Türk Telekom Blog

17.10.2023 Teknoloji

WPS Nedir? Ne İşe Yarar?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

“Modem WPS nedir?” sorusu, internet üzerinde en sık araştırılan konulardan biri. Kablosuz internet yalnızca evlerde değil ofis ve iş yeri de dahil olmak üzere yaşam alanlarının tamamında bizlere eşlik ediyor. İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan internet teknolojisi, eğlence ya da iş amacıyla kullanılan internet bağlantısına başarılı bir şekilde ulaşmaya yönelik önemli bir rol oynuyor. Günümüzde neredeyse bütün evlerde kablosuz bir internet bağlantısı mevcut. Gelişen teknolojinin bu konuda sağladığı çok sayıda avantaj var. Çoğu cihazın kullanımı için internet gerekiyor olması ise yaşam alanlarında internet bağlantısına sahip olmayı bir alternatif değil zorunluluk haline getiriyor.

Kablosuz internet bağlantısı sağlayan ve cihazların daha aktif ve verimli şekilde kullanılmasına imkân tanıyan internet, modem aracılığı ile yaşam alanlarına ulaşıyor. Modeme ek olarak aynı zamanda “internet kutusu” olarak da bilinen bu cihazın ise kendine ait farklı özellikleri olduğunu dile getirmek gerek. Eğer evinizde internet bağlantısı sağlayan modem kutusunu incelediyseniz üzerinde yanan bir ışık olduğunu görüyor olabilirsiniz. Kendine ait tuşlara ve bazı ışıklı noktalara sahip olan modem kutusu, evinizde internet sağlarken herhangi bir hata ile karşılaştığı takdirde internet ile yapılacak işlerin tamamının sona ermesine neden olabilecek kadar önemli bir kullanıma sahip.

WPS Nedir?

“WPS nedir? Ne işe yarar?” sorusunun cevabı için en basit tanım ise, kablosuz ağların güvenliğini sağlamak adına önemli olduğudur. Türkçe’ye korumalı kablosuz kurulum olarak çevrilen, İngilizce açılımı “Wi-Fi Protected Setup” olan bu terim, güvenlikli bir ağ oluşturup bu ağa hızlıca bağlanmanız konusunda kullanıcılarına imkân sağlıyor. “Türk Telekom WPS nedir?” sorusuna ise internet bağlantınızın daha güvenli hale gelmesi adına sağlanan bir teknoloji ve sistemdir şeklinde cevap verilebilir. Pek çok kişi için internet kullanımı hayati bir öneme sahip olsa da bu kullanımının ne şekilde daha güvenli hale getirileceği halen araştırılan bir konu. İnternet bağlantınızı daha güvenli hale getirmek için izleyebileceğimiz en basit yol WPS kullanımı.

WPS Nasıl Kullanılır?

Modemler ile ilgili yapılan araştırmalarda sıklıkla karşımıza çıkan “WPS kurulumu nedir?” sorusu çeşitli şekillerde cevaplanabilir. Birkaç basit adımdan oluşan bu kurulum ise oldukça kolay. Bu işlem sayesinde modeminize bağlanmak için yalnızca basit bir şifre yeterli olmaz. Kullanımın en bilinen ve en basit yöntemi ise PIN özelliği.

“WPS pin nedir?” sorusunun yanıtı ise sekiz haneden oluşan ve genellikle WPS desteği sunan modemlerin arkasında yazan bir şifredir. Bağlanmak istediğiniz cihazdan bu sekiz haneli şifreyi girdiğiniz takdirde kablosuz bağlantı sağlamanız mümkün hale geliyor. WPS destekli modemlerin tamamında sekiz haneli bir PIN yazıyor. Ancak eğer koda ulaşamıyorsanız modem yazılımından da bilgi edinebilirsiniz.

WPS Bağlantısı için Tercih Edilebilecek Bir Diğer Yöntem: WPS Tuşu

WPS bağlantısı için tercih edilebilecek bir diğer yöntem ise WPS tuşu ya da butonudur. “WPS tuşu nedir?” sorusuna internet bağlantısını sağlamak için modeminiz bulunan bir buton olduğu söylenebilir. Bu tuşa tek bir basma yeterli olabilir ya da birkaç saniye basılı tutmamız gerekebilir. Bu butonlar modem türlerine göre değişiklik gösterebilir. Bazı modemlerde WPS fonksiyonu için özel bir buton bulurken bazı modem/router cihazlarda Wi-Fi butonuna belirli süre ya da şekillerde basarak aktif hale getirilir. Ardından (genellikle iki dakika içinde) telefon, bilgisayar ya da tablet gibi internet bağlantısına ihtiyaç duyan cihazlarınızda WPS fonksiyonunu aktif hale getirerek cihazlarınızı internet aracılığı ile kullanmaya başlayabilirsiniz. Hatırlatmak isteriz ki 2023 yılı itibariyle iOS işletim sistemine sahip cihazlar, WPS fonksiyonunu desteklemezken, özellikle Android temelli cihazlar WPS ile modeme bağlanabilir.

İnternet kullanımının her geçen gün daha yaygın hale geldiğini söylenebilir. İnsan hayatını ve alışkanlıkların en çok değiştiren teknolojik yeniliklerden biri olan internet hem iş hem eğlence amacıyla yaygın bir kullanıma sahip. Öyle ki günümüzde insanların en çok vakit geçirdikleri alan ve aktivitelerin arasında internet var. Eğer modeminiz WPS teknolojisini destekliyorsa bu durum internet kullanımının çok daha güvenilir hale geleceği anlamına geliyor. Eğer istemci cihazınızı bir defa WPS ile modem/router cihazına bağladıysanız artık her bağlanmak istediğinizde bu işlemi yapmanıza gerek kalmaz. İlgili Wi-Fi bilgilerini internete bağlayacağınız cihaz kaydedecek ve otomatik olarak sonraki seferlerde bağlantı sağlayacaktır. İnternet kullanımı ile birlikte insan hayatında çok sayıda değişiklik meydana geldi. İnternet kullanımı pek çok avantaj yaratsa da mutlaka güvenli olması gerektiğini söylemek gerekiyor.

WPS ile Güvenli İnternet Kullanımı Mümkün mü?

“WPS bağlantısı nedir?” sorusuna internet kullanımını daha güvenli hale getiren bir bağlantı olduğuna dair yanıt verilebilir. Farklı yöntemler ile aktif hale getirebileceğiniz bu bağlantı sayesinde internetinize bağlanmak isteyenler yalnızca şifre değil bu teknoloji ile karşılaşıyor. Özellikle ofis ve işyerlerinde bulunan internet bağlantıları için oldukça önemli olduğunu ifade edebiliriz.

Modem ile ilgili inceleme yapanlar “WPS ışığı nedir?” sorusu hakkında merak duyuyor. Modem cihazınıza baktığınızda birçok farklı ışık ile karşılaşabilirsiniz. Bu ışıklar modem üzerinde yer alan bağlantıların aktif olarak çalıştığını ya da pasif hale geldiğini gösteren farklı özelliklere sahip. Dolayısıyla WPS ışığı modeminiz için uygun şekilde yanıyorsa bu durum bağlantının başarılı şekilde çalıştığını gösteriyor. Pek çok açıdan avantajlı bir kullanım sağladığını dile getirmenin yanlış olmayacağı bu teknoloji internet kullanımının daha güvenli hale gelmesi adına çok önemli bir rol oynuyor.

WPS Nasıl Kapatılır?

Bazı kullanıcılar WPS özelliğini kapatmayı tercih edebilir. Bu nedenle WPS'yi kapatmak için modem veya yönlendiriciye bağlanmanız gerekecektir. Aşağıdaki adımları izleyerek WPS’yi kapamayı deneyebilirsiniz:

  • 1. İlk adım olarak tarayıcınızı kullanarak modem veya yönlendiricinin IP adresini (Genellikle 192.168.1.1 veya 192.168.0.1 gibi) tarayıcı adres çubuğuna yazarak yönetici paneline erişin.
  • 2. Daha sonra kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapın (Bu bilgiler, yönlendirici veya modemle birlikte verilmiş olmalıdır.)
  • 3. Yönetici paneline giriş yaptıktan sonra kablosuz ayarlar veya güvenlik sekmesini bulun.
  • 4. WPS özelliğini devre dışı bırakmak için ilgili seçeneği bulun ve etkin olmayan bir seçenek seçerek bu özelliği kapatın.
  • 5. Değişiklikleri kaydedin ve yönlendiriciyi yeniden başlatın. WPS artık devre dışı bırakılmış olacaktır.

WPS Neden Önemli?

İnternet kullanımını daha güvenli hale getirmek isteyenler tarafından merak edilen “WPS ayarı nedir?” sorusunun pek çok farklı yanıtı mevcut. WPS ayarı sayesinde sizlerden izin almadan ve illegal yollar ile internet bağlantınıza ulaşmak isteyenlere engel olunması mümkün hale geliyor. Ekstra bir uğraş harcamadan internetinizi dışarıdan gelebilecek tehlikelerin tamamına karşı korumanızı sağlayan WPS ayarı en basit yöntemlerden biri olarak biliniyor!