Türk Telekom Blog

11.08.2023 Sosyal Medya

Emoji Kullanımı ve İnternette Duygu Yönetimi

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Gelişen teknoloji sayesinde internet üzerinden iletişim kurmak hemen herkesin yaptığı bir davranış biçimi haline geldi. Sosyal medya platformları sayesinde iletişim kurabildiğiniz kişilerle sohbetleriniz sırasında duygularınızı aktarmada zorluk yaşayabilirsiniz. Bu noktada yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebilir ve istediğiniz empatiyi göremeyebilirsiniz.

Bu tarz bir sorunla karşılaştığınızda kendinizi ifade edebilmek için emoji kullanımı gerekebilir. Emojiler, internet üzerinden gerçekleştirdiğiniz sohbetlerinizi daha etkili kılabilir ve sosyal medya hesaplarınızda paylaştığınız içeriklerinizi daha anlamlı hale getirebilir. Bu yazımızda çok sayıda internet kullanıcısının neden emoji kullandığına ve internet sembolleri ve anlamları konusuna değindik.

Emoji Ne Demek? Emoji Kullanımının Faydası Var mı?

Hızla değişen dünyada her çağ insanlara bambaşka yenilikler sunar. Bu yeniliklerden biri, geleneksel iletişim biçimi ve kendinizi ifade etme yöntemlerinin değişmesi olabilir. İnternet kullanımının yaygınlaşması sayesinde yakın ya da uzak fark etmeksizin çoğu insanla çevrim içi şekilde sohbet edebilirsiniz. Sesli ve görüntülü sohbetlerinizde, iletişimde herhangi bir aksaklık ile karşılaşma ihtimaliniz düşük olsa da yazılı sohbetlerde yanlış anlaşılma ve kendinizi ifade etmekte zorluk yaşama gibi sorunlar gelişebilir.

Bu zorlukları aşmada önemli bir yer olan “Emoji” Japonca kökenli ve duygu ya da resim gibi anlamlara gelen, çok sayıda sembolden oluşan bir sistem gibi düşünülebilir. Ağaç, yüz ifadesi, yiyecek, hayvan ya da pek çok unsur; emoji olarak kullanılabilir. “Nasıl emoji yapılır?” konusu ise tamamen teknik bir süreçtir. Grafik düzenleyiciler ile önce dijital imleçler yaratılır. Sonrasında ise temel şekiller oluşturulur ve istenilen detaylar eklenir. Renklendirme ve boyutlandırma işlemlerinin ardından emojiler kullanımınıza sunulur.

Emojiler yaygın bir şekilde kullanılıyor olsa da akıllarda “Emoji neden kullanılır?” sorusu oluşabilir. Yazılı olarak sürdürdüğünüz sohbeti renklendirmek, kendinizi çok daha rahat bir şekilde ifade edebilmek, internet sohbetinize duygu katabilmek ve anlaşılabilmek amacıyla emoji kullanabilirsiniz.

İster internet konuşmalarınızda isterseniz de Instagram’da emoji kullanımı ssırasında size çok sayıda fayda sağlanır. Emoji kullanımının verdiği faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Karşılıklı yazışmalarınızda duygularınızı ifade edebilir ve yazılı iletişiminize zenginlik katabilirsiniz. Jest ve mimiklerinizi komik bir şekilde karşıya yollayabilirsiniz.
  • Jest ve mimik insan ilişkilerinde en temel faktör olduğu için bunun eksikliği yanlış anlaşılma gibi sorunları meydana getirebilir. İletişiminizde amacınızı, isteklerinizi ve duygu tonunuzu yaratıcı emoji kullanımı ile karşıya yollayabilir ve aynı zamanda anlamın daha net iletilmesi sağlanabilir.
  • İnternet kullanımı sayesinde dünyanın pek çok yerinden insanlarla iletişim kurulabilir. Bu noktada farklı kültürlerle olan iletişiminiz emojiler sayesinde çok daha verimli hale gelir. Emojilerin kaynağı duygusal tepkilerdir ve bu tepkiler evrensel nitelik taşır.
  • Çok daha hızlı bir şekilde iletişim kurabilirsiniz. Duygu yoğunluğunuzu uzun bir yazıyla anlatmak yerinde birkaç emoji ile karşı tarafa yansıtabilirsiniz.

İnternetin ortak dili haline gelen emojiler çok daha renkli bir konuşma ortamı sunarken bir yandan da karşınızdaki kişiyle aranızdaki bağı kuvvetlendirir. Bu nedenle her duyguyu yansıtacak çok sayıda emoji stili bulunur.

İnternetin Ortak Dili Haline Gelen Emojilerin Anlamları

Dünya üzerinde evrenselleşen emoji stilleri tek bir anlamı ifade etse de sohbet bağlamına göre değişiklik gösterebilir. Yiyecek, hayvan ve çeşitli nesneler emoji olarak kullanılıyor olsa da en sık kullanılanlar el işaretleri ve yüz emojileri olur. Yüz emoji anlamları ise yaygın olarak görüldüğü anlamlarda kullanılır.

Gülen yüz emoji iletişiminiz sırasında mutlu olduğunuzu ve eğlendiğinizi, sohbette komik bir temanın hâkim olduğunu ve bunun üzerine güldüğünüzü belirtmek için kullanılır. Bunun tam tersi olarak hüzün ve hayal kırıklığı anlamını ise ağlayan emoji karşılar. Ellerle yapılan el sallama ise selam vermek ya da veda etmek için kullanılır. Çok sayıda emoji yer aldığı için her birinin anlamı insanlar tarafından otomatik olarak algılanabilir.

Sohbet esnasında emoji bölümüne göz gezdirdiğinizde konu bağlamına uygun pek çok emoji ile karşılaşabilirsiniz. Kendi tarzınıza göre emoji dilinizi oluşturarak internet üzerinde duygularınızı çok daha iyi yönetebilirsiniz.

Türkiye’nin yerli sosyal medya uygulaması Yaay'da ise keyifli bir sosyal medya deneyimi yaşayabilir, kullanıcı dostu mobil uygulamaları ve web sitesi ile istediğin emojiyi kullanabilir, kategorilerde istediğin postu ve hikâyeyi paylaşabilir ve etkileşimde bulundukça puan toplayarak ‘Popüler’ bölümünde yer alabilirsin.

İnternette Duygu Yönetimi Ne Anlama Gelir?

Her insanın belirli durumlara karşı olumlu ya da olumsuz duyguları bulunur. Bu duyguları geleneksel iletişim tarzında ifade ederek konuşmaya yön verilir. Komik ve eğlenceli bir konu hakkında konuşuluyorsa kahkahalar ve gülümsemeler hâkim olurken üzücü veya dehşet verici konularda diğer ifadeler ortaya çıkar.

Çağın gerekliliği çoğu zaman internet üzerinden yazılı sohbetler yapmanızı zorunlu kılar. Bu durumda çevrim içi iletişim araçları nedeniyle duygusal tepkilerinizi ifade etmeniz güçleşir. İnternette duygu yönetimi bu noktada sahip olduğunuz ve yansıtmak istediğiniz duyguları kontrol etmek anlamına gelir. Çoğu insan yazılı dilde kendini ifade etmekte zorlanabilir. Buna bağlı olarak çevrim içi ortam sebebiyle duygusal tepkileri ertelemek ve baskılamak gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Oldukça kolay seçilebilen ve konuşmanın seyrine yön veren emoji anlamları sayesinde duygularınızı çok daha kolay bir şekilde ifade edebilirsiniz. Sağlıklı ve verimli iletişim kurabilir daha yapıcı bir şekilde sorunlarınızı çözebilirsiniz. İnternet sohbetlerinizde hissettiğiniz tüm duygular için birer emoji karşılığı bulabilmeniz mümkün olacaktır. Etkili bir iletişim kurabilmek ve internette duygularınızı en iyi şekilde yönetebilmek için bunları kullanabilirsiniz.