Türk Telekom Blog

15.03.2024 Teknoloji

Google Gemini: Yeni Nesil Yapay Zeka Modeli

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Yapay zekâ teknolojisi, modern dünyayı değiştirme ve dönüştürme yolunda oldukça büyük bir güce sahip. Bu muazzam güç her geçen gün daha verimli hale gelirken hayatın pek çok alanında kendine yer buluyor. Farklı alanlarda kullanılabilmesi sebebiyle yapay zekânın çeşitleri de her geçen gün çoğalıyor. Sizler için yapay zekânın gelişimini gösteren “Google Gemini nasıl kullanılır?” sorusunun yanıtını ve Gemini’nin önemli noktalarını bir araya getirdik.

Google Gemini Nedir?

Gelişen teknoloji çağında yepyeni özellikleri olan yapay zekâ modelleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. “Bugüne kadar oluşturulan en yetenekli yapay zekâ.” olarak tanımlanan Google Gemini isminden sıklıkla söz ettiriyor. “Gemini nedir?” konusunda göze çarpan ilk ayrıntı farklı cihaz ve görevlere uygun olarak kullanılması. Bir dil modeli olan bu yapay zekâ modeli yeni bir çağın başlangıcı olabilecek güce sahip. Şu an yalnızca İngilizce çalışabilen bu yapay zekâ modeli; metin, görüntü, ses, video ya da kodlama gibi çeşitli alanlarda içerik üretilebiliyor.

Matematik, fizik, tarih gibi farklı alanlara hitap eden karmaşık soruları çözebilirken bir yandan da farklı programlara özel kodlar oluşturabiliyor. Google Gemini’yi diğer modellerinden ayıran temel özellik ise diğerleri yalnızca dil üzerinden işleme yaparken onun video, kod ve ses gibi farklı alanları da işleyebilme kapasitesidir.

Google Gemini Sürümleri

Sayısal, sözel, teknik ve daha pek çok konunun bir araya gelmesiyle toplamda 57 farklı kategoride uzman insandan çok daha iyi bir performans gösteren Google Gemini çeşitleri; Gemini Nano, Gemini Pro ve Gemini Ultra olarak belirtiliyor. Özellikle akıllı telefonlarda kullanmak amacıyla tasarlanan Gemini Nano ilk olarak Google Pixel 8 olmak üzere üretildi. Harici sunucuya ihtiyaç duymadan da verimli bir şekilde veri işleyen bu sürüm sohbet uygulamalarında yanıt önerme, metin özetleme gibi deneyimleri iyileştiriyor.

Google veri merkezi için tasarlanan Gemini Pro, hızlı bir şekilde cevap verebilme ve karmaşık soruları anlayabilme yeteneğine sahip. En yetenekli model olarak tanımlanan Gemini Ultra ise henüz yaygın olarak sunulmadı. 32 akademik ölçütün 30 tanesine üstünlük taslayan bu model karmaşık testler için oldukça kullanışlı.

Google Gemini Kullanımı

Oldukça üstün özelliklere sahip olan “Google Gemini nasıl kullanılır?” konusunda detaylar kullanıcılar tarafından merak ediliyor. İlk olarak Google web sitesine giderek hesap oluşturmanız veya giriş yapmanız gerekir. Metin, görüntü, ses formatlarından birini seçerek soru veya komutunuzu girmelisiniz. Ardından ‘Gönder’ seçeneğiyle birlikte komutu işleyen Gemini size yanıt verecektir. Açık ve net olmak, dil bilgisi kurallarına uymak ve spesifik olmak kullanım sırasında önemli.

Google Gemini Çıktı mı?

Pek çok alanda kullanıma sunulan ve kod, içerik oluşturmanızı mümkün kılan Gemini herkes tarafından heyecanla beklenmekte. Akıcı metinler üretebilmek için farklı sürümlerle sizlere sunulan Gemini, ilk olarak Amerika’da kullanılmaya başlandı. Sonraki süreçlerde yaygınlaşan Gemini için bu noktada “Google Gemini çıktı mı?” sorusuna geliştiriciler ve kurumsal müşteriler için sunulduğu söylenebilir.

Google Gemini Ücretsiz mi?

Yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi destekleyecek olan “Google Gemini ücretsiz mi?” sorusu da merak edilen konular arasında. Farklı kullanım alanlarında sizlere sunulan Google Gemini ihtiyaçlara göre paketlerle sunuluyor. Ücretsiz paketi de bulunan Google Gemini için daha gelişmiş ve ücretli olan paketler de var.

Kısaca Google Gemini Ne İşe Yarar?

Adından sıklıkla söz ettiren “Google Gemini ne işe yarar?” konusunda yaratıcı içerik oluşturulabilir, kod yazılabilir, çeviri ve özetleme yapılabilir cevapları verilebilir. Bunun yanı sıra veri analizi, sosyal medya içerik üretimi ve profesyonel e-posta yazma gibi web dünyası için pek çok şey yapılabilir.