Türk Telekom Blog

02.10.2023 Teknoloji

Iphone Modelleri Arasındaki Başlıca Farklar

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Apple markası tarafından üretilen ve dünyayı kasıp kavuran iPhone modelleri, oldukça geniş bir kullanıcı kitlesine sahip. Akıllı telefonlarla ilgili her geçen gün daha gelişmiş bir özellik ortaya çıkartan Apple, yeni modellerinin büyük bir heyecanla beklenmesine sebep oluyor. Yeni bir model çıktığında ise en çok araştırılan konuların başında yeni ile eski modeller arasındaki farklar geliyor. Yaratıcı ve yenilikçi tasarımlarıyla dikkat çeken en iyi iPhone modelleri, son yıllarda çok büyük değişikliklere uğradı.

Apple tarafından üretilen iPhone modelleri, akıllı telefon üretimi konusunda çığır açan tasarımlara sahip. Bu durumda iPhone modelleri ile ilgili yapılan karşılaştırmaların oldukça olağan olduğunu ve bunun yanı sıra sıklıkla araştırıldığını da dile getirmek de yanlış olmaz.

iPhone 11 ve iPhone 12 Arasındaki Farklar Nelerdir?

Tüm iPhone modelleri aslında en çok satan seçeneklerden bir tanesi kuşkusuz ki iPhone 11. Hemen sonrasında satışa sunulan iPhone 12 ise, iPhone 11 ile oldukça sık şekilde karşılaştırılıyor. Kullanıcılardan yoğun bir memnuniyet gören ve yüksek bir puan aldığı belirtilen iPhone 12, dört farklı modeli ile piyasada bulunuyor. iPhone Pro, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro Max ve iPhone 12 olarak bilinen bu modellerin en dikkat çekici farklılıkları ise ekran büyüklükleri. 5.4 inç ve 6.7 inç arası genişliğe sahip olan iPhone 12 modelleri, hem küçük hem de büyük telefon severler tarafından tercih edilebilecek seçeneklere sahip.

iPhone 11 modellerinde ise üç farklı seçenek olduğu görülüyor. Pro Max, Pro ve Klasik model olarak sunulan iPhone 11 modelinin ise boyutları 5.8 ve 6.5 inç arasında değişkenlik gösteriyor. Ekran boyutları olarak karşılaştırıldığı takdirde her iki telefonunda boyutlarının birbirine çok yakın olduğu görülüyor. İki model arasındaki benzer özellikler arasında ise suya dayanıklı olmaları var. IP68 sertifikasına sahip olan her iki modelde suya karşı dayanıklılık gösteriyor ve kablosuz kulaklık ya da dayanıklılık gibi konularda kullanıcıların beğenisini topluyor.

iPhone 13 Pro Max ve iPhone 13 Pro Arasındaki Farklar Nelerdir?

iPhone model sıralamaları arasında üst sıralarda yer alan iPhone 13 Pro Max ve iPhone 13 Pro, Apple tarafından üretilen ve en sevilen seçenekler arasında bulunuyor. İki model arasında ise hem tasarım hem de teknik açıdan farklı özellikler mevcut.

iPhone 13 Pro 6.1 inç ekrana sahip. Tek elle rahat bir şekilde kullanmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. En çok satan iPhone modelleri arasında yer alan iPhone 13 Pro Max ise 6.7 inç ekran büyüklüğüne sahip. Bu özelliği ile büyük ekran sevenleri gözdesi haline geliyor. Pil ömrü başta olmak üzere ağırlık açısından da farklılık oluşturan her iki cihaz dokunmatikte arka yüzey camdan oluşuyor ve Ceramic Shield ön yüzeyi ile tasarlanmış.

Tasarım olarak paslanmaz çelik kullanılan ve kullanım açısından ele alındığında her iki modelden de müşterilerin büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getirmenin mümkün olduğu 13 Pro ve 13 Pro Max, aktif olarak güncelleme alan iPhone modelleri arasında yer alıyor.

iPhone 14 Modelleri Karşılaştırması

iPhone son model telefonları arasında yer alan 14 serisi, 2022 yılının Eylül ayında büyük bir organizasyon ile tanıtıldı. Pro Max, Plus ve Pro gibi farklı seçeneklere sahip olan seri, kullanıcının marka yönelik standart beklentilerini başarılı şekilde karşıladı. Bugüne dek üretimi gerçekleşen seriler arasında en çok rağbet gören iPhone 14 modelleri halihazırda markanın üretimini yaptığı en güncel seri.

iPhone modelleri karşılaştırma 14 serisi için yapıldığı takdirde pek çok kişi öncelikle ekrana bakıyor. Seri içerisinde yer alan modellerin ekran noktasında bazı farklılıkları bulunsa da büyüklük anlamında çok ciddi bir fark görmek mümkün değil. . iPhone 14 ve iPhone 14 pro 6.1 inç ekran boyutlarında. . iPhone 14 Plus ve iPhone 14 Pro Max ise 6.7 inçlik büyüklük ile tasarlanmış. Geniş ekran deneyimini erişmek isteyenlerin tercihi olan 6.7 inçlik ekran, oldukça tatmin edici.

Diğer serilerde yer alan iPhone mini modelleri 14 serisinde bulunmuyor. Seri içerisinde yer alan telefonların ortak özellikleri şu şekilde;

  • OLED ekran teknolojisi.
  • FHD+ ekran çözünürlüğü standardı.
  • 19.5:9 ekran oranı.
  • Corning Ceramic Shield Glass ekran dayanıklılığı.
  • Kapasitif ekran dokunmatik türü.
  • 16 milyon renk sayısı.

iPhone modelleri çıkış tarihleri birbirinden farklı olsa da çıkan son seri olan iPhone 14, ekim ayının 2021 yılından beri çeşitli düzenlemeler ile kullanıcı ile buluşturuluyor. Seride yer alan telefonların CPU çekirdeğinde altı çekirdekli bir yapı ile sunulduğu görülüyor. Pro ve Pro Max için 6.46 GHz, 14 ve 14 Plus’ta ise 3,2 GHz seviyesi mevcut.

Bu seride yer alan tüm cihazlar, 6 GB RAM ile tasarlanıyor. En düşük depolama boyutu ise 128 GB. 256, 512 GB ve 1 TB gibi seviyelerde seri içerisinde yer alan modeller de mevcut. 14 ve 14 Plus modellerinde ise en yüksek altı seçeneği ise 512 GB.

iPhone Model Numarası Ne İşe Yarar, Model Nasıl Öğrenilir?

Farklı harfler ile birleşen bir seri numarası olan iPhone model numarası anlamları telefonunuz ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmanız için size yardımcı oluyor. iPhone model öğrenme adımlarını izlemek için telefonun ayarlar kısmına ve ardından genelde hakkında bölümüne gitmelisiniz. Bu kısımda model numarasının sağ tarafında parça numarasını da görebilir ve parça numarasına dokunarak model numarasına ulaşabilirsiniz. iPhone eski modelleri arasından tercih yaptıysanız model numarasını öğrenerek telefonunuzun orijinal ve güncel olup olmadığı ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.

iPhone 14 Pro Max Satışlarda Zirvede

Apple, Çin ve Batı Avrupa gibi kilit pazarlarda da oldukça iyi bir satış performansı sergiledi. iPhone 14 Pro Max, 500$+ akıllı telefonlar söz konusu olduğunda 2023 yılının ilk çeyrek grafiğini domine etti ve onu iPhone 14 Pro, iPhone 14 ve iPhone 13 takip etti.

Apple’ın Yeni Gözdesi: iPhone 15

Apple, her yıl olduğu gibi, yeni iPhone 15 ve iPhone 15 Pro’yu tanıttığı özel bir etkinlikle geldi. Bu yeni cihazlar, Apple'ın son teknolojik gelişmelerini ve tasarım estetiğini bir araya getiriyor.

iPhone 15 ve iPhone 15 Pro, şık ve zarif bir tasarıma sahip. Özellikle iPhone 15 Pro, kullanıcılara serinin önceki modellerinden daha büyük ve dikkat çekici bir ekran sunuyor. Pro modeli, OLED ekranı ile canlı renkler ve yüksek çözünürlük vadediyor. Apple'ın yeni A15 Bionic çipi, her iki cihazın da olağanüstü bir performans sunmasını sağlıyor. Uygulamalar arasındaki geçişlerde herhangi bir gecikme yaşatmayan bu cihazlar oyun tutkunları için de mükemmel bir performans sunuyor.

Her iki modelde de önemli bir yükseltme alan İleri düzey kameralar, düşük ışık koşullarında bile harika fotoğraflar çekmenizi sağlıyor. iPhone 15 Pro, üçlü kamera kurulumuyla daha fazla esneklik sunuyor. Aynı zamanda Apple, iPhone 15 ve iPhone 15 Pro'yu daha uzun pil ömrü ile donattı. Bu durum, günlük kullanım için daha fazla güç sağlıyor ve şarj ihtiyacını azaltıyor.

Tüm iPhone modellerine bu linkten erişebilirsiniz.