Türk Telekom Blog

04.09.2023 Teknoloji

NFC Özelliği ile Yapılacaklar

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Teknolojinin gelişmesi ile her geçen gün birçok yenilik hayatları kolaylaştırmaya devam ediyor. Temassız ödeme ve veri paylaşımı gibi teknolojik özellikler de günden güne yenilenerek kullanıcılara sunuluyor. Bu yeniliklerden biri de NFC olarak biliniyor. NFC teknolojisi, pek çok alanda kullanılabiliyor.

NFC özelliği gerçekleştirilebilecek pek çok olanak sunar. Cep telefonları ve diğer mobil cihazlar ile kablosuz mobil ödeme imkânı sağlar. Telefon ya da akıllı saati ödeme terminaline yakınlaştırarak ödemeyi hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz. NFC özelliği bulunan iki cihazı bir araya getirerek fotoğraf, video ve müzik gibi veri paylaşımı yapmanız mümkündür. Ayrıca bu teknoloji akıllı ev sistemlerinde de kullanılır. NFC etiketleri evin farklı noktalarına yerleştirilerek evdeki ışıkları açabilir, alarm sistemini aktif hale getirebilir ve çeşitli ayarları değiştirebilirsiniz.

Kullanım kolaylığı ve zengin uygulama alanıyla NFC özelliği yaygın olarak kullanılıyor. Kablosuz iletişim teknolojisinin gelişmesiyle meydana gelen bu teknoloji kısa mesafeden veri alışverişi yapmaya olanak tanır. Bu özellikten yararlanmak için NFC özelliği olan bir cihaza sahip olmanız yeterlidir.

NFC Nedir?

“Near Field Communication” kelimelerinin kısaltılması ile oluşan NFC açılımı dilimizde yakın alan iletişimi anlamına gelir. İki cihaz arasında kablosuz veri alışverişi yapmanıza imkân sağlayan bu teknoloji akıllı telefon, akıllı saat ve tabletlerde bulunur. Radyo frekansı kullanarak iletişim sağlayan NFC uygulaması genellikle 4 cm ve daha yakın mesafede çalışır. Bu nedenle NFC cihazları birbirine temas ettirilerek ya da çok yakın bir şekilde yerleştirilerek kullanılabilir. NFC teknolojisinin kullanım alanı da oldukça geniştir. Peki, NFC ne işe yarar?

  • Mobil ödeme yapabilirsiniz. Cep telefonuyla mobil ödeme yapmanızı sağlayan bu özellik cep telefonunu ödeme alanına (pos cihazı gibi) yaklaştırarak hızlı ve kolay bir şekilde ödemeyi gerçekleştirmenizi sağlar. Bu özellik ile kredi kartı ya da nakit para kullanmadan alışveriş yapabilirsiniz.
  • Dosya ve bilgi paylaşımında bulunabilirsiniz. NFC özellikli telefonlar kendi aralarında dosya, fotoğraf, video veya veri paylaşımı yapmayı hızlı ve kolay bir hale getirir. İki cihazın birbirine yakınlaştırılması ya da dokundurulması veri aktarımı için yeterlidir.
  • Bluetooth ya da Wi-Fi bağlantısı kurabilirsiniz. Kurulum işlemlerini hızlandırmaya yardımcı olan NFC özelliği, iki cihazın birbirine dokundurulması ile internet paylaşımı ve bluetooth bağlantısını kolaylıkla kurmayı sağlar.
  • Akıllı etiketler oluşturabilirsiniz. NFC etiketleri önceden belirlemiş olduğunuz işlemleri gerçekleştirmek için kullanılabilir. Örneğin; bir etiketi otobüs durağına yerleştirebilir, cep telefonunu etikete dokundurarak otobüs saatlerini izleyebilirsiniz. Ayrıca müze ve sergi gibi alanlarda yer alan etiketleri de okuyabilirsiniz.
  • Akıllı ev cihazlarıyla iletişim kurabilirsiniz. NFC akıllı ev cihazlarıyla iletişim kurmak için de kullanılabilir. NFC özelliğine sahip bir akıllı telefonu evdeki bir NFC etiketine dokundurarak ışıkları açabilir veya kilitleri kontrol edebilirsiniz.

“NFC özelliği nedir?” yaygın olarak araştırılan konular arasında yer alır. Kullanım alanının genişlemesi ve yaygınlaşmasıyla sıklıkla duyulan yakın alan iletişimi, pek çok alanda kolay bir kullanım sağlar. Son dönemlerde çıkan çoğu akıllı telefon, tablet ve saatlerin NFC özelliği bulunur.

NFC Nasıl Kullanılır?

NFC ile ilgili en çok merak edilen konular arasında bu teknolojinin kullanımı yer alıyor. NFC özelliğini kullanmak için öncelikle NFC desteği bulunan cihaz ya da cihazlara sahip olmanız gerekir. Peki, NFC desteği nedir?

NFC desteği; bir cihazın yakın alan iletişimi özelliğinin bulunduğunu ifade eder. NFC özelliğinin yeri ise cihazdan cihaza değişiklik gösterse de genellikle cep telefonların arka kısmının sol üst köşesindedir. Bazı modellerde ise yine arka tarafın orta üst ve sağ üst kısımlarında sensör yer alır. NFC özelliğinin bulunup bulunmadığını cihazın ayarlar kısmından kontrol edebilirsiniz. ‘Kablosuz’ ya da ‘Bağlantılar’ bölümünde NFC veya Yakın Alan İletişimi seçeneği bulunuyor ise cihazınızda özellik mevcuttur. Sizler için adım adım “NFC nasıl açılır ve nasıl kullanılır?” sorusunu cevaplandırdık:

1. İlk olarak NFC özelliğini kontrol etmelisiniz. Bu özellikten yararlanmak için öncelikle cihazınızın NFC özelliğini desteklemesi gerekir. Ayarlar kısmından ilgili kontrolleri sağlayabilirsiniz.

2. NFC özelliğini kullanabilmek için bir uygulama seçimi yapmalısınız. NFC kullanabilmek, NFC etiketi okumak ve yazmak için bir uygulama kullanmakla mümkündür. NFC uygulaması indirerek ya da cihazınızda var olan uygulamayı kullanarak özellikten yararlanabilirsiniz.

3. NFC ile yapmak istediğiniz işlemi gerçekleştirmek için gerekli adımı atabilirsiniz. Cihazınızı etiket okuyucu ya da diğer bir cihaza temas ettirerek NFC kullanımını gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme gibi işlemleri yaparken uygulama şifre ve onay gibi yönlendirmeler bulunabilir.

NFC ile Kimlik Okutma Nedir, Nasıl Yapılır?

NFC teknolojisinin kullanıldığı alanlardan biri de kimlik okuma ve kimlik doğrulama işlemleridir. Özellikle banka uygulamalarındaki mobil işlemlerde kimlik doğrulama adımı NFC ile gerçekleştirilir. NFC kimlik okutma, genellikle bir kimlik kartını NFC okuyucusuna dokundurularak yapılır. Güvenlik amaçlı kullanılan bu uygulama kolay, hızlı ve güvenilir olmasıyla pek çok alanda kullanılır. Erişim kontrolü, ödeme işlemleri gibi pek çok alanda bu özellikten yararlanılabilir. NFC ile kimlik okutma işlemleri şu şekilde gerçekleştirilebilir:

1. İlk olarak NFC özelliğine sahip bir cihaz, genellikle akıllı telefonlar ile kimlik kartı veya kimlik belgesi arasında fiziksel bir temas sağlanır.

2. Kimlik kartı veya belgesi NFC uyumlu bir etiket içerir. Bu etiket, kimlik kartının üzerine yerleştirilmiş veya ayrı olarak taşınabilen bir NFC etiketi olabilir.

3. NFC özelliği etkinleştirildikten sonra cihaz kimlik kartının veya belgesinin üzerindeki NFC etiketini algılar.

4. Kimlik kartı veya belgesinden alınan bilgiler cihaz tarafından okunur ve işlenir.

5. Kimlik doğrulama işlemi için gerekli olan bilgileri içeren veriler NFC etiketinden cihaza iletilir ve uygulama veya sistem tarafından değerlendirilir.

NFC ile kimlik okutma işlemi, çeşitli alanlarda kullanılabilir. En yaygın kullanım alanları elektronik geçiş sistemleri veya bankacılık uygulamaları olarak bilinir. Bu tür alanlarda hızlı ve güvenli bir şekilde kimlik doğrulama için NFC’den faydalanılır. Ayrıca bilet kontrolü, ödeme işlemleri veya hızlı veri transferi gibi alanlarda da NFC teknolojisi kullanımı yaygınlaşmıştır.

Oldukça kolay bir şekilde kimlik okutma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem için yeni kimlik kartları gereklidir. Bu kimlik kartlarına akıllı kimlik kartı adı verilir ve kimlik kartında yer alan çip, NFC okuması yapmayı sağlar.