Türk Telekom Blog

06.11.2023 Teknoloji

Gizli Numara Aramaları Nasıl Kapatılır?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Gizli numaradan arama kapatma, gizli numaralardan gelen çağrılardan mustarip olan pek çok kullanıcının araştırdığı konuların başında geliyor. Telefon görüşmelerinde, numaranızın karşı taraf tarafından görünmemesini tercih edebilirsiniz. Bu durumu kontrol etmek ve telefonunuza gelen gizli çağrıları engellemek için, “Gizliden arama nasıl kapatılır?” yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra arama gizliden çıkarma için de pek çok kişi araştırma yapıyor. Sizler için konuya dair tüm detayları derledik.

Türk Telekom Operatörü Kullanıcıları Gizli Numaradan Gelen Çağrıları Nasıl Engeller?

Türk Telekom operatörü kullanıcılarının gelen gizli numaraları engellemek için izlemesi gereken iki farklı yol bulunur. Bunlardan biri, telefon ayarları üzerinden numara gizleme diğeri ise online işlemler üzerinden numara gizleme. Eğer bu iki yöntemi tercih etmek istemiyorsanız numara gizleme kodu ile gizli numaralardan gelen çağrılara engel olabilirsiniz.

Kullanıcılarının gizliliğine ve güvenliğine önem veren Türk Telekom bu konuda herhangi bir ihlal meydana getirmemek adına titiz çalışmalar yürütür. Eğer Türk Telekom operatörü kullanıcısıysanız gizli numaradan arama konusunda endişe duymamıza gerek yok! İzleyebileceğiniz birkaç küçük yol ve yöntem sayesinde gizli numaralardan gelen çağrıların sonsuza dek kapatılmasını ve engellenmesini sağlayabilirsiniz.

“Özel arama nasıl kapatılır?” ve “Bilinmeyen numaralardan gelen aramalar nasıl engellenir?” sorularına Türk Telekom operatörü kullanıcıları için yanıt vermek gerekirse:

  • Her Yerde Türk Telekom uygulamasını telefonunuza indirin.
  • Giriş bilgileriniz ile uygulamaya giriş yapın.
  • Uygulama altında yer alan servisler kısmını tercih edin.
  • Servisler bölümünde bulunan gizli numara engelleme menüsü altından numara gizleme ayarlarınızı talep ettiğiniz şekilde gerçekleştirin.

Bu yöntem ile Türk Telekom operatöründe “Bilinmeyen numara nasıl kapatılır? sorusuna yanıt bulabilirsiniz. Bu işlemin herhangi bir ücrete tabi tutulmadığını dile getirmek gerekir.

Türk Telekom Gizli Numaralardan Gelen Aramaları Cep Telefonu Ayarları Üzerinden Gizleme

“Gizli numaradan arama nasıl kapatılır?” sorusuna yanıt olarak verilebilecek yöntemlerden bir diğeri ise cep telefonu ayarları üzerinde engellemek. Bunun için telefonunuzun işletim sistemine göre farklılık gösteren bir yol izlemeniz gerekir.

Android işletim sistemine sahip telefonlar için:

  • Telefon uygulamasını açın.
  • Sağ üstte üç noktaya dokunarak ayarları tercih edin.
  • Diğer ayarlar seçeneğini tercih edin.
  • Gizli numaralardan gelen aramaları engelle seçeneğini tercih edin.

iOS işletim sistemine sahip telefonlar için:

  • Ayarlar menüsüne gidin.
  • iPhone seçeneğini tercih edin.
  • Aramalar altında bulunan gizli numaralardan gelen aramalar iznini pasif hale getirerek ayarları kaydedin.

Gizli Numaralardan Gelen Aramalar Tehlikeli mi?

Gizli numaradan bir arama ya da çağrı aldığınız takdirde endişe yaşıyor olabilirsiniz. Özellikle daha önce bu gibi bir durum yaşamadıysanız ya da sizleri herhangi bir gizli numaranın arayacağını düşünmüyorsanız bu konuda tedirginlik yaşamanız normal. Ancak gizli numaralardan gelen aramaların tamamının tehlikeli olduğuna dair bir kanıya varmak doğru olmaz.

Gizli numaralardan gelen aramaların tehlikeli bir sebebi olmayabilir. Fakat yine de rahatsız edici olduğunu dile getirmek gerekir. Eğer siz bu gibi aramalar alıyor ve bu sebeple kendinizi endişeli hissediyorsanız internet üzerinden yalnızca birkaç dakika içerisinde gizli numaradan arama engelleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Kullanıcılarının güvenliği adına önemli bir adım haline gelen gizli numaradan arama Türk Telekom operatörü kullanıcılar için sunulan bir hizmet olarak da ele alınabilir. Bu hizmet sayesinde ekstra bir ücret ödemeden ya da herhangi bir hizmet talebinde bulunmadan yalnızca birkaç dakika içerisinde gelen gizli aramaları engelleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra eğer talep ederseniz daha sonra gelen gizli aramaları tekrar açık hale getirmeniz mümkündür.

Gizli Aramadan Gelen Çağrıları Engellemek Kalıcı Bir İşlem mi?

Telefon kullanımınızı daha verimli ve daha güvenli hale getirmek için izleyebileceğiniz birtakım yollar olduğunu dile getirebiliriz. Son yıllarda telefon kullanımı ile ilgili meydana gelen en büyük problemlerin arasında ise gizli aramalar geliyor. Gizli numaralardan gelen dolayısıyla sizi arayan kişinin kim olduğunu tespit etmenizin imkânı olmamasına rağmen bu numaralardan gelen çağrıları engellemek ise mümkün. Fakat bazı durumlarda kullanıcılar belirli bir süre boyunca gizli aramaları engellese de bir süre sonra tekrar aktif hale getirmek istiyor. Bu durumda araştırılan konularında da aslında “Gizliden aramadan nasıl çıkılır?” sorusu bulunuyor.

Gizli aramadan gelen çağrıları engellemek istemiyor ya da daha önce yaptığınız bir işlemi iptal etmek istiyorsanız tekrar online işlemler ve servisler yolunu izleyerek engeli kaldırmalısınız. Engeli kaldırdığınız andan itibaren gizli numaralardan tekrar çağrı gelmeye başlar. Bu sayede gizli numaradan arama açma işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.

Numaramı Gizli Hale Getirebilir miyim?

Cep telefonları ve telefon numaraları ile ilgili yapılan çok sayıda araştırma olduğunu söylemek mümkün. Gizli numaralar ise cep telefonları ile ilgili yapılan araştırmaların başında geliyor. Gizli numaradan bir çağrı almak rahatsız edici olsa da herhangi birini ararken numaranızın aradığınız kişi tarafından görünmesini engellemek istiyor olabilirsiniz. Özel numaradan nasıl aranır Türk Telekom kullanıcıları için oldukça basit bir yanıtı olan sorudur. Bunun için;

  • Online işlemler uygulamasına girmeli.
  • Servis kısmında yer alan özel numaradan arama seçeneğini aktif hale getirmelisiniz.

Bir diğer seçenek ise kod ile telefon numaranızı gizli hale getirmek. Türk Telekom gizli numaradan arama için cep telefonunuzun arama menüsünü açmalı ve #31# tuşlamalısınız. Ardından arayacağınız numarayı ekleyip arayabilirsiniz. Bu sayede aradığınız kişi sizin numaranızı görmez.

Herhangi bir kullanıcıyı gizli numara ile aramak suç değildir. Ancak karşı tarafa gizli numara ile arayarak ulaşabilmek için karşı tarafın bu duruma engel oluşturabilecek bir hizmet almamış olması gerekir. Eğer karşı taraf gizli numaralardan gelen aramaları engellediyse bu durumda gizli numaradan arama yapmanız mümkün olmaz.