Türk Telekom'un avantajlı mobil tekliflerinden siz de faydalanın!
Yeni Müşteri
Mevcut Müşteri
Yurt Dışı
Özel Programlar
Türk Telekom'un avantajlı evde internet tekliflerini hemen inceleyin!
Hız Testi
Hayatı kolaylaştıran Türk Telekom Dijital Servisler'inden siz de faydalanın!
Arama, Fatura, TL Servisleri
Bilgi ve Eğlence Servisleri
Dijital Uygulamalar
eSIM
HD+ Görüşme (VoLTE) ve WiFi Arama
Erişilebilirlik Uygulamaları
TT Wi-Fi
Birbirinden yeni cihazlara Türk Telekom avantajları ile sahip olun!
Akıllı Telefon
Bilgisayar
Tablet
Ev Telefonu
Modem ve İnternet
Aksesuar
Akıllı Tercihler
Türk Telekom İçerik Ekibi
Gelişen teknoloji, hayatımıza getirdiği yenilikler ile birçok alanı etkiledi ve değiştirdi. Yapay zekâ teknolojisi de insanlık açısından pek çok avantajı ve geniş kullanım alanı olan bilgisayar uygulamalarından biridir. Her geçen gün kendini yeniler ve veri işleme sistemini geliştirerek yeni kullanım alanları elde eder.
Üzerinde pek çok tartışmanın yapıldığı bu terim gelişen teknoloji çağında neredeyse herkesin hayatında yer kaplar. “Yapay zekâ ne demek?” ve bu kavram hangi alanlarda kullanılabilir?” gibi soruların cevaplarını sizler için derledik!
Yapay zekâ kavramı derinlerine inildikçe genişleyen ve yeni kapılar açan çok katmanlı bir terimdir. “Yapay zekâ nedir?” sorusu temelde insani yetkinliklerin taklit edilmesini, deneyimlerin öğrenilmesini, verilere uyum sağlamasını ve insan becerilerinin geliştirilmesini sağlayan sistemler olarak tanımlanabilir. İnsan zekâsını taklit yoluyla pek çok bilgiye ulaşabilen ve topladığı bilgileri işleyerek her an kendini geliştiren bu sistemler günümüzdeki teknik gelişmelerden oldukça farklıdır.
Telefon kullanmak, bilgisayarda vakit geçirmek ya da diğer tüm teknik gelişmeler büyüleyici bir atmosfer sunarken yapay zekâ, tıpkı bir insan gibi davranabilir. Bu sistem ile mevcut durumlar gözlemlenir ve ardından sistem otomatik olarak veri işlemeye başlar. Parametreleri doğrultusunda gözlemlediği tüm durumlara tepki verebilir. Yani “Yapay zekâya soru sor.” denildiği zaman sorduğunuz soruya çok hızlı bir şekilde yanıt alabilmeniz mümkün olur. Akıllı algoritmasıyla günümüzde kullanılan teknik gelişmeleri bir üst noktaya taşıyabilir.
Örneğin Türk Telekom’un akıllı asistanı TiTi, Türk Telekom ürün ve hizmetleri hakkındaki soruları yanıtlamanın yanı sıra çeşitli işlemleri yapabilecek şekilde eğitilmiş yapay zekâ tabanlı bir akıllı asistandır.
Kendini yenileyen bu sistem makine öğrenimleri yaparak analitik modeller oluşturabilmeyi mümkün kılar. Daha otomatik ve sistematik bir yapıyla çalışan bu sistem sinir ağları ya da fizik yöntemlerini kullanabilme yetkinliğine sahiptir. Sinir ağları (neural network) sayesinde gözlemlediği bütün verileri kaydeder. Ardından her biri arasında bir bağlantı kurarak ilerler. Böylelikle yapay zekâ ile sohbet ettiğinizde size hızlıca cevap verir ve konu bağlamından uzaklaşmaz. Bu sinir ağları aynı zamanda derin öğrenme (deep learning ) teknolojisi elde etmesini de sağlaması bakımından önemlidir.
İleri algoritması ile verileri analiz ederken insan zekâsı için karmaşık olabilecek sistemleri dahi anlayabilir. Grafik işlem birimleri sayesinde sinir ağlarını eğitebilir ve sahip olduğu yetkinlikleri artırabilir. Yapay zekâ örnekleri, günümüzde oldukça kolay bir şekilde görülebilir.
Hızlı bir şekilde değişen dünyayı bazen fark etmekte zorlansanız da “Yapay zekâ nedir, nerelerde kullanılır?” sorusuna oldukça basit bir şekilde cevap verilebilir. Günlük hayatınızda pek çok kez yapay zekâ uygulamaları ile iletişime geçtiğiniz söylenebilir. Genel anlamda bakıldığında ülkemizde ve dünya genelinde yapay zekâ uygulamaları şu şekilde belirtilebilir:
Yapay zekâ teknolojisi bu alanların yanı sıra günlük koşuşturmanız sırasında da sizlere büyük faydalar sağlar. Örneğin; navigasyon sistemleri, dil çevirileri ve e-ticaret uygulamaları bunlardan bazılarıdır.
“Yapay zekâ teknolojisi nedir?” sorusunun irdelenerek daha da verimli hale getirilmesini amaçlayan, karmaşık algoritmaların tıpkı insan beyni gibi çalışabilmesi için geliştirmeler yapan, gerekli programlamaları oluşturan ve yapay zekânın eğitilmesini sağlayan kişiler yapay zekâ mühendisleridir. Bu kişiler özel eğitimlerden geçerek yazılım geliştirme ve veri mühendisliği alanlarında yenilikler yapar. Çok sayıda araçla çalışan ve yapay zekâ mühendisliği görevi yürüten kişiler, yazılım firmalarında çalışır.
Bu mühendislerin temel amacı makinelerin insanlık için daha verimli çalışmasını sağlamaktır. Yapay zekâya öğrenme algoritması verebilen ve çeşitli deneylerle gelişim sağlayan mühendisler üniversitelerin Yapay Zekâ Mühendisliği bölümünden mezun olarak kendilerini geliştirirler. Yapay zekâ mühendislerinin gelecek yıllarda hastane ve fabrika başta olmak üzere birçok alanda çalışmaları planlanır. Peki “Yapay zekâ mühendisliği ne iş yapar?” İlk olarak bu kişiler yapay zekâ sistemlerini geliştirmek için çalışmalar yürütürler. İstatistiksel çalışmalar ve analizler gerçekleştirirler. Altyapı sistemlerini bilgi ekiplerinin daha verimli çalışabilmesi için otomatik hale getirirler.
Daha sistematik ve gelişmiş yapay zekâ uygulamaları oluşturarak herkese bu uygulamaların kullanımını ve alınabilecek faydaları açıklarlar. Ayrıca makine öğrenme modellerinin daha rahat erişime açılmasını sağlamak bir diğer görevleridir. En temel görevleri ise tüm yapay zekâ araçlarının faydalı hale gelmesini sağlamaktır. Yapay zekâ mühendisi olabilmek için bilgisayar ve yazılıma meraklı, analitik düşünebilme yetkinliğine sahip olmak gerekir.