Türk Telekom Blog

01.08.2023 Teknoloji

Wi-Fi ile Çalışan Teknolojik Ev Aletleri Nelerdir?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Her geçen gün gelişen teknoloji insan yaşamını daha konforlu hale getirir. Yalnızca bilgisayar ya da telefon ile yaşam kalitesini yükseltmekle kalmayan bu teknolojik gelişmeler, WiFi ile çalışan teknolojik ev aletleri ile çok daha ergonomik evlere sahip olmayı sağlar. Mutfak aletlerinden güvenlik sistemlerine kadar çok sayıda aleti daha kullanışlı hale getirir.

Yaşam standardını yükseltiyor olsa da evimizdeki teknolojik aletler dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu durum hem WiFi ile çalışması sebebiyle hem güvenlik hem de aletin performansı konusunda büyük bir önem arz eder. Daha güvenli, kullanışlı ve konforlu bir eve sahip olabilmek için yardımcı olan teknolojik aletler nelerdir ve kullanımı sırasında nelere özen gösterilmelidir?

Teknoloji Aletler Nelerdir? Yaşam Kalitesini Hangi Açılardan Yükseltir?

Her evde bulunan ve ev bireylerinin yaşam kalitesini artıran teknolojik aletlerden bahsetmeden önce “Teknoloji neye denir?” konusunu detaylandırmak gerekir. Teknoloji; bilim, mühendislik ve diğer alanların daha pratik bir hayat için bilgi ve birikimlerini birleştirerek elde ettiği ürün ya da sistemlere denir. İnsan yaşamını daha kolay hale getirmek teknolojinin temel amacıdır. Her geçen gün ilerleyen teknoloji ile yeni yöntem ve süreçler belirlenebilir. Günümüzde teknoloji, mutfak aletlerinden ev güvenlik sistemlerine kadar pek çok alanda kendisine yer bulmuş ve çok daha fazla gelişim göstermiştir. “Teknolojik aletler nedir?” sorusuna ise evin yaşam kalitesini artıran, zaman tasarrufu sağlayan ve ev idaresini kolaylaştıran eşyalardır denilebilir.

Evde teknolojik aletler ilk olarak ev bireylerine büyük bir konfor sağlar. Isıtma ya da soğutma eylemlerini bir tuşa indirerek ulaşılabilir hale getirir. Ayrıca her gün yeni teknolojik sistemlerle geliştirilen ev aletleri bir öncekine oranla çok daha fazla enerji verimliliği sağlar. Yeni nesil bulaşık makineleri, çamaşır makineleri ya da küçük ev aletleri daha az enerji kullanarak daha çok iş başarır. Bu sayede çevre üzerinde olumsuz etki bırakma riski de en aza indirilir.

Özellikle son zamanlarda popüler hale gelen WiFi ile çalışabilen ev aletleri iletişim ve bağlantı kurmanıza olanak tanır. Bu aletler, akıllı telefon ya da tabletler aracılığıyla kablosuz internet kullanılarak yönlendirilebilir. Örneğin, henüz evinizde değilken klimayı açabilir ya da ışıkları kontrol edebilirsiniz. Teknolojik aletlerin gelişim göstermesiyle birlikte güvenlik endişeleriniz de büyük oranda hafifler. Akıllı ev sistemleri kurularak yangın, gaz sızıntısı ya da hırsızlık gibi olumsuz durumlara karşı önlem alınabilir.

Sahip olduğunuz her bir teknolojik ev aleti ev otomasyonunu sağlamanıza ve tasarruf ederek ev idaresini kolay hale getirmenize yardımcı olur. WiFi sistemleriyle bu aletleri uzaktan kontrol ederek günlük işlerinize ayırdığınız vakti azaltabilirsiniz. Bu sayede kendinize daha çok vakit ayırabilir, sevdiklerinizle daha çok eğlenebilir ve konforlu bir yaşam elde edebilirsiniz.

Akıllı Ev Sistemleri ve Özellikleri Nelerdir?

Gelişen teknoloji sayesinde insan yaşamı çok daha kolay bir hal alır. Akıllı ev sistemleri sayesinde pek çok avantajı ve kolay yaşamı bir arada bulabilirsiniz. “Akıllı ev sistemi nedir sorusuna evinizi daha güvenli, tasarruflu ve yüksek standartlı hale getiren çok sayıda teknolojik aletlerdir denilebilir. Bu akıllı ev sistemleri sayesinde hem siz hem de sevdikleriniz çok daha rahat bir yaşam sürer. “Akıllı ev ne işe yarar?” konusunda en önemli husus güvenlik ve izleme imkânı sunmasıdır. Hareket sensörleri, kapı ya da pencere kilitleri ve güvenlik kameraları WiFi sistemine bağlanarak siz evinizde olmasanız dahi evinizi uzaktan izleyebilme imkânı tanır. Yangın ya da gaz sızıntısı gibi durumlarda siz evinizden uzaktayken size bilgi verir.

Acil durumlarda uzaktan müdahale edebilme şansı tanır ve olası büyük faciaların önüne geçmeyi mümkün kılar.Akıllı ev sistemi özellikleri gereği evdeki cihazları bağlar ve otomatik olarak kontrol edebilme imkânı tanır. Sesle kontrol edebileceğiniz gibi akıllı cihazlarınız sayesinde de kontrol edebilmeniz mümkündür. Uzaktan erişim sağlayarak aydınlatma sistemini, ısıtmayı, akıllı ev aletlerinizi ya da cihazlarınızı kontrol edebilirsiniz. Ayrıca akıllı ev sistemleri verimlilik sağlayarak daha az enerji tüketmenizi sağlar ve tasarruf ederek çevreye daha fazla zarar vermenizi önlemiş olur.

Evinizi çok daha güvenli hale getiren akıllı ev sistemleri sayesinde hırsızlara ve olası saldırılara karşı da önlem alabilirsiniz. Böyle durumlarda size haber verilerek müdahalede bulunmanız sağlanır. Bu sistemlere sahip olarak yaşamınızı; daha kolay, konforlu, güvenli ve pratik hale getirebilirsiniz.

Teknolojik Aletlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Teknoloji; evinizdeki buzdolabını, çamaşır makinesini ya da bulaşık makinesini dahi WiFi sistemiyle uzaktan kontrol edebileceğiniz hale gelse de akıllı ev aletlerini kullanırken dikkat edilmesi gereken birkaç unsur bulunur. Bunlar hem yeni nesil WiFi uyumlu ev aletlerinizin ömrü hem de sizin güvenliğiniz için büyük bir önem taşır. “Akıllı ev aletleri nelerdir sorusuna evinizi daha kullanışlı hale getiren teknoloji uyumlu aletlerdir cevabı verilebilir. Bunlara örnek olarak akıllı termostat sistemleri sayılabilir. Bu sistemi programlayarak uzaktan erişilebilir hale getirebilirsiniz. Aynı şekilde akıllı aydınlatma ve ev güvenlik sistemleri de bu özellikleri taşır.

TV, hoparlör ya da medya oynatıcıları gibi eğlence sistemleri de WiFi uyumlu akıllı aletler arasındadır. İnternet bağlantısıyla uzaktan erişim sağlayarak kontrol edilebilir. Ev işlerini kolaylaştıran akıllı süpürge, çamaşır ve bulaşık makinesi, buzdolabı gibi aletler de WiFi sistemi sayesinde kontrol edilebilen ve yaşamı daha rahat hale getiren sistemlerdir. Bu aletler birçok avantajı sizlere bir arada sunuyor olsa da kullanım sırasında dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar bulunur. “Teknolojik aletler kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?” şu şekilde açıklanabilir:

  • Wi-Fi ağına bağlı olarak çalışan yeni nesil ev aletleri nadir de olsa güvenlik açığına sahip olabilir. Bu durumda sorun yaşamamak için güvenilir üreticilerden alışveriş yapmanız ve güçlü parolalar oluşturmanız gerekir.
  • Güçlü parola oluşturulmadığı durumlarda veri gizliliği sağlanamaz ve kişisel verileriniz yanlış kişilerle paylaşılabilir. Bu nedenle cihazın hangi verilere ulaşabileceği başta olmak üzere bu verilerin kimlerle paylaşılabileceği konusunda da dikkatli olmanız önemlidir.
  • Evinizdeki ağ bağlantısının kalitesi WiFi uyumlu ev aletlerinizin kullanımını daha verimli ve pratik hale getirir. Bazı durumlarda WiFi sağlayıcısına çok sayıda cihaz bağlandığında yavaşlama, takılma ya da optimize olamama gibi düşük performans sorunları yaşanabilir. Bu tür sorunları yaşamamak için modeminizin ağ gücünü artırabilir ya da daha güçlü bir modem satın almayı düşünebilirsiniz.
  • Gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakabilmek ve aynı zamanda ev bütçenizi idare edebilmek için enerji tasarrufu büyük bir önem taşır. Yeni nesil WiFi uyumlu akıllı ev aletlerini kullanırken enerji modlarını kapatmamalısınız. Bu modlar sayesinde ev aletinin gereksiz bir şekilde güç tüketmesini engelleyebilir ve aynı zamanda aletin ömrünü de uzatabilirsiniz.
  • Evinizde istikrarlı çalışan bir WiFi sistemi bulunmuyorsa mutlaka iyi bir internet servis sağlayıcısı ile iletişime geçmelisiniz. Altyapı sorgulaması yaptırmalı ve daha yüksek kalitede ve yeterli hızda bir internet bağlantısı elde etmelisiniz.

Bu şekilde WiFi uyumlu ev aletlerinizi daha pratik ve güvenli olarak kullanabilmeniz mümkün olur. Ayrıca talimatlara uymanız da önemli noktalar arasında yer alır.

Türk Telekom Güvenlik McAfee; tüm Windows, Mac OS, iOS ve Android cihazlarınızı korur. Birden fazla cihaza sahip müşterilerimiz için ideal olan bu ürün, on cihaza kadar virüs, zararlı yazılım, kötü amaçlı web sayfaları, istenmeyen programlar ve bunlar gibi çok daha fazla tehditlere karşı korunma imkanı sunar. Detaylı bilgi için Türk Telekom Güvenlik web sitesini ziyaret edebilirsiniz.