Türk Telekom ile internetle tanışan en çok e-devleti kullanıyor

Türk Telekom’un, kalkınmada öncelikli illerde, 2 yılda 13 bin kişiyi internet okuryazarı yaptığı sosyal sorumluluk projesi İnternetle Hayat Kolay için yaptığı Sosyal Etki Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre; eğitim alan kişilerin yüzde 86’sı günlük hayatında internet kullanmaya başladı. Eğitim sonrasında internetin en çok kullanıldığı alanlar ise sırasıyla; e-devlet işlemleri, sosyal medya, haber takibi ile sesli ve görüntülü konuşma oldu.

Yüzlerce kilometrelik fiber altyapısı ve gelişmiş fiber internet teknolojisi ile Türkiye’ye rakipsiz bir hızlı internet deneyimi yaşatan Türk Telekom, “Herkes için erişilebilir iletişim” vizyonuyla hayata geçirdiği kurumsal sosyal sorumluluk projesi İnternetle Hayat Kolay, 250 gönüllüsü ile kalkınmada öncelikli 50 ile gidip 2 yılda toplam 13 bin kişiyi dijital dünya ile tanıştırdı. Türk Telekom, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Habitat Derneği işbirliği ile yürüttüğü proje ile kalkınmada öncelikli illerdeki 35 yaş üstü, öncelikli kadın olmak üzere tüm yetişkinleri internet okuryazarlığı eğitimleriyle online dünya ile tanıştırmayı hedefliyor. Böylece kuşaklar arası, ekonomik ve bölgesel nedenlerle ortaya çıkan dijital uçurumu ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

E-devlet hizmetlerine olan ilgi arttı, vatandaş şifre için PTT’ye koştu

Türk Telekom; yaklaşık 2 yıl önce hayata geçirdiği İnternetle Hayat Kolay projesine yönelik farkındalığı ölçmek ve yürütülen sürecin verimliliğini artırarak etkiyi güçlendirmek amacıyla bir de Sosyal Etki Araştırması yaptı. Çarpıcı sonuçlar ortaya koyan araştırmaya göre; Türk Telekom’un proje kapsamında internetle tanıştırdığı katılımcıların yüzde 86’sı günlük hayatında internet kullanmaya başladı. %65 oranıyla kadınlar eğitime erkeklerden daha fazla ilgi gösterdi. Eğitim sonrasında internetin en çok kullanıldığı alanlar sırasıyla; e-devlet işlemleri, sosyal medya, haber takibi ve sesli ve görüntülü konuşma oldu.  Araştırmaya göre eğitim sonrası ilgili bölgelerdeki PTT müdürlüklerinden talep edilen e-devlet şifresi sayısında ciddi oranda artış olduğu da gözlendi.

Orta yaş en çok Facebook’u merak etti

Katılımcıların eğitimde en çok merak ettiği konular; e-devlet uygulamaları, online bankacılık işlemlerinin nasıl yapılacağı, sosyal medya, internetin nasıl daha güvenli kullanılabileceği ve internet üzerinde aradığını bulabilmek olarak sıralandı. Orta yaş grubunda ise en çok Facebook uygulaması merak edildi.

Araştırmada, eğitimden duyulan memnuniyet ve eğitimi tavsiye etme eğilimi yüzde 93 seviyesinde çıkarken, yüzde 83’lük bir kesim de 2 gün süren eğitimin daha uzun olması yönünde istek bildirdi. Proje kapsamında bugüne dek en fazla eğitim verilen beş il ise Şırnak, Bartın, Bingöl, Şanlıurfa ve Manisa olarak sıralandı.

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan “ 2 yılda 13 binden fazla kişiyi online dünya ile tanıştırdık; hedef 2017 sonuna kadar 30 bin” dedi

“Herkes için erişilebilir iletişim” vizyonuyla hayata geçirdikleri sosyal sorumluluk projeleri ile bilgiye erişimde fırsat eşitliği sağlamayı amaçladıklarını belirten Türk Telekom CEO’su Rami Aslan konuyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’nin 81 ilini kapsayan sosyal sorumluluk projelerimizle, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve toplumsal kalkınma için temel itici güç olan bilişim teknolojilerinin herkes tarafından erişilebilir olması için çalışıyoruz. Bu vizyonla başlattığımız projelerimizden biri olan İnternetle Hayat Kolay ile de ekonomik veya sosyal sebeplerle teknolojiye erişimi kısıtlı olan tüm kesimlerin önündeki engelleri ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Gururla söylemeliyim ki İnternetle Hayat Kolay Projesi hayata geçtikten sadece 2 yıl sonra, 13 binden fazla kişiyi online dünya ile tanıştırdı. Amacımız bu rakamı 2017 yılı sonuna kadar da 30 bine çıkarmaktır.”

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Bülten tarihi: 22 Mart 2016​​​​​​​​​​​