Türk Telekom Blog

01.08.2023 Sosyal Medya

En Popüler Sosyal Medya Platformları ve Kullanım Amaçları

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Gelişen teknoloji sayesinde akıllı cihazlara ulaşım artış gösterir. Buna bağlı olarak eğlence ve zaman geçirme anlayışlarında da değişimler yaşanabilir. Çağımızda bireylerin günlük rutinlerinde sosyal medya platformları önemli bir yer kaplar. Bilgi alışverişinde bulunmak, zaman geçirmek, iletişim kurmak ya da diğer pek çok sebeple kullanılabilen bu uygulamalar her geçen gün popülerliğini ve kullanıcı sayısını artırır.

Geçmişe oranla daha hızlı haberleşebilmek ve dünyanın her yerinden bilgilere erişim sağlayabilmek sosyal medya siteleri ile mümkün olur. Dikkatli ve bilinçli kullanıldığı zamanlarda bireyler üzerinde olumlu etkileri bulunan bu uygulamalara ve “Sosyal platform ne demek?” sorusuna değindik.

Sosyal Platform Ne Anlama Gelir?

Günümüzde en sık konuşulan konulardan biri olan “Sosyal platform nedir?” sorusuna “İnternet ağları sayesinde girebildiğiniz, kullanıcısı olduğunuzda içerikler oluşturduğunuz, dünyanın her yerinden insanlarla iletişim kurduğunuz ve zaman geçirdiğiniz web platformları.” olarak cevap verilebilir.

Değişen ve gelişen dünyaya bakıldığında sosyalleşme algısı da farklılık gösterir. Eskiden sosyalleşmek için yapılan eylemlerle günümüzdekiler aynı değildir. Dijital ortamın günümüzdeki kadar gelişmediği zamanlarda yüz yüze etkileşim kurulurdu. Ancak günümüzde tüm sosyal medya uygulamaları sayesinde çevrim içi bir şekilde bu eylemi gerçekleştirebilmeniz mümkün olur. Günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olan sosyal medya platformları daha basit ve zahmetsiz bir şekilde iletişim kurmanızı sağlar.

Zaman geçirmek ve kendinizi ifade edebilmek amacıyla kullandığınız sosyal medya platformları bilinçli ve dengeli olarak kullanılmalıdır. Sosyal medya alışkanlığı doğru kullanılmadığı takdirde zamanı yönetebilme sorunlarına, zararlı etkileşimlere ve bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Dikkatli ve sağlıklı bir şekilde kullanıldığında ise günümüz teknolojisinin sağladığı en iyi avantajlar arasında yerini alır.

Dünyada En Çok Kullanılan Sosyal Medya Uygulamaları Nelerdir?

Dijital çağın her geçen gün hız kazanarak gelişmesi sayesinde günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelen sosyal medya hesapları neredeyse herkesin aktif bir şekilde kullandığı platformlardır. Buna bağlı olarak çağa uygun bir şekilde sosyal ağlarda da büyük bir artış yaşanır. Her geçen yıl hayatınıza dahil olan ve binlerce kullanıcıya sahip olan sosyal ağlar görebilirsiniz. Bunların bazıları kalıcı olurken bazıları da zamanla mevcut kullanıcılarını kaybeder. Ancak her zaman bir devamlılık halinde ilerleyen en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Facebook, milyarlarca kullanıcıya sahip olan ve oldukça eski bir sosyal medya uygulamasıdır. Bu platform üzerinde kendinize ait bir hesap açabilir, profilinizi doldurabilir ve eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Platformda gruplara dahil olup çeşitli etkinlikler düzenlerken bir yandan da sizin için önemli olan anılarınızı paylaşabilirsiniz.
  • Video içeriklerinin paylaşıldığı ve en çok kullanılan sosyal medya platformu YouTube’dur. Videoların yüklendiği YouTube üzerinden kanallara abone olabilir ve beğeni ya da yorum yaparak etkileşimde bulunabilirsiniz.
  • Diğer kullanıcıların içeriklerini beğenebildiğiniz, kaydedip yorum yapabildiğiniz bir diğer platform ise Instagram’dır. Diğer kullanıcılarla sohbet edebildiğiniz ve takipte bulunarak etkileşim kazandığınız bu platform, en çok kullanılan uygulamalar arasında yerini alır.
  • Sınırlı karakterle düşüncelerinizi paylaştığınız, keyifli vakit geçirip diğer kullanıcılarla etkileşimde bulunduğunuz Twitter’da kısa mesaj halinde paylaşılan içerikleri retweet edebilirsiniz.
  • Profesyonel bir sosyal ağ olan LinkedIn ile iş fırsatlarını yakalayabilirsiniz. İş deneyimlerinizi paylaşarak iş aradığınız sektördeki uzman kişileri takip edebilirsiniz. Profesyonel içeriklerinizle etkileşimde bulunabilmeniz de mümkün olur.
  • Anlık fotoğraf ve video paylaşabilme, arkadaş ekleyebilme ve filtreleriyle eğlenceli zaman geçirebilmenize olanak tanıyan Snapchat de dünyada en çok kullanılan uygulamalar arasındadır.

Tüm bu platformların yanı sıra herkesin sıklıkla kullandığı “WhatsApp, sosyal medya mı?” sorusu araştırılan konulardan biridir. Anlık haberleşme sağlaması, etkileşime imkân tanıması ve sesli- görüntülü arama özelliğinin bulunması sebebiyle bir sosyal medya platformu olarak kabul edilir. Her bir platform kendine özgü özelliklere ve kullanım amacına sahiptir. Milyarlarca kullanıcıya sahip bu uygulamaların farklı kültürlerle etkileşim kurabilmek ve dünyayla bağlantıda kalmayı sağlamak gibi amaçları vardır.

Ayrıca teknolojinin ilerlemesi ve internet kullanıcılarının profesyonelleşmesi sayesinde yeni sosyal medya uygulamaları da ortaya çıkar. Bunların başında çok sayıda kullanıcıya sahip olan TikTok yer alır. Kısa süreli videoların paylaşıldığı, müzik ve efekt kullanılarak eğlenceli zaman geçirilen bu platformda diğer kullanıcılarla videolar aracılığıyla etkileşim kurabilirsiniz.

Clubhouse ise 2020 yılında sürüme çıkarılan sadece davetiye ile girilebilen bir sosyal ağdır. Sesli sohbet imkânı tanır ve teknoloji, iş, eğlence gibi konuşmalara odaklanan en iyi sosyal ağ arasında sayılır.

Sosyal Medya Platformları Ne Amaçla Kullanılır?

Günümüzde vazgeçilmez bir hal alan sosyal medya hesapları temelde günlük hayatın stresi ve yorgunluğundan uzaklaşarak keyifli zaman geçirmek ya da sosyalleşerek yeni bireyler tanımak gibi amaçları olsa da doğru kullanıldığında oldukça faydalı platformlardır.

Sosyal medya programları sayesinde uzakta yaşayan ve sürekli görmenizin mümkün olmadığı sevdiklerinizle de zaman geçirebilmenizi mümkün kılınır. İletişim kurmak daha kolay bir hale gelir ve sesli ya da görüntülü olarak birbirinizle haberleşebilmeniz sağlanır.

Bunun yanı sıra aynı ilgi odağına sahip olduğunuz insanlarla ortak topluluklara katılabilir ve ilgi alanınızı genişletebilirsiniz. Yeni fikirler edinebilir ve ülkenizde ya da dünyada yaşanan güncel olaylar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Özel ve mutlu olduğunuz anılarınızı paylaşarak kendinizi ifade edebilirsiniz. İçerik paylaşarak sosyal medya hesaplarınızı geniş kitlelere ulaştırabilirsiniz. Böylelikle kişisel platformunuzu bir iş ortamı haline dönüştürebilmeniz sağlanır.

Sosyal medya platformları, doğru ve faydalı bir şekilde kullanıldığında iş ilişkileriniz açısından da yardımcı olur. İş dünyasına atılmanızı, karşılıklı ilişkiler kurmanızı mümkün hale getirir. Büyük markalar sosyal paylaşım ağları sayesinde daha geniş kitlelere ulaşabilir ve pazarlama alanlarını genişletebilirler.

Çok sayıda internet ve sosyal medya kullanıcısının var olduğu göz önünde bulundurulduğunda markaların reklamlarını bu platformlar üzerinden yapmaları çok daha avantajlı olacaktır. Marka bilinirliği artırılabilir ve kampanyalar daha çok insana oldukça kolay ve hızlı bir şekilde duyurulabilir. Pazarlama faaliyetlerinin daha hesaplı ve etkili bir şekilde yürütülmesi sosyal medya hesaplarıyla mümkün olabilir.

Çağın gerekliliği haline gelen ve çok sayıda faydalı kullanım amacının olduğu sosyal medya hesaplarına erişim sağlayabilmeniz için internet bağlantınızın olması gerekir. Hızlı bir internet bağlantısı ancak güçlü altyapı ile gerçekleştirilir. Dünyadan haberdar olmak, keyifli vakit geçirmek ve kendinizi ifade edebilmek için Türk Telekom’un sosyal medya tarifelerinden faydalanabilirsiniz.

Eğer sosyal medyada zaman geçirmeyi seviyorsanız Türk Telekom Prime müşterilerine özel ayrıcalıklı tarifelerden rahatlıkla yararlanabilirsiniz. Özgür Prime Limitsiz Sosyal Tarifesi her ay yurt içinde geçerli olan 40 GB internete ek olarak Instagram, Twitter, YouTube ve Facebook için sınırsız internet sağlar. Üstelik ilk ay 30 GB hediye internet paketi bulunur. Ek faydalar hakkında bilgi sahibi olabilmek için Türk Telekom’a başvurabilirsiniz.