Türk Telekom Blog

26.01.2024 Teknoloji

Taşınabilir İnternet Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Taşınabilir internet, her yerde kesintisiz internete erişim imkanı sunar. Günümüzün dünyasında en çok ihtiyaç duyulan internete taşınabilir avantajıyla ulaşmak mümkündür. Taşınabilir modem, her yaştan ve her kesimden kullanıcıların kolaylıkla internete erişimini sağlar. İnternete bağlanmak için ise sadece 4.5G hızına varan erişiminizin olması yeterlidir.

Taşınabilir internet, hareket hâlindeyken veya kapsama alanı dışında internet erişimi gerektiğinde etkili bir çözüm sunar. Bu teknoloji sayesinde kullanıcılar yer ve zaman kısıtlaması olmaksızın internete bağlanabilir. Taşınabilir internet hem kişisel hem iş amaçlı kullanımlar için uygun esnek bir internet erişim yöntemidir. Bu sistem, herhangi bir yerde hızlı ve güvenilir internet erişimi sağlayarak kullanıcıların hayatını kolaylaştırır.

Taşınabilir İnternet Nedir?

“Taşınabilir internet nedir?” sorusu, 4G bağlantısı üzerinden mobil kapsama alanının olduğu her yerde internet erişimi sağlayan bir yöntemdir, şeklinde yanıtlanır. Taşınabilir modem evdeki Wi-Fi yönlendiricilere alternatif olarak mobilite, pil tüketimi ve hatta sabit elektrik/priz ihtiyacı olmaması avantajıyla dikkat çeker. Cihazlar, sabit ağ bağlantısının olmadığı yerlerde özellikle dizüstü bilgisayar ve tablet gibi cihazları internete bağlamak için idealdir.

“Taşınabilir internet nasıl bir şey?” diye merak edenler için bu teknoloji, Wi-Fi seçeneklerine bağlı kalmadan, özgürce internete bağlanma imkânı sunar. Ancak herkesin taşınabilir modeme ihtiyacı olmayabilir. Özellikle sık seyahat eden ve yıl içinde farklı yerlerde bulunanların yanı sıra farklı lokasyonlarda uzaktan çalışmayı sevenler için de oldukça avantajlıdır.

Cihazlar, internet kullanıcıları için farklı yerlerden erişim sağlar. Taşınabilir modemler, mobil Wi-Fi, taşınabilir yönlendirici, mobil erişim noktası gibi çeşitli isimlerle anılır. En popüler örneklerinden biri ise MiFi cihazlarıdır. Bu cihazlar özellikle sık seyahat eden veya sabit bir internet bağlantısına erişimi olmayan kişiler için çözüm sunar.

Taşınabilir İnternet Nasıl Çalışır?

“Taşınabilir internet nasıl kullanılır?” sorusu, mobil internete yeni başlayanlar için önem taşır. Kablosuz taşınabilir internet, normal bir 4G Wi-Fi yönlendiricisi gibi çalışır. SIM kartı üzerinden yakındaki mobil şebekeye bağlanarak bir Wi-Fi ağı oluşturup dağıtır. Bu da altyapısız internet kullanımının temelini oluşturur ve mobil cihazların avantajlarına sahiptir. Wi-Fi yönlendiricisinin çalışması için batarya gerekir.

Taşınabilir internet, bir diğer adıyla mobil Wifi, 4G Wi-Fii yönlendiricisi ile çalışır. Bu sistem, yakınınızdaki mobil ağı kullanarak internet erişimi sağlar. Ayrıca, kendi Wi-Fi ağını oluşturarak birden fazla cihaza aynı anda bağlanmanıza olanak tanır. Ancak kullanım performansı, seçtiğiniz kotaya bağlı olarak değişebilir. Büyük dosyaları indirmek için taşınabilir interneti kullanabilirsiniz, ancak hızınız düşebilir.

Genel olarak cihazda 2000 mAh kapasiteli bataryalar kullanılır ve bu yaklaşık 8 saatlik bir çalışma sunar. Daha gelişmiş modeller, 15 saat ve 3000 mAh veya daha yüksek kapasiteli bataryalarla daha uzun kullanım süreleri sunabilir. Yazılım açısından taşınabilir internet kullanım kolaylığı sağlar. Kullanım için SIM kartınızı takıp cihazı açmanız ve internete bağlanmak istediğiniz cihazları bağlamanız yeterlidir.

Cihazların bir diğer avantajı, bağlı tüm cihazlar için multimedya içeriği paylaşımına olanak tanıyan microSD kart yuvalarıdır. Veri kullanımı konusunda ise ayrı bir SIM kart için ödeme yapmak gerekebilir. Uygun veri planları için araştırma yapmak veya operatörünüzün sunduğu MultiSIM hizmetlerinden yararlanmak faydalı olabilir. En uygun taşınabilir internet planlarını bulmak için Türk Telekom’un Cep Magnet seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

Taşınabilir İnternetin Avantajları

Altyapısız internet, taşınabilir internet olarak da adlandırılır ve özellikle sabit internet altyapısı uygun olmayan yerlerde ya da kamp alanları gibi yerleşime uzak doğal bölgelerde işlevsel hâle gelir. Bu sistem, bulunduğunuz bölgede herhangi bir internet altyapısına ihtiyaç duymadan internet erişimi sağlar. SIM kart, modem ve 4,5G bağlantısı ile çalışan altyapısız internet; yazlık gibi sabit bir konumda da kullanılabilir. Yazın tatil için gideceğiniz köyünüzde veya kamp alanında internete bağlanmak için taşınabilir interneti tercih edebilirsiniz.

Taşınabilir internetin sunduğu avantajlar, özellikle sık seyahat eden veya sabit bir ofis ortamı olmayan kullanıcılar için oldukça yararlıdır. Sınırsız veri planları ekonomik fiyatlarla sunulduğu için kullanıcılar mobil verileri tükenmeden rahatça 4G yönlendirici üzerinden internete bağlanabilir. Ayrıca bu tür bir internet bağlantısı için firma tarafından herhangi bir kurulum işlemi gerekmez. Sadece 4G yönlendiricinin pilini şarj etmek yeterlidir. Ancak taşınabilir internetin fiber optik bağlantılara kıyasla daha düşük navigasyon hızı sunabileceğini unutmamak gerekir.

Bunun yanı sıra taşınabilir internetin bazı sınırlamaları da vardır. Örneğin, standart olarak sunulan 8 saatlik pil ömrü, bir iş günü için yeterli olmayabilir. Bu durumda daha uzun pil ömrüne sahip bir model seçmek veya powerbank kullanarak pil ömrünü uzatmak gibi çözümler önerilebilir. Taşınabilir Wi-Fi cihazınızın kapasitesinin 5-10 katı kadar enerji sağlayan bir powerbank edinilebilir.

Ayrıca fiber internet gibi yüksek sayıda cihazı aynı anda bağlamak her zaman mümkün olmayabilir. Kullanım alanınız, yalnızca anlaşmalı olduğunuz operatörün kapsama alanıyla sınırlı kalacaktır. Peki, taşınabilir internet hangi operatörde var?

Türk Telekom taşınabilir internet hizmetleri, geniş kapsama alanı ve çeşitli veri planları ile dikkat çeker. Evde, işyerlerinde ve hatta kırsal alanlarda Türk Telekom taşınabilir internet hizmeti kullanılarak günün her anı hızlı ve kesintisiz bir erişim avantajı sağlanabilir. Türk Telekom hat sahipleri, kendi kullanımlarına uygun faturalı veya faturasız Cep Magnet tarifelerini seçerek taşınabilir internetin keyfini çıkabiliyorlar. Türk Telekom faturasız hat sahipleri, 20 GB, 30 GB, 50 GB, 100 GB, 200 GB ve 300 GB data kullanımlı paketleri 1 aylık, 3 aylık ve 6 aylık alternatiflerle seçerek faydalanabiliyor. Faturalı hat sahibi müşteriler, modemli ve modemsiz satın alma seçenekleri ile 50 GB, 100 GB, 200 GB ve 300 GB’lık tarifelerle ihtiyacına uygun taşınabilir internete sahip oluyor. Taşınabilir internet planları için Cep Magnet tarife ve paketlerini inceleyebilirsiniz.