, suç oranında yüzde 25 azalma, su kullanımında yüzde 30’a, sağlık ve eğitim giderlerinde yüzde 15’e varan tasarruf sağlanabiliyor” diye konuştu.

Akıllı şehirlerin olmazsa olmazı fiber ve WiFi

Hedeflerinin akıllı uygulamaları Türkiye’nin 81 iline yaymak olduğunu belirten Akarca, akıllı şehirlerde en öncelikli ihtiyaçlardan birinin WiFi erişimi olduğunu ve fiber altyapının bu anlamda büyük önem taşıdığını belirtti. Akarca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fiber altyapı, akıllı şehirlerin olmazsa olmazıdır. Türk Telekom Grubu olarak Türkiye’nin her köşesine ulaşan 206 bin kilometreyi aşkın fiber ağımız, yenilikçi vizyonumuzla ülkemizin dijital dönüşümüne öncülük ediyoruz. Tecrübelerimizi paylaşmak için akıllı şehirleri tüm Türkiye ile buluşturmaya hazırız. Akıllı şehirler vatandaşlarımıza daha akıllı ve kolay bir yaşamın anahtarını sunarken, kent çevresinde büyük bir ekosistem oluşturuyor. Ekonomik ve sosyal gelişim yolunda yepyeni fırsatların kapılarını açıyor. Bugün milyonlarca kişi halihazırda ücretsiz olarak sunduğumuz WiFi bağlantısı, bilgilendirme ekranları, şehre yönelik mobil uygulamalar, akıllı kavşak, akıllı durak, sağlık hizmetleri ve engellilerin hayatını kolaylaştıran servisler başta olmak üzere çok sayıda akıllı hizmetimizden faydalanıyor.”

Akıllı uygulamalarla, Karaman ve Antalya’nın su tasarrufu yüzde 29’a ulaştı

Akıllı şehir hizmetleri kapsamında Karaman’da bugüne kadar 118 bin 492 kişi, sunulan kablosuz internet üzerinden 6 bin 100 GB’ı aşkın veri kullandı.

Antalya sahil şeridinde kablosuz internet kullanan 101 bin 458 kişinin toplam kablosuz veri kullanımı ise 6 bin 200 GB’ı geçti.

• Antalya ve Karaman’ın akıllı şehirlere dönüştürülmesiyle sağlanan elektrik ve su tasarruf oranı yüzde 29’a ulaştı.
  • Karaman’da ihtiyaç sahibi evlere dağıtılan panik butonları 41 kez kullanıldı.
  • Kronik hastalık takip sistemi Karaman’da 212 kez, Antalya’da 221 kez kullanıldı.

Akıllı şehirler Türkiye’de 83 tane Ömerli Barajı’nı kurtaracak

• Akıllı şehir çözümleri kaza oranını yüzde 60’a kadar düşüyor.
  • Akıllı kent çözümleri trafikte bekleme süresi yüzde 25 oranında kısalıyor.
  • Akıllı aydınlatma ile Türkiye’de her yıl 650 Milyon TL tasarruf potansiyeli var.
  • Akıllı ölçüm ile Türkiye genelinde yılda 2,75 milyar TL’lik elektrik tasarrufu sağlamak mümkün.
  • Akıllı sulama ile yüzde 30’a varan su tasarrufu sağlanabiliyor. Türkiye’de her yıl sulama için yaklaşık 32 milyar metreküp su kullanılıyor. Akıllı sulamanın tüm Türkiye’ye yaygınlaşmasıyla yaklaşık 9 milyar metreküp su tasarrufu elde edilebiliyor. Bu Ömerli Baraj Gölü’nü 83 kez doldurmaya yetecek kadar su tasarrufu anlamına geliyor.
​​​​

Bülten Tarihi: 22 Ekim 2015​​​