Türk Telekom Blog

01.08.2023 Teknoloji

Wi-Fi 6 Rehberi: Wi-Fi 6 Teknolojisi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Türk Telekom İçerik Ekibil

Türk Telekom İçerik Ekibi

Günümüzde alışveriş alışkanlıklarından eğlence anlayışına kadar pek çok davranış modeli internete bağlı olarak gerçekleşir. Bu nedenle internet günlük rutinin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Ev, okul ya da iş yerinde internete ihtiyaç duyulur ve internet teknolojisi de buna bağlı olarak her geçen gün gelişim gösterir. Wi-Fi 6 teknolojisi, daha verimli bir internete duyulan ihtiyacı karşılamak amacıyla ortaya çıkar. En son nesil internet standardı olan bu teknoloji ile pek çok avantajı elde edebilirsiniz. “Wi-Fi 6 ne işe yarar?” sorusunu ve bu teknolojinin nasıl kullanılabileceğine dair detayları derledik.

Wi-Fi 6 Nedir? Hangi Cihazlarda Bulunur?

İnternet kullanımının yaygınlaşması ve teknolojinin ilerlemesi sayesinde her geçen gün yenilikler görülür. İnternetten alınan verimi çok daha iyi bir hale getiren “Wi-Fi 6 nedir?” sorusuna kablosuz ağ protokollerinden ve IEEE 802.11ax standardı olarak kabul edilen bir teknolojidir. Bir önceki nesil olan Wi-Fi 5’e oranla çok daha gelişmiş ve kullanıcılarına daha iyi bir deneyim sunar hale gelmiştir.

Sağladığı avantajlar ve yüksek verim sayesinde “Wi-Fi 6 ne zaman çıktı?” sorusu, bu internet teknolojisine geçmek isteyenler tarafından merak edilir. 2019 yılında sürülen bu teknoloji kendinden önceki sistemin çok daha gelişmiş versiyonudur. Bu gelişmiş internet teknolojisine geçmek isteyenler “Wi-Fi 6 hangi cihazlarda var?” sorusunu araştırır. Bu sistem Wi-Fi 5’e çok fazla benzemesine rağmen sizlere sağladığı tüm özellikleri kullanabilmeniz için uygun cihazınızın olması gerekir. Bunun için bilgisayarınızın yeni nesil CPU’ya ve uyumlu bir anakartınızın olması önemlidir.

Tüm bunların yanı sıra “Wi-Fi 6 hangi telefonlarda var?” diye düşünüyor olabilirsiniz. iPhone 11 ve üst serileri, Samsung Galaxy Note serisi, LG V60 ThinQ, Huawei P40 Pro ve Lenovo Legion modellerinde bu teknolojinin desteklendiğini söylemek mümkün.

Wi-Fi 5 ile Wi-Fi 6 Teknolojileri Arasındaki Fark Nedir?

Kablosuz internet teknolojisi de diğer tüm teknolojiler gibi her geçen an gelişim gösterir. Buna bağlı olarak bir önceki sistemdeki hatalar düzeltilerek ve sistem daha çok geliştirilerek sunulur. İnternetten alacağınız verimi artırabilmek için “Wi-Fi 6 teknolojisi nedir?” ve “Wi-Fi 5 ile aralarında fark var mıdır?” gibi soruları sorarak size en uygun sistemi almanız gerekir. Wi-Fi 5 ile Wi-Fi 6 arasındaki fark şu şekilde açıklanabilir:

  • İnternet deneyiminin çok daha iyi olabilmesi için yüksek hıza sahip bir teknoloji sağlanmalıdır. Wi-Fi 6 hızı 600-9608 Mbit/sn olarak belirlenir. Bir önceki teknoloji olan Wi-Fi 5 ‘te ise bu hız 433-6933 Mbit/sn civarındadır. Veri hızı Wi-Fi 6’da daha fazla bir şekilde sağlanır ve video izleme, oyun indirme ya da büyük ebatta dosyaların indirilmesi sırasında hız kazanılır.
  • Wi-Fi 5 teknolojisi 5 GHz olarak sunulur. “Wi-Fi 6 kaç GHz?” sorusuna ise 6 GHz cevabı verilir. Bu frekans bandı daha kısa mesafede yüksek miktarda veri akışını gerçekleştirebilmesi açısından önem arz eder.
  • Özellikle iş yerlerinde internete bağlanan cihaz sayısı oldukça önemlidir. Wi-Fi 6 teknolojisi Wi-Fi 5‘e oranla çok daha fazla sayıda cihazın bağlanabilmesini mümkün kılar. Üstelik bant düşüklüğü ya da performans azalması gibi sorunlarla karşılaşmanızı da önler.
  • Oyun tutkunları için daha hızlı tepki verebilmek rakiplerle olan mücadeleyi daha heyecanlı hale getirir. Wi-Fi 6 teknolojisinde Hedefli Uyanma Zamanlaması bulunur. Bu sayede oyun, video ya da konferans sırasında gecikme süreleri ortadan kaldırılır. Daha pürüzsüz ve hızlı bir internet deneyimi sunulur.
  • Wi-Fi 5 teknolojisinde kullanılan WPA2 şifreleme sistemine oranla Wi-Fi 6’nın WPA3 şifreleme sistemi çok daha güvenlidir. Ağ güvenliği artırılır ve olabilecek saldırılar ya da hırsızlıklar önlenir. Aynı zamanda Kablosuz Eşleştirme Kapsayıcısı özelliği ile veri hırsızlığının önüne geçilir.

Bu farklılıkları incelemeli ve sizin için sağladığı avantajları göz önünde bulundurmalısınız. Ardından ihtiyacınıza oranla hangisi daha kullanışlı geliyorsa o sisteme geçerek internetten aldığınız verim ve deneyimi çok daha iyi bir seviyeye getirebilirsiniz.

Wi-Fi 6 Teknolojisi Nasıl Kullanılır?

Daha yüksek internet verimine sahip olabilmek için “Wi-Fi 6 nasıl kullanılır?” konusu merak edilir. Bu sistemi kullanabilmeniz için ilk önce cihazlarınızın uyumlu olması önemlidir. Bilgisayar anakart ve CPU’nuz sistemi kaldıramayacak seviyedeyse harici bir M.2 anteni bir süreliğine bu sistemi kullanmanızı sağlayacaktır. Telefonlarda ise Wi-Fi 6’yı sağlayabilen seviyelere geçiş yaparak bu sorunu çözebilirsiniz.

İnternete bağlanabilmeniz için bir modem ihtiyacınız bulunur. Daha yüksek internet verimi için “Wi-Fi 6 modem var mı?” arayışında olabilirsiniz. Bunun için pek çok seçeneğiniz bulunsa da daha uzun ömürlü ve güvenli internet sağlayıcısı seçeneklerini düşünmeniz gerekir.

Türk Telekom desteği sayesinde yüksek hız ve performans sunan modem seçeneklerine ulaşabilirsiniz. TPLINK VX220-G2u ile aradığınız güvenlik, veri hızı ve Wi-Fi 6 destekli modemi faturaya ek alabilmeniz mümkün olacaktır.

Uygun modemi sağlamanızın ardından “Wi-Fi 6 nasıl açılır?” konusu önem arz eder. Bunun için bilgisayarınızdan aygıt yöneticisi bölümüne gelmeli Wi-Fi adaptörü seçeneğiyle devam etmeli ve özellikler bölümünden bu teknolojiyi açmanız gerekir. Tüm bu adımları yapmanız ve Türk Telekom Wi-Fi 6 modemi ile yüksek hızda internete sahip olabilirsiniz.