Türk Telekom Blog

08.04.2024 Teknoloji

Akıllı Ev Nedir? 5 Maddede Akıllı Evler ve Teknoloji

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Gelişen teknoloji, hayatımızın her alanında kendini hissettirmeye devam ediyor. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar, teknolojik aletler derken sıra evlerde… Son zamanlarda evlerin de birçoğu, özellikle yeni yapılanlar, akıllı ev özelliklerine sahip olarak müşterilerini bekliyor. Akıllı evler sayesinde hayatımızın daha konforlu hâle gelirken zaman açısından da ciddi bir avantaj sağlıyor. Peki, akıllı ev nedir? Hangi alanlarda işe yarar? İşte merak ettikleriniz…

Teknoloji ile Bütünleşen Akıllı Evler

Akıllı ev sistemlerinde tercih edilen aletler, tesisatlar, eşyalar ve diğer birçok sistem; uzaktan kontrol edilebilme ve izleme teknolojisine sahip. Akıllı evlerde teknoloji ile bütünleşen bir sistem var. Akıllı ev uygulaması tüm teknolojik gelişmelerin telefon, tablet ya da bilgisayarlardan kontrol edilmesini sağlıyor. Özellikle enerji tasarrufu yapabilmek ve evde güvenliği sağlamak için de oldukça kullanışlıdır.

Akıllı ev sistemleri, temel bir otomasyona bağlı olan bir denetleyiciye sahip. Bu sayede tüm sistemler bir arada ve toplu olarak kontrol edilebilir hâle geliyor. Bu sayede kullanılan yazılımlarla denetleme ve kontroller de kolay bir şekilde yapılıyor. “Akıllı ev sistemleri nedir nasıl çalışır?” sorusuna “ana denetleme sistemi” şeklinde yanıt verilebilir. Bu sistem ile evdeki birçok teknolojik sistemin denetlenmesi ve kontrol edilmesi sağlanır.

Akıllı Evlerle Enerji Tasarrufu Çok Kolay

Akıllı Evlerle Enerji Tasarrufu Çok KolayAkıllı ev örnekleri artarken, enerji tasarrufları da büyük fayda sağlamaya devam ediyor. Bu sayede bütçe açısından ve doğal kaynakların korunması açısından yardımcı oluyor. Özellikle elektrikli cihazların kontrol edilmesi açısından fayda sağlıyor.

Elektrikli cihazların kullanım şekli ve enerji yönetimiyle tüketim kontrol edilebiliyor. Bu sayede ev sahipleri evlerindeki gereksiz tüketimi sonlandırabiliyorlar. Aynı zamanda tüketim raporlarına bakarak hangi cihazlar hangi saatlerde çalışıyor, hangisi yüksek tüketime sahip gibi durumları da öğrenebiliyorlar. Bu da gereken sınırlama gibi durumlarla önlenebiliyor ve enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Aynı zamanda gereksiz çalışan lamba ve ışıkları da kapatabilme imkânı sunuyor.

Akıllı Evlerde Her şey Sistemli

Pek çok kişi, “Akıllı ev ne demek?” diye merak ediyor. Akıllı evlerde yer alan tüm elektrikli cihazlar sadece tek bir merkezden kontrol ediliyor. Çeşitli sensörler ile veri toplama, raporlama ve cihazları yönetme olanağı tanıyor. Isıtma, soğutma, müzik sistemleri, açma kapatma işlemleri ve aydınlatma gibi elektroniğe dair her şey; akıllı evlerde kontrol edilebiliyor.

Akıllı evlerde yer alan cihazlar, kurulan sistem ile aralarında bir haberleşme ağına sahip. Bu sayede kullanıcılar; akıllı telefonlarını, tabletlerini ya da bilgisayarlarını kullanarak evlerini kontrol edebiliyorlar. Kullanıcılar aynı zamanda da evde hangi cihazlarının açık ya da kapalı olduğunu da görerek bunlara da müdahale edebiliyor.

Akıllı Evlerde Yer Alan Ürünler Nelerdir?

Her geçen gün giderek artan kullanıma sahip olan akıllı evlerde yer alan ürünler de son derece fazla. Hem çok kullanışlı olan hem ciddi anlamda kolaylık sağlayan akıllı ev ürünleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Küçük mutfak aletleri (kahve ve çay makinesi, öğütücü, meyve suyu sıkacağı)
  • Hava temizleme cihazları
  • Elektrikli diş fırçaları
  • Akıllı evcil hayvan ürünleri
  • Akıllı TV
  • Klima ve ısıtıcılar
  • Yazıcılar
  • Projeksiyonlar
  • Robot süpürgeler
  • Takip cihazları
  • Akıllı saatler
  • Zil ve alarm sistemleri
  • Akıllı tartılar

Elbette yalnız bunlarla sınırlı kalmayan akıllı ev ürünleri, artan kullanımın yanı sıra son derece ciddi kolaylık sağladığı için popüler olarak tercih ediliyor.