Türk Telekom Blog

24.08.2023 Sosyal Medya

Meta'dan Yeni Sosyal Medya Fenomeni: Threads!

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Threads, Instagram tarafından gündeme getirilen ve tasarlanan bir sosyal medya platformudur. Tıpkı Yaay ve X (Twitter) gibi mikro blog yazılar paylaşmaya imkân tanıyan Threads, çıkış tarihi olan 5 Temmuz 2023’ten beri oldukça yoğun bir ilgi görüyor. Kelime anlamı olarak iş parçacığı anlamına gelen ve bilgisayar biliminde bir işin eşzamanlı olarak işlenen her bir bölümünü anlatan Threads, son zamanların popüler sosyal medya platformlarından biri olmaya aday.

Threads Nedir?

“Threads nedir?” sorusu, internet üzerinde en sık araştırılan konulardan biri haline geldi. Eğer Instagram’da onaylı bir hesaba sahipseniz hesabınıza eşleştirerek aynı hesabı Threads üzerinde de kullanabilirsiniz. Onaylı bir hesaba sahip olmayan diğer kullanıcılar ise kullanıcı adları ile birlikte Threads kullanmaya başlayabilir.

“Threads ne demek?” sorusuna iş parçacığı, iplik veya ip geçirmek gibi birbirinden farklı anlamlara olduğuna dair yanıt vermek mümkün. Ancak Instagram’ın yan bir platformu olarak kullanıcılarıyla buluşturduğu bu sosyal medya platformu birbirine bağlı mesajlar ve zincirleme mesajlar olarak nitelendirildiği biliniyor.

Instagram Threads Nasıl Kullanılır?

Threads kullanımı için öncelikle uygulamayı indirmek gerekiyor. Uygulamayı kullandığınız telefonun işletim sistemine bağlı olarak değişkenlik gösteren uygulama mağazasından kolaylıkla indirebilirsiniz. Uygulamayı indirip açtıktan sonra karşınıza genellikle “Instagram ile Giriş Yap” seçeneği çıkıyor. Bu butona tıklayarak tüm bilgilerinizin Instagram profiliniz üzerinden otomatik olarak doldurulmasını sağlayabilir ya da manuel olarak giriş yapabilirsiniz.

Threads, X adı verilen ve çok uzun yıllardır kullanılan sosyal medya platformuna benzerliği ile dikkat çekiyor. Bu doğrultuda tıpkı X gibi düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz ve kısa paylaşımlar yapmanız konusunda size yardımcı olan bir platform olduğunu söylemek mümkün. X’in eski versiyonunda olduğu gibi 500 karakter sınırına sahip yazılar paylaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra X’de yer alan beğenme, etiketleme, tweet atma ya da retweet yapma gibi özellikler de Threads’te bulunuyor.

Bunun yanı sıra Threads üzerinden yaptığınız paylaşımları, Instagram hesabınız ile entegre olarak kullanabilir ve bunları hikâye olarak paylaşabilirsiniz. Bu açıdan Instagram ile eş zamanlı bir kullanıma sahip olduğunu dile getirmek yanlış olmaz.

Threads Kim Tarafından Açıldı?

Threads Meta, programın üreticisi olan Meta tarafından son zamanlarda kullanıcı ile buluşturan bir sosyal medya platformu. En dikkat çeken özellikleri arasında ise kullanılmaya başladığı günden itibaren gündeme oturmuş ve araştırılan bir konu haline gelmiş olması. Sosyal medya kullanımı ile insan hayatındaki pek çok alışkanlık da değişmeye başladı. Günümüzün en yaygın alışkanlıklarından biri, düşüncelerin sosyal medya üzerinde paylaşılıyor olması.

Instagram fotoğraf paylaşma konusunda kullanıcılarına olanak tanıyan bir uygulama olsa da elbette fotoğraf ve hikâye gibi paylaşımlarınıza yazı yazabilirsiniz. Ancak bu özelliği göz önünde bulundurulduğunda X kadar düşünce paylaşma özgürlüğünün yoğun olmadığı ve bu alanda sınırlı bir platform olduğunu da göz ardı etmek yanlış. Bu durumun farkında olan Instagram üreticisi Meta, son olarak Threads adında bir sosyal medya platformunu tasarladı. “Threads Meta nedir?” sorusuna Instagram üreticileri tarafından tasarlanan ve tıpkı X ve Yaay gibi mikro blog paylaşımlar yapmaya imkân tanıyan bir sosyal medya platformu olduğuna dair yanıt vermek mümkün.

Kendine ait fikirleri Instagram takipçileri ile entegre olarak paylaşmak isteyen pek çok kişinin tercihi haline gelen Threads; X ile benzer özelliklere sahip. Fakat bu doğrultuda Instagram platformunun son yılların sosyal medya platformları arasında en çok tercih edilen seçeneği olduğunu dile getirmek yanlış olmaz. Bu doğrultuda Instagram ile entegre bir kullanıma sahip olan Threads, bu özelliği ile X’in önüne geçebilir.

Sosyal medya platformunun kullanılmaya başlaması ile birlikte internet üzerinde en sık araştırılan konulardan biri de “Threads kimin?”sorusu oldu. 5 Temmuz 2023 tarihinde açılan bir sosyal ağ hizmeti olan Threads; Meta, Inc tarafından tasarlandı ve sürüldü. Facebook ve Instagram gibi dünyanın en çok tercih edilen sosyal medya platformlarının üreticisi olan Meta, Inc son olarak tasarladığı Threads ile bütün gözleri üstüne çekti.

Threads Hesabı Açarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Threads Meta hesap açma yalnızca birkaç dakika içerisinde gerçekleştirebilecek basit bir işlem. Bunun için uygulamayı indirmek ve ardından karşınıza çıkan üyelik işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bu doğrultuda Threads ile ilgili en merak edilen konuların arasında ise Instagram hesabına sahip olmayanların ne şekilde üye olmaları gerektiği geliyor.

Sosyal medya Threads platformunun gerekliliği ile adeta birbirine girdi. Pek çok kişi, X kullanımının bu alanda yeterli olduğunu düşünse de Threads kullanıcılarının her geçen gün büyük bir hızla artmakta olduğunu dile getirmek kesinlikle yanlış. “Threads nasıl kullanılır?” sorusuna yanıt olarak verilmesi gereken en önemli detay ise öncelikle bir hesap açmak. Instagram hesabınız bulunuyorsa kendinize ait kullanıcı adınız ile Threads uygulamasında hesap açabilirsiniz. Fakat bu durum yalnızca Instagram hesabına sahip kullanıcıların Threads kullanabileceği anlamına gelmiyor. Eğer bir Instagram hesabına sahip değilseniz yeni ve güncel bilgileriniz ile kayıt olabilir ve Threads kullanmaya başlayabilirsiniz.

Threads ile X Aynı mı?

Yapı ve tasarım açısından X’e büyük bir benzerlik gösteren Threads, X üzerinden paylaşım yapmayı seven pek çok kişinin ilgisini çekiyor. İki sosyal medya platformu, birbirleri ile benzerlik gösterse de elbette tamamen aynı olduklarını dile getirmek mümkün değil.

X; kullanıcıların konum, göz atma geçmişi veya kullanım verileri gibi önemli bilgileri saklaması ile dikkat çekiyor. Threads ise sağlık ve spordan etnik köken ve cinsel yönelim gibi hassas bilgilere kadar pek çok farklı konuda kullanıcının bilgilerini topluyor ve saklıyor. Bu doğrultuda bakıldığında Threads ile X arasındaki farkı olarak Threads uygulamasının daha çok bilgi depoladığı görülüyor.