Türk Telekom Blog

27.02.2024 Oyun

5 Adımda Oyun Performansı Artırma Yöntemleri

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Oyun tutkunu biriyseniz, oyundan alacağınız keyif ve verimin en üst düzeyde olmasını beklersiniz. Daha akıcı bir oyun oynama deneyim için pek çok farklı yöntem kullanılıyor. Bilgisayar, tablet ve telefon gibi farklı cihazlarda ve işletim sistemlerinde çeşitli yöntemler bu amaçla tercih ediliyor. Keyifli vakit geçirmenizi sağlayan oyunları en iyi şekilde oynayabilmeniz için “Oyun performansı artırma nasıl yapılıyor?” konusunda önemli detayları sizler için bir araya getirdik.

Oyun Performansı Artırmak için Gerekenler

Oyun performansınızı artırmak için temelde yapmanız gereken birkaç adım mevcut. Bu adımları uygulamanız halinde oynadığınız oyunlardan çok daha büyük keyif alacağınız belirtiliyor. Yapacağınız bu işlemler FPS adı verilen ve bir saniyede ekrana verilen kare sayısını ifade eden kavramın artırılmasını hedefliyor. Böylelikle saniyedeki kare sayısı artarak cihazınızın oyun esnasında çok daha hızlı olması sağlanıyor. Oyun performansı artırma için uygulamalara geçmeden önce bilgisayarınız için FPS ölçümü yaptırmalı ve en az 60 FPS olmasını sağlamalısınız. Bunun için gerekli yöntemler şu şekilde açıklanıyor:

Cihazınızın FPS hızı için donanım güncellemelerine dikkat etmeniz gerekiyor. Bilgisayar oyun performansı artırma için daha güçlü bir grafik kartı satın alabilirsiniz. Ayrıca RAM ekleyerek oyunlarınızın çok daha hızlı akmasını sağlayabilmeniz de mümkün.

Sürücü güncellemelerini düzenli bir şekilde yapmak oyunların çok daha iyi bir performans göstermesini sağlıyor. Bu nedenle oyun üreticisinin web sitesini düzenli aralıklarla kontrol edebilir ve otomatik güncelleme kullanarak sürücülerinizi güncel tutabilirsiniz.

Oyun oynarken “Bilgisayarın oyun performansını artırmak için neler yapılabilir?” sorusunun en önemli adımı ısı yönetimi oluyor. Bilgisayarın ısısı yükseldikçe alacağınız verim de bir o kadar düşüyor. Ayrıca bileşenlerin hasar görmesine bile neden olan bu durum için iyi bir soğutma çözümü kullanılabiliyor. Özellikle oyuncu bilgisayarınız varsa oyun oynamadan önce soğutucunun çalıştığından emin olmanız önem taşıyor. Ayrıca toz biriken bilgisayarlar zamanla yavaşladığı için belirli aralıklarla bilgisayarınızı temizletmeniz gerekiyor.

Oyun içindeki grafik ayarlarını optimize etmek laptop oyun performansı artırma için büyük bir önem taşıyor. Grafik ayarlarını düşük veya orta seviyeye taşıyabilir ve bu sayede bilgisayarın daha az grafik gücü harcamasını sağlayabilirsiniz.

Son olarak oyun sırasında maksimum verim alabilmenin en önemli adımının arka planda çalışan gereksiz uygulamaların kapatılmasının olduğu belirtiliyor. Sistem kaynaklarının performansını düşüren arka plan uygulamaları bilgisayarınızın oyuna odaklanmasını ve daha güçlü performansla çalışmasını engelliyor.

Tüm bu yöntemleri deneyerek bilgisayarınızdan alacağınız oyun performansı verimini büyük ölçüde artırabilirsiniz. Dilerseniz ek programlar da alarak çok daha verimli oyun keyfi elde edebilirsiniz.

Farklı İşletim ve Modellerde Bilgisayar Oyun Performansı Artırma

Her bir bilgisayar işletim türü kendine göre avantajlara sahip. Ancak söz konusu, oyun performansını artırma ve keyifli hale getirme olduğunda işletim sistemlerinde yapılacak uygulamalar farklılık gösteriyor. Windows 7 oyun performansı artırma için bahsedilen diğer yöntemlerin yanı sıra bilgisayarınızın donanımını gözden geçirmek gerekiyor. Eğer yapabiliyorsanız güçlü bir grafik kartı ve RAM alarak güncellemeler yapabilirsiniz. Windows 10 oyun performansı artırma için belirtilen diğer yöntemlere ek olarak Windows 10’da yer alan oyun modunu aktif hale getirebilirsiniz.

Ayrıca DVR’yi devre dışı bırakarak oyun performansını büyük ölçüde artırabilmeniz de mümkün oluyor. DirectX güncellemesi yaparak da keyifli bir oyun deneyimi elde edebilmeniz mümkün. Windows 11 oyun performansı artırma için yine oyun modunu aktif hale getirmeyi deneyebilirsiniz. Her üç işletim sistemi için de oyunu indirmeden önce bilgisayarınızın oyunu destekleyip desteklemediğini kontrol etmeniz önem taşıyor.

Telefon, Tablet gibi Cihazlarda Oyun Performansı Nasıl Artırılır?

Telefon ve tablet gibi cihazlar oyun oynayabilmeniz için tasarlanıyor olsa da bazı durumlara bağlı olarak oyundan aldığınız verim düşüş gösterebiliyor. Ancak bunun için yapabileceğiniz bazı yöntemler var. İlk olarak telefon ya da tabletinizin işletim sisteminin güncelliğinden emin olmalısınız. Ayrıca oyunların da güncel olması bu noktada önem taşıyor. Sonrasında oyun oynarken arka plan uygulamalarını kapatmayı denemeniz gerekiyor. Telefon veya tabletinizin donanım özelliklerini inceleyerek oyun için gereken özelliklere sahip olup olmadığını anlamalısınız.

Oyun içi ayarları düşük veya orta seviyeye getirerek performansı büyük ölçüde artırmanız mümkün. En önemlisinin ise telefon veya tabletinizin oyun oturumları sırasında ısı kontrolünün yapılmasının olduğu belirtiliyor. Soğutucu aksesuarlar sayesinde oyun sırasında cihazın ısınması engelleniyor. Depolama alanınızı temizleyerek cihazın gereksiz yüklerden kurtulmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca oyun modları ve oyun performansı artırıcı uygulamalar da kullanabilmeniz mümkün.

Farklı telefon modellerinde bu konuda yapabileceğiniz çeşitli yöntemler yer alıyor. Xiaomi oyun performansı artırma için Ayarlar>Telefon>Hakkında>MIUI Sürümü kısmına giderek geliştirici modu açabilirsiniz. Böylelikle sistem ayarlarına erişim sağlanabiliyor ve gerekli değişiklikler yapılıyor. Samsung oyun performansı artırma için telefonlarda yer alan ve özel olarak tasarlanan oyun araçları kullanılıyor. Bu araçlara sahip olarak oyun performansı büyük oranda artırılıyor. Huawei oyun performansı artırma yöntemi için ise Ayarlar>Gelişmiş Ayarlar> Oyun İyileştirme kısmına giderek GPU Turbo modunu açabilirsiniz.

Oyun Performansı Artırmak için Bilindik Programlar ve Uygulamalar

Bu yöntemlerin dışında bilgisayar ve telefonlar için oyun performansı artırıcı programlar kullanılıyor. Uygulamalar grafik ayarlarını optimize ederken sistem kaynaklarını da yönetiyor. Oyun performansı artıran uygulamalar arasında popüler olan birkaç uygulama yer alıyor. Bunların başında MSI Afterburner geliyor. Bu uygulama hız artırmaya ve grafik ayarlarına odaklanarak oyun performansınızı iyileştiriyor.

Sistem kaynaklarını optimize etmenizi mümkün hale getiren bir diğer uygulama ise Game Fire. Arka plan uygulamalarını kapatırken gereksiz hizmetleri de devre dışı bırakıyor. Wise Game Booster ise oyun modu, sistem temizliği ve hızlandırması gibi araçları sizlere sunuyor. Oyun sırasında ek olarak sistem kaynakları kullanmanızı sağlıyor. CCleaner uygulaması ise sistem temizliği ve kayıt defteri düzenleme konusunda yardımcı oluyor. Gereksiz dosyaları sizin için temizliyor ve sistem kaynaklarını serbest bırakıyor. Siz en iyi performansı alabileceğiniz uygulamayı, inceleyerek ve gerekli araştırmaları yaparak tercih etmelisiniz.

Tüm bunların yanında oyun esnasındaki internet de büyük önem taşıyor. Türk Telekom, oyun dünyası ve oyunculara özel markası GAMEON ile 1000 Mbps’ye varan download hız seçenekleri, yüksek upload hızı ve düşük ping performansı içeren limitsiz fiber internet kampanyalarıyla hızını ve oyundaki performansını artırabilirsin!

Oyuncuya özel faydalar içeren internet kampanyaları, evinizin her yerinde rahat bir şekilde oyun oynayabilmeniz için Wi-Fi kapsama alanını genişleten yeni nesil Wi-Fi 6 teknolojisine sahip GAMEON Premium (Asus DSL-AX82U) Modem ile internette hız ve ping performansını artırabilir ve kişiselleştirilebilen ön panel ile tarzını ortaya koyabilirsin. İnternet performansını yükselten ve oyun trafiğine öncelik veren premium oyuncu modemi ile gücüne güç katmak için buraya tıkla.