Türk Telekom Blog

06.10.2023 Kişisel Gelişim

Stres Nasıl Azaltılır? Stresten Nasıl Uzak Durulur?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Muud ile sınırsız dinlemek için tıkla.

“Psikolojik stres nasıl geçer?” sorusu pek çok farklı sebep dolayısıyla hayatınızın farklı dönemlerinde araştırmak zorunda kaldığınız bir soru olabilir. Her insan yaşamının bazı dönemlerinde stres ile karşı karşıya kalır. Stres uzun süre devam ettiği takdirde motivasyon eksikliği başta olmak üzere baş ağrısı, yorgunluk ve kaslarda gerginlik gibi fizyolojik olarak da istenmeyen pek çok yan etkiye sebep olur. Strese sokan durumlardan uzak durmak bu gibi fizyolojik yan etkilerden kurtulmanın tek çözümü olsa da her zaman için mümkün değil. Ancak stres yönetimini başarılı şekilde gerçekleştirmek için izleyebileceğiniz farklı yol ve yöntemler mevcut.

Stresli Dönemlerimizde Antioksidan Alımına Özen Göstermelisiniz

İnsan hayatında stresli hissetmeye neden olabilecek pek çok farklı etken bulunduğunu dile getirmek mümkün. Stres psikolojik olarak kendinizi baskı altında hissetmenize dolayısıyla mutlu olmakta zorlanmanıza yol açtığı gibi, fizyolojik açıdan da kendinizi kötü hissetmenize ve genellikle halsizlik, yorgunluk ile karşılaşmanıza neden olabiliyor. Stresli dönemlerde hücreler zarar görmeye başlıyor. Hücre içerisinde bulunan oksidatif adlı bir madde strese karşı mücadele ettiği için zamanla yok olmaya başlıyor. Dolayısıyla bu süreçte antioksidan alımına özen göstermek vücudun stresle baş ederken güçsüz kalmasını önlüyor. Beyin fonksiyonlarının düzenli şekilde yerine getirilmesi konusunda da önemli bir rol oynayan antioksidan, stres yönetiminin başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor.

Hayatınızın stresli dönemlerinde antioksidan alımına özen göstermek “Stres nasıl azaltılır?” sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri. Antioksidan alımına özen gösterdiğiniz takdirde endişe ve gerginlik başta olmak üzere istenmeyen kaygı durumlarını daha başarılı şekilde ortadan kaldırmak da mümkün.

“Stres nasıl giderilir?” sorusuna verilen pek çok yanıt genellikle psikolojik olsa da fizyolojik açıdan da dikkat edilecek etkenler sayesinde bu sürecin daha başarılı şekilde atlatılabileceğini söylemek mümkün. Antioksidan bakımından zengin bir beslenme için Akdeniz tipi diyetini yaşam alışkanlıklarınıza dahil etmek stresli süreçlerinizde bile kendinizi daha sağlıklı ve huzurlu hissetmenize yardımcı olabilir.

Bunun yanı sıra meyve sebze tüketimini mutlaka göz önünde bulundurmalı, zeytinyağı ve içeriğinde E vitamini içeren besinleri tüketmelisiniz. Protein açısından zengin besinler tüketmek ve öğünlerinizi dengelemek, kendinizi daha sağlıklı hissedeceğiniz için stresli süreci daha kolay atlatmanız konusunda da önemli bir rol oynar.

Stresli Dönemlerde Paketli Gıdalardan Uzak Durmaya Dikkat Edin!

“Stresten nasıl uzak durulur?” sorusuna verilen pek çok yanıt genellikle sizi strese sokacak etkenlerden uzaklaşmanız ile ilgili oluyor. Stresli bir dönem geçirdiğiniz takdirde yapılan en büyük hatalardan bir tanesinin kendinizi kötü hissetmeniz sebebiyle sürekli olarak paketli gıdalar tüketmeniz olduğunu dile getirmek gerekir.

Paketli gıdalar içerisinde bulunan yoğun şeker anlık olarak kendinizi iyi hissetmenize neden olsa da zaman içerisinde vücudunuzda yağlanma başta olmak üzere psikolojik pek çok probleme sebebiyet veriyor. Dolayısıyla “Stresi azaltmak için ne yapılmalı?” sorusuna bu süreçte yediklerinize mutlaka dikkat etmeniz gerektiğine dair yanıt vermek yanlış değil.

Spor Yaparak Stresi Uzaklaştırmak Mümkün

Her insanın stres ile baş etme yöntemleri birbirinden farklı. Stres azaltma yöntemleri arasında en çok etkili olan ise elbette düzenli spor yapmak. Kendinizi stres altında hissettiğiniz için hiçbir şey yapmak istemiyor, en ufak hareketin bile çok zor hale geldiğini düşünüyor olabilirsiniz. Fakat hareketsiz kaldığınız takdirde beyniniz daha fazla düşünmeye başlar. Bu durum beyninizin stres kaynağını daha büyük hale getirmesine yol açabilir.

“Nasıl stres atabilirim?” sorusuna verilmesi gereken yanıtların arasında düzenli spor geliyor. Stres organı olarak da bilinen kortizolün düşmesine yardımcı olan egzersizler yani fiziksel aktivite kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlıyor. Bunun yanı sıra düzenli olarak spor yapmak uyku düzeninizin daha sağlıklı olmasını sağlayarak stresten uzaklaşmanız konusunda başarılı bir rol oynuyor.

Yoga ve meditasyon gibi stres azaltan nefes egzersizleri stresli bir anınızda tercih edebileceğiniz fiziksel aktivitelerin arasında yer alıyor. Stres ile karşılaşmanıza neden olan etken ortadan kalkana kadar kendinizi stresli dolayısıyla panik halde hissediyor olmanız doğal. Ancak bu süreç ortadan kalkana dek ya da hayatınızın tamamına yoga ve meditasyon gibi alışkanlıklar eklemek kendinizi çok daha sakin ve sağlıklı hissetmeniz konusunda önemli bir rol oynuyor!

Uyku Düzeninizi Koruyun, Uykuya Dalmak için Müziklerden Yardım Alın

Stresli dönemlerde fizyolojik ve istenmeyen yan etkiler ile karşılaşmanız söz konusu. Stres sebebiyle fizyolojik yan etkileri ile karşılaşmanıza sebep olan en önemli etkenlerin başında stres olduğunuz takdirde uyku düzeninizi koruyamıyor olmanız geliyor. Kendinizi stresli hissettiğiniz için uyuyamıyorsanız bu durum zaman içerisinde vücudunuzun yorgun düşmesine dolayısıyla bağışıklığınızın daha düşük hale gelmesine yol açıyor. Stres azaltma için mutlaka yapılması gerekenlerin arasında uyku düzeninizi korumak geliyor.

Stres azaltma teknikleri arasında yer alan yatıştırıcı müzikler uyku düzeninizi korumak ve uykuya dalmak konusunda da sizlere yardımcı olabilir. Yatıştırıcı müzikler kalp atışının yavaşlaması, kan basıncının düşmesi ve stresinizin azalması konusunda sizlere yardımcı olabilir.

Şimdi koltuğunuza yaslanın, derin bir nefes alın ve birlikte zihninizi rahatlatacak bir hayali resmedelim. Yemyeşil bahçenizdeki çilek kokusuna rüzgâr esintileriyle gelen deniz kokusu eşlik ediyor, rüzgâr çanınızın seslerini işitiyorsunuz ve bir sahil kasabasındaki bahçenizde şekerleme yapıyorsunuz. Hayalinize eşlik edecek şarkı önerimizi dinlemek için tıklayınız.

Önerimizi beğendiyseniz, Muud Premium üyesi olarak hem mobil uygulama hem de muud.com.tr üzerinden dilediğiniz zaman dilediğiniz yerde kesintisiz müzik keyfi yaşayabilirsiniz. Üstelik 1 ay ücretsiz kullanma avantajı ile Muud hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.