Türk Telekom Blog

06.03.2024 Teknoloji

Open AI Sora Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Gelişen teknoloji sayesinde yaygınlaşan yapay zekâ kullanımı pek çok alanda insanlara yardımcı oluyor. Sohbet edilebilen, görsel oluşturmaya yardımcı olan ve hatta çeşitli akademik konularda tarama yapıp özet oluşturabilen yapay zekâ; her geçen gün güncellenen özellikleriyle gelişiyor. Bu alanda yeni bir araç olarak tanıtılan Open AI Sora ise gerçekçi videoları oluşturabilmenizi mümkün hâle getiriyor.

Geleneksel yöntemlerde hayal gücünüzü yalnızca metin ya da resim gibi alanlarda kullanabilirken gelişen yapay zekâ, fikirlerinizi başka şekillerde de sunmanıza yardımcı oluyor. Yapay zekânın yepyeni modeli olan “Open AI Sora nedir?” ve kullanıcılara ne gibi imkânlar tanıyacağı konusunda merak edilen detayları bir araya getirdik.

Open AI Sora Nedir?

Yapay zekâ uygulamaları, son yıllarda büyük ölçüde gelişim gösterdi. Sohbet edebileceğiniz, soru sorabileceğiniz ve gelişmiş veri tarama özellikleri sayesinde size cevap verebilen yapay zekâ modelleri özelliklerini birkaç adım daha öteye taşıyarak kullanıcıları şaşırtacak hâle geldi. Henüz yeni tanıtılan ve herkesi kendine hayran bırakan Open AI Sora, girdiğiniz metinler üzerinden video yapabiliyor. Daha önce herkesin az çok bildiği görsel oluşturma aşamalarına benzeyen bu model, 60 saniye uzunluğunda ve gerçekçi görünen videolar oluşturabiliyor.

Open AI Sora, girdiğiniz metinlerdeki detayları ve metnin tamamını işleyerek sizin için videolar hazırlıyor. Ancak metin girerken dikkat edilmesi gereken önemli nokta ise basit bir dil kullanarak dilin kurallarından uzaklaşmamak gerektiği. Çünkü yapay zekâ modelleri, insanların günlük konuşma dilini tam olarak algılamayabiliyor. Bu nedenle metninizi yazarken tüm detaylara akıcı bir şekilde yer vermeniz gerekir. Ayrıca “Open AI Sora nasıl kullanılır?” açıklamalarında hem metin hem görseller kullanılabileceği de yer alıyor. Yani dilediğiniz görselleri Open AI Sora’ya ileterek bu görselin video hâlini elde edebilmeniz de mümkün.

Henüz deneme aşamasında olan “Open AI Sora kullanıma açıldı mı?” konusunda yapay zekânın tüm testleri geçtikten sonra piyasaya sürüleceği belirtildi. Test aşamalarında bazı aksaklıkların olduğu açıklandı. Örneğin, kek yiyen bir insan videosu oluşturulurken kekte ısırık izi olmaması gibi aksaklıklar düzenlendikten sonra uygulama, çok daha gelişmiş haliyle kullanımına sunulacak.

Open AI Sora Özellikleri

Yapay zekâ modellerinin önünü açan Open AI Sora, verdiğiniz komutlara göre 60 saniyelik videolar üretiyor. Bu videoların oldukça detaylı ve gerçekçi olması ise modelin gelişmiş özelliklerinden kaynaklanıyor. Verdiğiniz komutlardaki dil özelliklerini derinlemesine algılayan Open AI Sora, yalnızca verdiğiniz komutta anlatılanlara odaklanmıyor. Sizin tarif ettiklerinizin gerçekçi ve fiziksel bir dünyada nasıl olabileceğini de düşünerek videolarını üretiyor.

Ayrıca tek video içinde karakter ya da görsel stilini devam ettirerek farklı çekim alanları oluşturabiliyor. Bunun dışında elinizde eksik detayları olan ya da tamamlanmasını istediğiniz bir video bulunuyorsa Open AI Sora bunu da dilediğiniz gibi tamamlayabilme özelliklerine sahip.

Open AI Sora ile Yapılabilecekler

Open AI Sora, çok sayıda karakter ve belirli hareketler üzerinde videolar oluşturabiliyor. Videolarda özne ve arka plana dair tüm detayları işleyebiliyor. Gerçekçi dünyaya özel ayrıntılara yer vermesi sayesinde karmaşık videolar oluşturabiliyor. Ayrıca sizin verdiğiniz komutlarda yer alan duyguların canlı bir varlıkta nasıl olabileceğini de anlayabiliyor.

Diğer bir önemli nokta ise Open AI Sora’nın elinizdeki hareketsiz bir görüntüyü gerçekçi videoya çevirebilmesi. Görseldeki detaylara dikkat ederek hareketsiz durumda olan her bir detayı mükemmel bir video hâline getirebiliyor. “Open AI Sora ücretli mi?” konusunda ise henüz tam olarak kullanıma açılmadığı için hem ücretli hem de ücretsiz versiyonlarının olacağı tahmin ediliyor.