Türk Telekom Blog

11.10.2023 Teknoloji

İki Adımda Modem Şifresi Değiştirme

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Modem şifresi değiştirme, evine internet bağlatan pek çok kişi tarafından araştırılan ve merak edilen bir konu. Evinize internet bağlattığınız takdirde operatör tarafından sizlere atanan şifre ezberlenmesi zor ve oldukça uzun bir şifre oluyor. Akıllı telefonlarınızı, teknolojik cihazlarınızı ve bilgisayarınızı bağlayacağınız internetin şifresini kısa, anlaşılır ve akılda kalıcı olması ise önemli. Dolayısıyla pek çok kullanıcı modem şifresini değiştirerek kendi evine gelen misafirler için daha kolay bir kullanım sağlamak istiyor. Eğer siz de otomatik atanan şifrenin değişmesini istiyorsanız iki basit adımda modem şifresini değiştirebilirsiniz.

Unutmadan belirtmekte fayda var: çoğu Türk Telekom VDSL modem ve HGW cihazların arkasında varsayılan Wi-Fi adı ve şifresine ek olarak akıllı telefonunuzu QR kod okuyucu ile hızlıca bağlayabileceğiniz QR kod bulunmaktadır. Wi-Fi şifrenizi değiştirmeden ya da varsayılan bu karmaşık şifreyi ezberlemeye gerek kalmadan doğrudan bu QR kod sayesinde misafirlerinizi Wi-Fi ağına bağlayabilirsiniz. Türk Telekom modemleri incelemek için tıklayın.

Türk Telekom modem şifresi değiştirme yalnızca kolaylık için değil güvenlik amacı ile tercih edilen bir uygulama. Size ait olan internetin bir başkası tarafından kullanılmasını istememeniz kesinlikle normal. Ancak çeşitli etkenler dolayısıyla ve bazı güvenlik faktörlerinin açılması sebebiyle şifreniz bir başkasının eline geçebilir. Bu gibi bir durum yaşadığından şüpheleniyorsanız periyodik aralıklarla modem şifrenizi değiştirerek internet kullanımını tamamen size özel hale getirebilirsiniz.

1. Türk Telekom Modem Arayüzüne Giriş Yapın

Türk Telekom modem şifrenizi değiştirmek için öncelikle modem arayüzüne giriş yapmanız gerekir. Arayüz sayfasına ulaşmak için çeşitli IP adresleri bulunur. Modem ile ilgili herhangi bir işlem yapmak için IP adresine ihtiyacınız var. Modem arayüzüne ulaşmak için adres çubuğuna:

  • 192.168.1.1
  • 192.168.2.1
  • 192.168.0.1 IP adreslerinden birini yazmalısınız. İstisnalar haricinde Türk Telekom modemlerinde genellikle 192.168.1.1 IP kombinasyonu kullanılır.

Yukarıda yazılan bilgilerden emin değilseniz bu bilgiyi modeminizin altında ya da arkasında bulunan etikette “WEB Arayüzü Erişimi” kısmında da bulabilirsiniz.

Modem arayüzü sayfasına erişmeden önce, cihazınızın modeme kablosuz Wi-Fi veya kablo ile bağlı olduğundan emin olmanız gerekir. Erişmek için kullanacağınız IP adresini boşluk ya da harf içermeden adres çubuğuna yazmanız önemli. Ayrıca sadece sayılar ve nokta işaretlerini kullandığınızdan emin olmanız gerekiyor.

  • Tarayıcınızın adres çubuğuna IP adresini yazıp enter tuşuna basarak modeminizin arayüz sayfasına ulaşabilirsiniz.
  • Arayüz sayfasına erişmeniz ile birlikte kullanıcı adı ve şifre seçeneklerini doldurmalısınız.
  • Eğer modeminiz sıfır ayarındaysa kullanıcı adı ve şifre kısmına “turktelekom” yazmanız yeterli. Ancak bazı durumlarda kullanıcı adı ve şifre değişebilir.
  • Arayüze erişimde sorun yaşıyorsanız “turktelekom” yerine "admin" veya "ttnet" gibi kullanıcı adlarıyla da erişim sağlayabilirsiniz.

Cihazın arayüzüne erişmek için gerekli olan kullanıcı adı ve şifre bilgisini dilerseniz cihazınızın altında veya arkasında bulunan etikette “Kullanıcı adı” ve “Şifre” bölümlerinde bulabilirsiniz.

Önemli Uyarı: Cihazın arayüzüne erişmek için kullanacağınız “Kullanıcı adı” ve “Şifre” bilgisi hattınıza ait kullanıcı adı ve şifreden farklıdır.

İnternet modem Wi-Fi şifresi değiştirme için öncelikle tarayıcınızı açmalı ve modeminizin yapılandırma sayfasına girmelisiniz. Bilgisayar ya da telefondan internet tarayıcı üzerinden modeminizin yapılandırma sayfasını girmeniz mümkün. Eğer şifreyi bilmediğiniz için internete bağlanamıyorsanız Ethernet kablosunu bilgisayara doğrudan bağlayabilirsiniz. Böylece bilgisayar ve modem arasında direkt olarak bağlantı sağlanmış olur. Fakat Wi-Fi şifresinden haberdarsanız telefondan modem arayüzüne erişmeniz çok daha kolay hale gelir. Modem kullanıcı adı ve şifresi sayfasında görüntüleme yapamıyorsanız modemi fabrika ayarlarına döndürmek için reset düğmesine 30 saniye kadar basılı tutmanız yeterlidir. Bu sayede modemin varsayılan tarayıcısına gidebilirsiniz.

2. Menüde Kablosuz Ağ Ayarları Bölümüne Gidin Bulun

İnternet kullanımının her zamankinden daha yoğun hale geldiği bugünlerde yalnızca evlerde değil yaşam alanlarının tamamında internet bağlantısı mevcut. Eğer internet bağlantınız gün içerisinde birden fazla kişi kullanıyorsa bu gibi durumlarda mutlaka periyodik aralıklarla fiber modem şifresi değiştirme işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Böylelikle internet kullanımınızı hem daha verimli hem daha güvenli hale getirmeniz mümkün oluyor.

Modem giriş şifresi değiştirme için arayüze ulaştıktan sonra kablosuz ağ sekmesine tıklayın. Bu ekranda modeminizin fabrika ayarları bulunur.

Yapılması gerekenler ise şu şekildedir:

  • WPA-PSK/WPA2-PSK ya da modeminiz destekliyorsa WPA3 şifreleme güvenlik türlerinden birini seçin. Alt kısımda yer alan şifre kısmına modeminiz için belirlediğiniz yeni şifreyi yazın.
  • Modeminizin yayın yapacağı Wi-Fi ağ adını (SSID) da değiştirebilirsiniz. Wi-Fi Adınızı belirlerken doğru karakterleri kullandığınıza emin olun.
  • İşlemi bitirdikten sonra kaydet butonuna basarak çıkış yapın.

Bu işlem sayesinde kablosuz ağ başta olmak üzere modeme bağlanırken istediğiniz şifreyi kullanmanız mümkün hale gelir.

Türk Telekom Güvenlik McAfee; tüm Windows, Mac OS, iOS ve Android cihazlarınızı korur. Birden fazla cihaza sahip müşterilerimiz için ideal olan bu ürün, on cihaza kadar virüs, zararlı yazılım, kötü amaçlı web sayfaları, istenmeyen programlar ve bunlar gibi çok daha fazla tehditlere karşı korunma imkanı sunar. Detaylı bilgi için Türk Telekom Güvenlik web sitesini ziyaret edebilirsiniz.