Türk Telekom Blog

22.09.2023 Teknoloji

Hotspot İnternet Nedir?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Gelişen teknolojiyle beraber internet hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi. Araştırma, keyifli vakit geçirme, çalışma ve daha pek çok amaç için kullanılan internete genellikle mobil veri ya da Wi-Fi bağlantısıyla erişiliyor. Kablosuz bağlantının olmadığı yerlerde ise internet erişimi hotspot üzerinden gerçekleştirebiliyor. Peki, hotspot internet nedir?

Hotspot, bir cihazın internetini farklı cihazlarla paylaşma işlemidir. Bir hotspot, mobil cihazların internet bağlantısını kablosuz şekilde cihazlara yayabilir. Böylelikle tüm cihazlara, ihtiyaç duyduğunuz her yerde internet erişimi sağlayabilirsiniz. İnternet ağında oluşan kesintiler veya internetin bulunmadığı yerlerde oluşacak acil durumlarda oldukça büyük bir kullanım kolaylığı sağlar.

Hotspot internet, genellikle Wi-Fi bağlantısıyla sağlanır. Ayrıca Bluetooth ile de erişim sağlamak mümkündür. Hotspot özelliği bulunan (telefon, tablet gibi) cihazlar ile internet paylaşımı yapabilirsiniz. Bağlantı yapılan cihaz mobil veri ya da Wi-Fi ağına bağlıdır ve internete erişebilir haldedir. Diğer cihazlarla hotspot ağına bağlanarak internet kullanımı yapabilirsiniz. Özellikle seyahat halindeyken kablosuz bağlantı ağına erişim olmayan bölgelerde internete erişmenize imkân tanır. Ayrıca halka açık alanlarda kafe, restoran veya havaalanı gibi yerlerde de kullanımı sıkça tercih edilir. Küçük işletmelerde bu uygulamadan faydalanarak hem kendileri internet erişimi sağlayabilirken hem müşterilerine kablosuz internet erişimi sağlarlar. Mobil cihazlar da kullanımı oldukça yaygın ve popüler olan hotspot internet ile hayatın her alanında kolayca istediğiniz işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Hotspot İnternet Nasıl Kullanılır?

İnternet bağlantısı ve hotspot özelliği olan cihazların, diğer cihazlarla internet paylaşımı gerçekleştirmesini sağlayan internet hotspot oldukça kolay bir şekilde kullanılabilir. Birkaç basit adımda kullanıma hazır hale getirmek mümkündür. Peki, hotspot internet paylaşımı nasıl yapılır:

  • İnternet paylaşımı yapacağınız yani hotspot olarak kullanacağınız cihazın ayarlarını açmalı ve “Hotspot” seçeneğini bulmalısınız. Genellikle bağlantılar ya da ağ ve internet bölümlerinin altında yer alan hotspot seçeneği cihazların marka ve modeline göre farklı bir isimle farklı bir başlık altında yer alabilir.
  • Hotspot’u etkinleştirerek internet paylaşımına başlayabilirsiniz. Etkinleştirmenizin ardından cihazınız mobil internet bağlantısını paylaşmak için bir Wi-Fi ağı oluşturacak.
  • İnternete bağlanmak istediğiniz diğer cihaz ya da cihazlarda Wi-Fi’yi açarak hotspot paylaşımı yaptığınız ağı seçerek bağlantı kurabilirsiniz.

Hotspot internet bağlantısıyla ilgili bazı güvenlik konularına dikkat etmeniz gerekir. Hotspotunuzu güvenli bir şekilde ayarlamalı ve parola koruması kullanmalısınız böylelikle sadece yetkili kişilerin erişim sağlamasını sağlayabilirsiniz. Hotspot bir diğer adıyla kişisel erişim noktası ayarlarından, Wi-Fi adını, parolasını, bir anda kaç cihazın bağlanacağını ve internet kullanım sınırını belirlemeniz mümkündür. Ayrıca kamusal bir yerde hotspot kullanırken ağ trafiğinizin gizliliğini korumak için güvenlik önlemleri almanız da önemlidir. Hotspotu kullanmayı sonlandırdığınızda kablosuz ağ ayarlarına giriş yaparak sistemi devre dışı bırakabilirsiniz. Böylelikle başka cihazların hotspota giriş yapmasını da önlemiş olursunuz.

Kişisel erişim noktası, internet paylaşımı gibi adlarıyla da bilinen hotspot pek çok kolaylığı beraberinde getirir. Kullanımı da oldukça kolay olan bu hizmetten yararlanırken bazı uyarılarla karşılaşabilirsiniz. Bu sorunlardan biri, “Hotspot internet kullanılamıyor” uyarısıdır. Bu uyarı birkaç nedenden dolayı verilebilir. Örneğin; hotspot kullanımı kısıtlı ya da devre dışı olabilir. Bu durumda ayarları kontrol etmeli, operatörünüzle iletişime geçerek kullanımı etkinleştirmelisiniz. Veri paylaşımı yapacağınız cihazda yazılım güncellemesi varsa paylaşımı engelliyor olabilir, bu sorunu aldığınızda sistem güncellemelerine göz atmalısınız. Ayrıca bu sorunu aldıktan sonra mobil veri, Wi-Fi, Bluetooth ve erişim noktasını kapatıp yeniden açmayı deneyebilirsiniz. İnternet paylaşımı yapacağınız cihaz, bir Wi-Fi ağına bağlıysa internet paylaşımı işlemi gerçekleştirilemez. Bu sorunu çözemediğiniz takdirde müşteri hizmetleri ve operatörünüzün iletişim kanallarıyla iletişime geçebilirsiniz.

Hotspot İnternet Paketi Nedir?

Hotspot paylaşımı genellikle bağlı olduğunuz fatura ya da tarifenin mobil verisinden kullanılır. Örneğin; 8 GB internet paketi bulunan bir tarifeniz varsa yaptığınız internet paylaşımı da bu 8 GB’lık kotadan paylaşım yapar. Hotspot internet paylaşımı bilgisayar, tablet ve telefon gibi Wi-Fi özelliği bulunan tüm cihazlar için uygundur. İnternet paylaşımına sık ihtiyaç duyuyorsanız hotspot internet paketi kullanımı sizler için avantajlı olacaktır. Hotspot internet paketleri, mobil tarifenize ek olarak internet paylaşımında kullanabileceğiniz ek internet paketleri olarak tanımlanabilir.

Sık sık seyahat ediyorsanız, bulunduğunuz her alanda dizüstü bilgisayar gibi cihazlarda internet erişimine ihtiyaç duyuyorsanız mobil veriniz yetersiz gelebilir. Her cihazın veri kullanımı farklıdır, bu sebeple veri kullanımı tahmin ettiğinizden fazla olabilir. İhtiyacınıza uygun bir hotspot internet paketi edinmeniz, veri aşımı gibi problemlerle karşılamanızı engellemeye yardımcı olacaktır.

Türk Telekom Mobil Wi-Fi paketleri avantajlı fiyat ve seçenekleriyle özgürce internet paylaşımları yapmanıza yardımcı oluyor. Faturalı ve faturasız paket seçeneklerinden ihtiyacınıza uygun olan paketi seçebilirsiniz. 50 GB, 100 GB, 200 GB ve 300 GB gibi paketlerden yararlanarak rahatlıkla hotspot paylaşımı yapabilirsiniz. Ayrıca hotspot kullanırken veri kullanımınızı izleyebilir ve fazla kullanımı önleyebilmek için cihazınızın ayarlarında veya mobil uygulamalarda veri kullanımını kontrol etme seçeneklerini de kullanabilirsiniz. Bu şekilde bir kullanım sayesinde kendi belirlediğiniz miktarda kullanım sağlayabilirsiniz.

Hotspot İnternet Paketi Avantajları

Hotspot paylaşımını özgürce yapabilmek için kullanabileceğiniz internet paketleri her alanda internete erişmenizi sağlar. Mobil Wi-Fi paketleriyle tarife aşımı, kota aşımı gibi sınırlamalara takılmadan istediğiniz kadar cihazda internet bağlantısı sağlayabilirsiniz. Hotspot internet paketinin avantajları şöyledir;

  • Hotspot internet paketi, kendi mobil tarifenize ek olarak tanımlanır. Böylelikle internet paylaşımı yaptığınız takdirde veri aşımı gibi problemlerle karşılaşmazsınız.
  • İstediğiniz her alanda, tüm cihazlarınıza internet bağlantısı sağlayabilirsiniz. Wi-Fi ağı olsun olmasın ihtiyaç duyduğunuz her alanda internet paylaşımını gerçekleştirebilir, kendi oluşturduğunuz parola ile cihazlarınızı bağlayabilirsiniz.
  • İhtiyaç duyduğunuz miktara uygun paket seçimi yapabilirsiniz. Türk Telekom Mobil Wi-Fi paketleri, farklı GB seçenekleriyle sizlere sunuluyor. Faturalı ve faturasız paketlere göz atarak ihtiyacınıza uygun paketi tercih edebilirsiniz.

Hotspot internet ile modem bağlantısına gerek kalmadan cep telefonlarınızı kablosuz bağlantı için kullanabilirsiniz. Taşınabilir yapısı ve kolay erişilebilir olmasıyla internete bağlanmanızı, gelişmeleri her yerden takip etmenizi ve her ortamda internet üzerinden çalışabilmenizi sağlar. Sizler de şimdi hotspot paketleriyle internet paylaşımının keyfini Türk Telekom’la çıkarın!

Siz de sık sık seyahat ediyor veya taşınabilir bir internete ihtiyaç duyuyorsanız Türk Telekom’un bol GB’lı ve çok avantajlı mobil WiFi internet paketleri tam size göre. Bu paketler sayesinde birden fazla cihazınızdan istediğiniz her yerde Hotspot internetin keyfini doyasıya çıkarabilir, sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.