Türk Telekom Blog

20.10.2023 Oyun

Tam Teşekküllü Bir Gamer Olmak İçin Gerekenler

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

İçinde bulunduğumuz dönüşüm sürecinin en önemli tetikleyicisi “teknoloji” ile tıpkı internet gibi, yazılım, donanım dünyasında atılan birçok önemli adım, bugün artık hayatımızın önemli ve vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bu süreç birçok sektörü olduğu gibi oyun sektörünü de pozitif anlamda etkiledi. Oyun, bugünkü anlamıyla sadece bir oyun değil, artık bir oyundan çok daha fazla anlam taşıyor.

Dünya genelinde internetin hızlı yayılımı ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte oyunlar da çok çok büyük kitlelere ulaştı.

Tahmin edilenin çok üzerinde bir hızla büyüyen oyun ekosistemi kendi içerisinde de alt sektörler doğmasına sebep oldu. Bu ekosistemin gelişmesi ile dünya çapında ün salmış bilgisayar oyunlarının, profesyonel oyuncular tarafından oynandığı yeni bir sektör ve buna bağlı olarak bazı ihtiyaçlar doğdu.

İnternet üzerinden interaktif olarak oynadığınız oyunlarda yüksek performans göstermenizi sağlayan oyun ekipmanları tam teşekküllü bir gamer olmakta önemli bir rol oynuyor. Böylelikle gamerlar büyük bir başarı elde ederken eğlenceyi de artırıyor.

Gamer ekipmanları söz konusu olduğunda akla gelen ilk parçalardan biri olan ekran, oyunun daha verimli hale gelmesine görüntüsünü daha kaliteli olması konusunda rol oynayan en önemli ekipman. Ekranın size sunduğu çözünürlük oranı başarılı bir gamer olabilmeniz konusunda da önemli bir rol oynuyor. Ekranlarda; minimum çözünürlük hedefi 1080p yenileme hızı ise 60 Hz olan ürünlerden yana tercih yapmanız öneriliyor. Çözünürlük ve yenileme hızı ne kadar yüksek olursa oyun deneyiminizin aynı seviyede artacağını dile getirmek kesinlikle yanlış olmaz.

Mouse

Tam teşekküllü bir oyuncu olmak için dikkat etmeniz ve sahip olmanız gereken en önemli ekipmanlardan diğeri ise gamer mouse olarak biliniyor. Mouse olarak adlandırılan bu ekipman oyun oynamıyor olsanız bile bilgisayar kullanımı esnasında ihtiyaç duyduğunuz bir parça. Fakat oyun oynamak için tercih edilen Mouse modellerinin çok daha farklı özelliklere sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz. Klasik mouselardan farklı olarak üretilen bu ekipmanların oynadığınız oyun türüne göre değişkenlik gösteren farklı seçeneklere sahip olduğunu da söylemek gerekiyor. Örneğin solak bir oyuncuysanız size uygun bir mouse kullanarak oyun verimini daha yüksek hale getirebilirsiniz.

DPI aralığı ayarlanabilir bir mousedan yana tercih yaptığınız takdirde hızlı yanıt süresi, konfor ve dayanıklılık gibi avantajlar elde edersiniz. Dolayısıyla tam teşekküllü bir gamer olmak istiyorsanız mouseun çok önemli olduğunu mutlaka dile getirmek gerekir.

Klavye

Gamer klavyesi bir oyuncunun sahip olması gereken en önemli parçaların arasında yer alıyor.

İnternet üzerinden oynanan interaktif oyunların tasarımları ve listesi her geçen gün artarken, akıl almaz gerçeklikte tasarlanan oyunlar oyuncuları adeta büyülüyor. Durum böyle olduğunda oyuncular daha verimli bir kullanım sağlamak adına en sağlam ve en verimli ekipmanlara sahip olmak istiyor.

Oyun oynamaya yeni başlamış bir oyuncuysanız internet üzerinde en çok araştırdığınız konuların arasında gaming klavye önerisi geliyor olabilir. Bu doğrultuda klavyelerin oyun türlerine göre farklılık göstermekte olduğunu mutlaka dile getirmek gerekiyor. Dolayısıyla kendiniz için uygun bir klavye seçmeden önce hangi oyun türünde başarılı olmak ve hangi oyun türünden yana tercih yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Bunun yanı sıra klavyenizin sahip olması gereken en önemli özelliklerinden birinin sessiz tuş özelliği olduğunu söylemek gerekir. Böylelikle oyun esnasında dikkatiniz dağılmaz ve çok daha yüksek bir performans sunmanızı sağlar.

Oyunlar oldukça heyecanlı oldukları için gamer olarak kendini tanıtan oyuncular genellikle oyun ekipmanlarına sert davranır. Dolayısıyla tercih edeceğiniz klavyenin mutlaka dayanıklı olması gerektiğini de söylemek gerekir. Aynı zamanda Mini gamer klavye modelleri ise özellikle masada yer kaplamadığı için pek çok gamer tarafından tercih ediliyor. Bunun yanı sıra klavyenin hızlı yanıt özelliğine sahip olması ve mekanik özelliklere sahip olması da önemli.

Eğer daha portatif bir kullanım istiyorsanız sizler için en iyi seçeneklerin arasında kablosuz gamer klavye modelleri var. Hem dayanıklı bir seçenek olması hem herhangi bir kablo olmaksızın bağlantı kurması sebebiyle işlevsel ve uzun süreli bir kullanım sunuyor. Ancak klavye de dahil olmak üzere oyun için tercih ettiğiniz ürünleri ve ekipmanları satın alırken mutlaka oynadığınız oyunların türüne uygun olduğundan emin olmanız gerekiyor.

Sandalye

Gamer odası malzemeleri arasında yer alan ve son yılların en popüler mobilyaları olmayı başaran oyuncu sandalyeleri hem konforlu hem oldukça estetik bir görüntüye sahip. Bilgisayar üzerinden oyun oynarken uzun süre boyunca ekran başında kalmak, zaman içerisinde bel ağrısı başta olmak üzere çeşitli fizyolojik yan etkiler ile karşılaşmanıza neden olabilir. Bu gibi bir problem yaşamak istemiyorsanız oyun esnasında kendinizi rahat hissetmeniz önemli.

Oyuncu sandalyeleri ya da oyuncu koltukları olarak adlandırılan bu mobilyalar oyun esnasında fizyolojik açıdan herhangi bir ağrı ya da acı yaşamamanız adına, o doğrultuda tasarlanarak üretiliyor. Oyun tutkunlarının sahip olması gereken ürünlerin başında gelen gamer koltukları yüksekliği ayarlanabilir ürünlerdir. Uzun süre oturmaya uygun şekilde tasarlanıyor. Tercih ettiğiniz koltuğun derinlik ve bel desteği özelliklerini taşıması gerektiğini mutlaka söylemek gerekiyor.

Oyuncu koltukları genellikle gamer masası ile birlikte kullanılıyor. Klasik bir çalışma masasından daha farklı tasarımlara sahip olan bu masalar normal masalardan çok daha geniş boyutlara sahip. Böylelikle çift ekran kullandığımız takdirde bile her iki ekran içinde bir masa üzerinde yer alması mümkün oluyor. Pek çok açıdan avantajlı bir kullanım sunan masa ve koltuklar yaşam alanlarınızın daha eğlenceli hale gelmesi adına da önemli bir rol oynuyor!

Kulaklık

Kablolu ya da kablosuz şekilde üretilen kulaklıklar günümüzün en önemli teknolojik cihazlarından biri. Kulaklıklar elbette yalnızca oyun sırasında kullanılmaz. Müzik dinlerken, telefonla konuşurken ya da görüntülü sohbet esnasında da sizlere olanak sağlayan kulaklıklar gündelik hayatın en önemli yardımcıları.

Gamer kulaklık olarak adlandırılan kulaklıklar ise gündelik yaşamda tercih edilen kulaklıklardan daha farklı özelliklere sahip. Gündelik hayatta kullandığınız kulaklıkları oyun oynarken kullanmanız yeterli verimi almanıza engel olur. Kablolu ya da kablosuz gamer kulaklık oyun içi sesleri daha başarılı şekilde algılayabilmeniz adına profesyonel olarak üretilir. Tercih ettiğiniz kulaklığın hafif ve kafa bandı konforlu şekilde tasarlanmış olduğuna emin olmanız önemli. Oyun oynarken uzun süre vakit geçirdiğiniz için kulaklığınızı da uzun süre kullanmanız gerekir. Eğer kulaklık yeterince konforlu şekilde tasarlanmadıysa bu durum zaman içerisinde baş ağrısı ya da kafanızda ağırlık hissine yol açabilir. Ancak oyuncular için özel olarak tasarlanan ve ağırlık açısından oldukça hafif olan kulaklıklar sayesinde uzun süre vakit geçirseniz bile herhangi bir acı ya da ağrı söz konusu olmaz.

Oyun oynamaya yeni başlamış bir oyuncuysanız tercih etmeniz gereken ürünler ile ilgili kafa karışıklığı yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda tercihinizi gaming ekipman seti ile yapmanız önerilir. Sizler için hazırlanan setler içerisinde ilk etapta ihtiyaç duyabileceğiniz bütün ekipmanlar yer alır.

Türk Telekom’un oyun dünyasına dair her şeyi 360 derece sahiplenen markası GAMEON’un oyunculara yönelik sunduğu internet kampanyaları; 1000 Mbps’ye varan fiber internet, yüksek upload, düşük ping ile oyun performansınızı maksimize ederken, ‘Hoş Geldin İndirimi’ fırsatı ve popüler oyunlarda kullanabileceğiniz Playstore Cüzdan Kodu ile oyunun keyfini çıkarma fırsatı sunar. Oyununuza güç katacak fiber internet ve oyun odaklı fırsatlar sunan GAMEON evde internet kampanyalarına Türk Telekom web sitesini inceleyerek ulaşabilirsiniz. Sen de GAMEON’a katıl, göster gücünü!