Türk Telekom Blog

01.11.2023 Teknoloji

VDSL Nedir? VDSL İnternet Rehberi

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

VDSL “Very High Speed Digital Subscriber Line” cümlesinin kelimelerinden oluşan bir terim. Çok yüksek hızda dijital abone hattı olarak kullanılan bu kelime, internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte insan hayatına girdi. Bu sebepten dolayı son yıllarda internet üzerinde en sık araştırılan konuların hepsinde “VDSL nedir?” sorusu geliyor.

VDSL Nedir?

Teknolojinin hızla geliştiği inkâr edilemez bir gerçek haline geldi. Bu durum insan hayatındaki pek çok değişikliği beraberinde getirirken, alışkanlıklar konusunda da değişiklikler yarattı. Özellikle günlük hayattaki rutinlerde farklılıklar yaratan en temel etken ise teknolojinin nimetleri arasında bulunan bir internet kullanımı. İnternetin olmadığı bir dünyayı hayal etmenin bile oldukça zor olduğu bugünlerde internet ile ilgili terimlerinde büyük bir ilgiyle araştırıldığını dile getirmek yanlış olmaz.

İnternet teknolojisi evlerden çalışma alanlarına, işletmelerden ofislere kadar pek çok farklı yere yayılmış durumda. Genişbant internet bağlantı türlerinden birisi olan DSL, yüksek bant genişliği ve bu sayede ev ve işyerlerimize internet bağlantısı sağlıyor. Bu teknoloji sayesinde yüksek bant genişliği verileri modeme aktarılıyor.

İnternet teknolojisi ile ilgili bilginiz varsa DSL teknolojisinin farklı türlere sahip olduğunu biliyor olabilirsiniz. Bu bağlantının en çok tercih edilen seçenekleri arasında ise ADSL ve VDSL var.

VDSL Standardının Tarihçesi

VDSL modem aracılığıyla yaşam alanlarının internete kavuşması mümkündür. ADSL ile kıyaslandığında VDSL modemlerin ve VDSL teknolojisinin daha yeni bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz. Sağladığı en önemli avantajlar arasında ise efektif bir kullanım sunması bulunur. Yüksek hızlı olması ve bakır kablolar üzerinden veri iletimi sağlaması sebebiyle kabloların ne kadar uzakta olduğuna göre hızı değiştirse de genellikle avantajlı ve detaylı bir kullanım sunar.

İnternet kullanımının gelişmesi ile birlikte bu alanda yapılan yenilikler büyük bir hızla değişiklik göstermeye başladı. VDSL internet bağlantısı olarak da ele alınabilecek olan bu terim son yıllarda popüler hale gelmiş olsa da 1990’lara dayanan bir geçmişe sahip olduğunu söylenebilir. İlk VDSL standartlarının ise 1995 yılında ITU-T tarafından geliştirildiği biliniyor.

Elbette 1995 yılında tasarlanan ve sürüme geçen standartlar ile günümüzün standartları aynı değil. İlk yıllarda daha yavaş hızlar için tasarlanan ve asimetrik olan standartlar günümüzde oldukça yüksek hızlı genişbant bağlantılar sunuyor.

VDSL Modem Nedir?

“VDSL modem nedir?” sorusuna internet bağlantısına sahip olmayı sağlayan bir teknoloji olduğuna ve köklü bir geçmişe sahip olduğuna dair yanıt vermek yanlış olmaz. 1995 yılından sonra 2001 yılında ikinci standardı geliştirilen bu teknoloji, daha yüksek hızlar ve daha fazla mesafe desteği sağlamaya başladı. Fiber optik bağlantıları ile birlikte kullanılan ve yüksek bant genişliği gerektiren uygulamalar için ideal bir çözüm olan bu standart, geçen gün geliştirilmeye devam etti.

VDSL teknolojisi, yaklaşık 150 Mbps’e kadar indirme hızı ve 10 Mbps’e kadar da yükleme hızı yüksek internet hızı sağlaması ile dikkat çeker ve tercih edilir.

Günümüzde pek çok işin yalnızca internet üzerinden yapıldığı söylenebilir. Uzaktan/hibrit çalışma modelleri, online kurslar veya e-ticaret üzerinden gelen siparişleri takip etmek hem ev kullanıcıları hem de işletmeler için verilebilecek örneklerden sadece birkaçıdır. Bu durumda internetin yavaş olması ya da çeşitli sebepler dolayısıyla kesintiye uğraması işlerin devam etmesine engel olur. Bu gibi problemler yaşamamak için pek çok kişi işyerlerine ve evlerine VDSL internet paketleri ve bu paketlerle kullanabilecekleri yüksek kaliteli, premium VDSL modemler satın alır. Böylelikle internet bağlantısının daha başarılı hale gelmesi sağlanır.

VDSL Modem Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Evinde veya işletmesinde VDSL bağlantıyı seçen kullanıcıların VDSL destekli bir modem kullanmaları gerekiyor. Günümüzde çok farklı özelliklerde VDSL modem bulmak mümkün. Kullanıcılar zaman zaman VDSL modem seçerken hangi özelliklerin belirleyici olduğunu öğrenmek istiyorlar. Eviniz veya işletmeniz için VDSL modem seçerken,

  • VDSL modeminizin kablosuz özellikleri olmasına ve hatta Wi-Fi 6 teknolojisi gibi en güncel Wi-Fi teknolojisine sahip olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
  • Satın alacağınız VDSL modemin Wi-Fi şifrelemesinin güçlü olmasına ve WPA3 gibi en güncel Wi-Fi şifreleme protokollerine sahip olup olmadığını gözden geçirmelisiniz.
  • Evinizde kabloyla bağlamanız gereken istemci cihazlarınız varsa (masaüstü bilgisayar v.b.) VDSL modem cihazınızın Ethernet portlarının yüksek hız değerlerine ulaşıp ulaşamadığını kontrol etmelisiniz. Mümkünse gigabit Ethernet portlarına sahip bir modem tercih etmelisiniz.
  • Seçmeyi planladığınız VDSL modem cihazının ebeveyn kontrolü, VPN veya buna benzer ek özellikleri olması daha esnek bir kullanım sunacaktır. Ek özellikler sunan VDSL modem modellerini tercih etmeniz daha esnek bir kullanım sunar.

Türk Telekom avantajlarıyla sizlere sunulan VDSL modemleri incelemek için Modem ve İnternet Cihazlarımızı ziyaret edebilirsiniz.

VDSL ile Yüksek Hızlı İnternet Bağlantısı

İnternet bağlantısında meydana gelen yavaşlama, özellikle iş ortamında çalışırken ya da uzaktan eğitim sırasında aksama yaşamanıza sebep olabilir. Yavaş internet bağlantısı veya internet bağlantısının sürekli sorun çıkarması, kolaylıkla halledilmesine engel olur. İnternet servis sağlayıcılarının ağları yoğun dönemlerde yavaşlayabilir. Özellikle akşam saatlerinde veya tatil günlerinde daha fazla kullanıcı olduğunda hız düşebilir. Bunun yanı sıra modem veya router cihazlarınızın kalitesiz veya eski olması, hız kaybına neden olabilir. Ayrıca aynı ağ üzerinde çok sayıda cihazın bağlı olması, hızı düşürebilir. VDSL kablosu aracılığıyla internet hızının yükselmesi mümkün hale gelirken bu durum yaşam alanlarında internet bağlantısı olmasını daha verimli hale getirmek adına da önemli bir rol oynar.

VDSL desteği sağlayan modemlerin kullanılması kesinlikle önemli. Bu desteğin sağlanıp sağlanmadığı ise internet üzerinde en sık araştırılan konulardan biri haline gelmiştir. Aynı altyapı kullanılıyor olsa da farklı özelliklere sahip olan VDSL modemler mevcuttur. Bu modellerin genellikle 20 Mbps ve üzerinde internet hızı sağlamakta olduklarını dile getirmek yanlış olmaz.

VDSL ve ADSL Farkları Nelerdir?

İnternet bağlantıları ve teknolojileri ile ilgili araştırma yapan pek çok kişi VDSL ve ADSL farkını merak eder. Rutin hayat içerisinde büyük bir rol oynayan internet; iş, eğlence ve haberleşme gibi eylemlerin daha kolay şekilde gerçekleşmesine olanak tanıyor. VDSL çok yüksek hızlı dijital abone hattı olarak adlandırılıyor. ADSL ise yüksek bant genişliğinde ve hızlı şekilde veri aktarımı sağlayan bir teknoloji olarak ele alınıyor. Aynı amaç için üretilen iki tip DSL standardı olan VDSL ve ADSL, kullanımı ve özellik açısından birbirlerinden ayrışır. Özellikle sağladıkları internet hızında farklılaştıklarını söylemek mümkündür. Bu iki çeşit standart internet kullanımı, internetin daha verimli hale gelmesinde rol oynar.

“VDSL ne demek?” sorusuna “Bir tür genişbant internet erişimi sağlayan iletişim teknolojisi” olarak yanıt verilebilir. Bu teknoloji, geleneksel telefon hatları üzerinden veri iletimini mümkün kılar ve yüksek hızlı internet erişimi sunar. İnternet kullanımının gelişmesi ile birlikte internet üzerinden yapılan işlerin çok daha profesyonel ve resmi bir hal aldığını dile getirmek yanlış olmaz. Günümüzde önemli sınav ve görüşmelerden alışverişe kadar pek çok farklı işlem internet üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu gibi önemli işlemler gerçekleştirirken internetin belirli bir hıza sahip olması ise önemli. Yavaş hızda internet işlemlerin gerçekleşmesi konusunda problem yaşatabileceği gibi önemli görüşmeler esnasında video konferansların donmasına veya alışveriş sırasında internetin kesilmesine neden olabilir. Bu gibi problemlerin ortadan kalkması adına mutlaka yüksek hızlı internet bağlantısına sahip olunması gerektiğini dile getirmek yanlış olmaz.

VDSL aracılığı ile internet bakır kablolar ile sağlanıyor. Bunun yanı sıra teknolojide fiber kablolarda yayılıyor. Böylelikle internet hızında çeşitli sebepler dolayısıyla meydana gelebilecek kayıp engelleniyor. İstikrarlı bir bağlantı sunan dolayısıyla internet kullanımını daha verimli hale getiren bu teknoloji ve standart VDSL destekli modem aracılığı ile sunuluyor.