Mobil hız rekabetinde son noktayı ‘GiGA 4.5G’ teknolojisi ile Türk Telekom koydu

Türk Telekom; Mobil Dünya Kongresi (MWC) kapsamında Korea Telecom ile imzaladığı işbirliği anlaşmasıyla, 1 Nisandan itibaren 5G hızını mobil cihazlarda müşterilerine sunmaya hazırlanıyor.

Türk Telekom, Güney Korenin ardından dünyada GiGA LTE teknolojisi olarak bilinen teknolojiyi Türkiyede sunan ilk operatör olacak. Fiber altyapının gücüyle 4.5G ve Wi-Fi teknolojilerinin hızlarını bir araya getiren bu teknoloji ile ulaşılacak hız, bugüne dek bir mobil cihaz üzerinde ulaşılabilen en yüksek hız olarak tanımlanıyor. Bu teknolojiyle Türkiyede mobil şebeke üzerinden saniyede 1 gigabit ile en yüksek hızı veren operatörün Türk Telekom olması hedefleniyor.

Türk Telekom ve Korea Telecom ile yapılan anlaşmanın kapsamı mobil cihazlarda hızı artırmanın yanısıra akıllı ev, akıllı şehir, büyük veri (big data) ve 5Gnin yaygınlaşması gibi konularda da bilgi birikimi paylaşımına olanak sağlayacak.

Türkiyenin ilk entegre telekomünikasyon şirketi Türk Telekom, Barselonada düzenlenen Mobil Dünya Kongresinde (MWC) GiGA LTE teknolojisini Türkiyedeki müşterilerine sunan ilk operatör olmak üzere dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketlerinden olan Korea Telecom ile işbirliği yaptığını duyurdu. Dünyada ilk kez Korea Telecom tarafından Güney Korede kullanıma sunulan GiGA LTE teknolojisi, 4.5G hizmetiyle Wi-Fi bağlantısını bir araya getirerek mobil cihazlarda saniyede 1 gigabit hıza ulaşılmasını ve rakipsiz bir yüksek hızlı internet hizmetini mümkün kılacak. Bu sayede başta akıllı telefon kullanıcıları olmak üzere tüm mobil cihaz sahipleri çok daha kaliteli cepten internet ve iletişim hizmetlerinden faydalanabilecek.

Türk Telekom ile Korea Telecom arasında düzenlenen imza töreni, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar V. Dr. Özkan Poyraz, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih

Sayan, Kurul Üyesi Figen Kılıç, Türk Telekom CEOsu Rami Aslan ve Korea Telecom CEOsu Chang-GyuHwangın katılımıyla, Korea Telecomun MWCdeki standında gerçekleştirildi.

Rami Aslan: Mobil iletişimde Türkiyeyi dünyanın süper ligine taşıyoruz

Türkiyeyi daha hızlı, daha yüksek kapasiteye sahip, daha akıllı mobil şebekelerle tanıştıracak 4.5G hizmetlerinin başlamasına sadece 1 ay kadar zaman kaldığını hatırlatan Türk Telekom CEOsu Rami Aslan, şu bilgileri verdi:

Türkiye genç ve dinamik nüfusu sayesinde dünyada mobil iletişimi en çok kullanan ülkelerden biri haline geldi. Biz de Türkiyenin tek ve en büyük entegre operatörü olarak, 4.5Gde en iyi hizmeti sunmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Mobil yatırımlarımızda yalnızca 4.5Gnin temelini oluşturan fiber altyapıya odaklanmakla kalmıyor, bu hizmeti en iyi şekilde tüketicilerle buluşturacak üst yapıya da yatırım yapıyoruz. Türkiyenin dijital devrimini gerçekleştirme hedefimize paralel olarak, Türkiyeyi 5G deneyiminin bir adım öncesi olarak tanımlanan 4.5G ile tanıştırmaya hazırız. 1800 MHz frekansında en yüksek kapasiteye sahip olmamız ve geniş fiber altyapımız sayesinde 4.5Gde en yüksek kapasiteyi sunmaya hazırız. Ayrıca, bu teknoloji ile en yüksek hız deneyimini de sunarak, müşterilerimizi 5Gye hazırlayacağız.

Bu sözlerini yerine getirmek için dünya devleriyle işbirlikleri yaptıklarını söyleyen Rami Aslan, Türk Telekom ve Korea Telecom arasında yapılan anlaşmanın Türkiyeyi mobil iletişimde dünya süper ligine taşıyacağını belirtti. Korea Telecom ile yaptıkları anlaşmayla, dünyanın en hızlı mobil internet teknolojisini Güney Koreden Türkiyeye taşımaya hazırlandıklarını ifade eden Aslan, Korea Telecom ile imzaladığımız anlaşmayla Türkiyede mobil kullanıcılara saniyede 1 gigabit hızında bağlanma olanağı sağlayacak mobil teknolojiyi Türkiyeye taşıyoruz. Bu hız, bugüne dek bir mobil cihaz üzerinde ulaşılabilen en yüksek hız. Türkiyeyi bu hızla Türk Telekom tanıştıracak. Korea Telecomun Güney Korede internet akımını başlatmasından ilham alarak, Wi-Fi ve 4.5G teknolojilerini birleştirerek mobilde benzer deneyimi Türkiyeye sunacağız diye konuştu.

Aslan, sundukları bu yeni gelişmiş mobil internet teknolojisinin entegrasyon stratejisinin sonuçlarından biri olduğunu söyleyerek mobil, internet, telefon ve TV servislerini Türk Telekom tek markası altında birleştirdik ve bu sayede bütünleşik hizmetin hız üzerindeki etkisini müşterilerimizin deneyimine sunmaya hazırız şeklinde konuştu.

Fiberin gücü Türk Telekomla cebe geliyor

GiGA 4.5G teknolojisinin, ancak ileri teknoloji üst yapısı ve yüksek hızlı ve ülkenin her yanını saran fiber altyapıyla mümkün olabileceğine dikkat çeken Aslan şöyle devam etti: Türk Telekom olarak genişbant iletişim teknolojilerinde Türkiyenin lider şirketiyiz. Türkiyedeki hanelerin yüzde 98ine genişbant hizmeti sağlıyoruz ve Türkiyenin 81 iline yayılmış 213 bin kilometre fiber altyapıya sahibiz.

Fiber altyapımız, Türkiyedeki hanelerin yüzde 62sine ulaşıyor. Bu gücümüzü Türk Telekom tek markasıyla mobile de taşıdık ve fiberin gücünü mobil cihazlara ulaştırmak için kolları sıvadık. Türkiyede 4.5Gnin ötesi olarak sunmaya hazırladığımız bu teknoloji, entegrasyon stratejimizle farklı alanlardaki güçlerimizi birleştirerek neler başarabileceğimizin en güzel örneklerinden biri olacak. Korea Telecom ile bilgi birikimi paylaşımı etrafında kurduğumuz birliktelik, bizlere dünyanın en ileri teknolojilerini Türkiye ile öncelikli olarak buluşturma fırsatı sunuyor. Bu Türkiye için bir ilktir.

Korea Telecom ile işbirliğinin kapsamı genişliyor

Türk Telekom ve Korea Telecom arasında kültür ve tarih olarak büyük benzerlikler olduğuna dikkat çeken Aslan, Her iki şirket de ülkenin ilk telekomünikasyon altyapısının kurgulanmasını ve büyümesini üstlenen şirketler. Kurum kültürü ve tecrübe olarak pek çok ortak noktamız olan Korea Telecom ile stratejik işbirliğimiz farklı alanlarda da sürecek. Akıllı ev, akıllı şehir, büyük veri gibi konularda geleceği kurgulamak için birlikte çalışacağız. Antalya ve Karamanda başlattığımız akıllı şehir yaklaşımının sağladığı yeni olanakları ve benzersiz kaynak tasarrufunu Türkiyenin 81 iline yaymak için bilgi ve birikimlerimizin birlikteliğinden güç alacağız. Bundan sonra da Türk Telekom olarak Türkiyenin dijital geleceği ve Türkiyenin en yeni teknolojilere hızlı bir şekilde kavuşması için yatırım yapmaya devam edeceğiz. Türkiyenin dijital geleceği için attığımız adımlara daha da hız vereceğiz diye konuştu.

Türk Telekom, 5G teknolojisini tasarlayıp dünyanın hizmetine sunacak

Türk Telekomun köklü geçmişi ve bilgi birikimiyle sadece bugünün değil, geleceğin teknolojilerini kurgulamanın sorumluluğunu üstlenerek sektöre liderlik ettiğinin altını çizen Aslan, Türk Telekom olarak 5G özelinde yaptığımız çalışmalarla 5Gnin yol haritasının çizilmesine yönelik dünyada etkin rol oynuyoruz. 5G konusunda Avrupa Birliğinin yol haritasını belirleyen uluslararası COMBO, CROWD ve MOTO Ar-Ge konsorsiyumlarında Türkiyeyi temsil eden tek Türk şirketiyiz. Grup şirketimiz Argelanın 5G alanındaki çalışması ProgRAN sayesinde, dünyada 5G standartlarını belirleyen ana yapı olan Avrupa

Telekomünikasyon Standartları Enstitüsüne üyesi olduk. Bu sayede sadece Türkiye için değil, dünya için 5G teknolojisinin standartlarını yazıyoruz diye konuştu.

Korea Telecom CEO: Stratejik ortaklığımız bizi gelecekteki en ileri teknolojilere en hızlı şekilde ulaştıracak

Türk Telekom ile yaptıkları işbirliğinin her iki şirket için de son derece verimli sonuçlar doğuracağını belirten Korea Telecom CEOsu Chang-GyuHwang, Türk Telekom ile karşılıklı faydaya yönelik uzun dönemli bir işbirliği hedeflediklerini ifade etti. Chang-GyuHwang, şunları söyledi:

Hem Korea Telecom hem de Türk Telekom kendi ülkelerinde 100 yılı aşkın süredir lider telekom operatörü. Bu tarihi anlaşma ile bu liderliğin en az 100 yıl daha süreceğine ve tüketicilerimize en iyi servisi sunmaya devam edeceğimize olan inancımızı pekiştirmekten mutluluk duyuyorum

GiGAtopia vizyonu sayesinde tüketicilere GiGA hızları sabit internet, mobil, Wi-Fi noktaları ve UHD TV kanalları üzerinden ulaştırdıklarını ifade eden Chang-GyuHwang ayrıca 2018 Pyeong-Chang Kış Olimpiyatlarında dünyada ilk kez 5G hizmetini vereceğiz ve Türk Telekomla olan bu stratejik ortaklığımız bunun gibi pek çok vizyoner alanı da kapsayacak şeklinde konuştu.​​​​​

Bülten tarihi: 23 Şubat 2016​​​​​​​​​​​​​