Web sitemiz size daha iyi bir deneyim sağlamak adına yeni web teknolojileriyle hazırlandı. Sitemizi en iyi şekilde görüntülemek için tarayıcınızı güncelleyebilir ya da güncel başka bir tarayıcıyı deneyebilirsiniz.

KAPAT

Gizlilik-Güvenlik ve KVKK

Gizlilik

İşbu internet sitesinde (www.turktelekom.com.tr) yer alan metinler, resimler, çizimler, ses, animasyon, video dosyaları ile sitenin tasarımı, içeriği, imgeleri, kodları, algoritmaları, bileşenleri, yazıları ve her türlü görselleri ve benzeri her türlü kısmı üzerindeki her türlü hak, mülkiyet ve menfaat Türk Telekomünikasyon A.Ş.'ye ("Türk Telekom") aittir. Bu içerikler ticari amaçlı olsun veya olmasın, kısmen veya tamamen, kopyalanamaz, iletilemez, indirilemez, yüklenemez, gönderilemez, satılamaz, kiralanamaz, lisansı verilemez, devredilemez, ifşa edilemez, gösterilemez, düzenlenemez, tersine mühendislik yapılamaz, yeniden derlenemez, kaynak kodu oluşturulamaz veya başka herhangi bir şekilde kullanılamaz.

Bu internet sitesindeki tüm ticari markalar ve logolar Türk Telekom veya üçüncü şahıslara aittir. Söz konusu ticari marka ve logolar, hak sahiplerinin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde kullanılamaz, kalıcı olarak indirilemez, kopyalanamaz veya dağıtılamaz.

Site ziyaretçileri, siteyi sadece kullanım koşulları altında belirtilen ve yasal sınırlar çerçevesinde internet sitesine erişmek veya sunulan hizmetlerden faydalanmak amacıyla ve sadece bunlarla sınırlı şekilde bir kullanım hakkına sahiptir. Bu kullanım hakkı, Türk Telekom'un ziyaretçiye lisans hakkı tanıdığı şeklinde yorumlanamaz.

İşbu internet sitesinde yer alan yatırımcı ilişkileri ve yıllık ve geçici raporlar, genel görümler, sunumlar, faaliyetler ile ilgili ses ve görüntü dosyaları (canlı ya da kayıttan) ve bu sayfada bulunan diğer dokümanlar Türk Telekom tarafından ileriye yönelik yapılmış açıklamalar ve ifadeler içermektedir. İnternet sitesinde "öngörmek", "inanmak", "hesaplamak", "ummak", "planlamak", ve "tasarlamak" gibi ileriye yönelik ifadeler, Türk Telekom'un ifade tarihindeki geleceğe yönelik görüşlerini yansıtmaktadır. Genel ekonomik ve ticari şartlardaki değişiklikler, rakip veya yeni ürünlerin ve servislerin piyasaya sürülmesi, ticari stratejik kararlardaki değişiklikler fiili sonuçların burada öngörülenlerden önemli ölçüde farklı olmasına sebep olabilir. Türk Telekom'un gelecekle ilgili öngörüler ve terimler içeren bu ifadeleri güncelleme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Türk Telekom, işbu internet sitesinde yer alan bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği, eksiksizliği, geçerliliği veya uygunluğu konusunda herhangi bir taahhütte bulunmamakta, garanti vermemekte veya bunları teyit etmemektedir. Türk Telekom'un, internet sitesinde yer alan bilgilerdeki hatalar nedeniyle sorumluluğu bulunmamaktadır.

Türk Telekom'a ait işbu internet sitesi, kullanıcılarına kullanım kolaylığı sağlamak amacıyla başka internet sitelerine bağlantılar içerebilmektedir. Bu internet siteleri Türk Telekom tarafından gözden geçirilmemiş olup, doğrudan veya dolaylı olarak Türk Telekom'un kontrolü ve/veya yetkisi altında olmayan üçüncü şahıslara aittir. Üçüncü şahıslara ait söz konusu internet sitelerine erişildiğinde, o siteyi kullanmadan önce o sitenin kuralları ve veri koruma politikaları incelenmelidir.

Türk Telekom tarafından üçüncü şahıslara ait söz konusu internet sitelerine verilen bağlantılar, Türk Telekom'un o siteyi ya da üçüncü şahıs sitesinde belirtilen ürün ya da hizmetleri onayladığı anlamına gelmez.

Türk Telekom, bağlantı sağladığı internet sitelerinin içeriklerini veya içerdikleri diğer bağlantıları açık veya örtülü olarak benimsememekte olup söz konusu içerik veya bağlantılardan dolayı sorumlu değildir. Üçüncü şahıslara ait söz konusu internet sitelerinin kullanımından kaynaklanan risk ve sorumluluk münhasıran kullanıcıya aittir.

İnternet sitesinin ziyaret edilmesi sırasında elde edilen veriler yürürlükte olan veri güvenliği kuralları doğrultusunda kaydedilmekte ve işlenmektedir. İnternet sitesinde yer alan üçüncü kişilere ait bağlantıların veri gizliliği uygulamalarından Türk Telekom sorumlu tutulamaz.

İnternet sitesi ziyaret edildiğinde; sunucular tarafından standart olarak, ziyaretçinin internet hizmet sunucusu tarafından verilen IP adresi, siteye ulaşmadan önce bulunan internet sitesi, site üzerinden ziyaret edilen sayfalar, ziyaretin tarihi ve süresi kayıt edilir. Kişisel veriler ise ancak ziyaretçi tarafından girildiği takdirde kayıt altına alınır.

İnternet sitesi üzerinden toplanan veriler, sunulan hizmetler ile bağlantılı olarak işlenmekte ve sitenin teknik açıdan idaresi, müşteri yönetimi, ürün anketleri, pazarlama, sitedeki değişiklikleri, yeni servisleri veya teklifleri duyurma gibi amaçlarla kullanılmaktadır.

Türk Telekom, çalışanlarının ve bayilerinin gizlilik ilkesi çerçevesinde hareket etmesi için gereken özeni gösterecektir. Ancak veriler, Türk Telekom'un iş ortaklarıyla veya yürürlükte olan kanuni düzenlemeler, verilmiş olan bir mahkeme kararı veya idari emir gereğince kanunen açıkça yetkili kılınmış mercilere açıklanması gereken yetkili kamu mercilerince gelen talepler doğrultusunda paylaşılabilir.

Türk Telekom, tarafından yönetilen verilerin, değişikliğe uğramamaları, kaybolmamaları, hasar görmemeleri veya yetkisi olmayan kişilerce kullanılmamaları için koruma amacı ile teknik ve organizasyonel açıdan güvenlik önlemleri uygulamakta ve kişisel verilerin korunması hususunda gereken özeni göstermektedir.

Türk Telekom, kişisel verilerin korunması ile ilgili yasal mevzuat kapsamında, kendisine başvuru yapıldığı takdirde, ilgili kişisel verilerin sisteminde kayıtlı olup olmadığı, kayıtlı ise hangi verilerin kayıtlı olduğu konusunda başvuru sahibini bilgilendirecektir. Başvuru sahibinin, kendi kişisel verilerini gözden geçirme, güncelleme veya silme hakkı vardır. Türk Telekom'a kişisel verilerin işlenmemesi ile ilgili bir bildirim yapıldığı takdirde, Türk Telekom tarafından gerekli düzeltmeler yapılacaktır.

Türk Telekom web sitemiz, her zaman ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Türk Telekom tarafından, ad ve soyad, posta adresi, doğum tarihi, cinsiyet, telefon ve faks numarası, elektronik posta adresi, Şirketimiz tarafından sunulan bir hizmetle ilgili abonelik işlemleri gibi kişisel bilgiler sadece ziyaret eden kişinin rızası ve bilgisi dahilinde temin edilir ve bilgilerini paylaşan kişinin açıkça rızası olmaksızın üçüncü kişilerle paylaşılmaz. Türk Telekom, hiçbir koşulda, içerikte olabilecek hata veya eksiklikler veya web sitesinde bulunan içeriğin kullanımından kaynaklanabilecek herhangi bir kayıp veya hasar dahil, fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla, içerikten ve ziyaretçi tarafından sunulan yanlış bilgiden sorumlu tutulamaz.

İşbu internet sitesinin kullanımı sırasında veya sonrasında oluşabilecek herhangi bir performans arızası, hata, eksiklik, kesinti, kusur, işletme ve/veya nakilde gecikme, bilgisayar virüsü ve/veya hat ve/veya sistem arızası sonucu ortaya çıkan doğrudan ya da dolaylı ortaya çıkan zarar, ziyan ve masraflar dâhil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere hiçbir zarar ve ziyandan, Türk Telekom ve/veya çalışanları, bu tür bir zarar ve ziyan olasılığından haberdar edilmiş olsalar dahi, sorumlu olmazlar.

Türk Telekom, bu İnternet sitesinde yer alan bütün ürün ve hizmetleri, sayfaları, bilgileri, görsel unsurları, içeriği önceden bildirimde bulunmadan değiştirme hakkını saklı tutar.

Türk Telekom internet sitesi içerisinde sizden şahsi bilgi girişi talep edildiği takdirde, vereceğiniz şahsi bilgileriniz (isim, soyisim, adres, T.C. Kimlik numarası, doğum tarihi, e-mail, telefon, faks, demografik bilgiler veya müşteri numarası vb.) sadece bilgilendirme iletileri göndermek amacıyla

Türk Telekom tarafından kullanılacak ve hukuki zorunluluklar veya izniniz haricinde kesinlikle 3. şahıs ve kurumlarla paylaşılmayacaktır.

Tarafınıza Türk Telekom tarafından gönderilen doğrudan pazarlama iletilerini almak istemiyorsanız, bu talebinizi, size gönderilen her bir iletinin altında yer alan "kayıt dışı olma" uzantısı üzerinden tarafımıza gönderebilir ya da iletişim bilgilerimizden bize ulaşarak talepte bulunabilirsiniz

Türk Telekom web sitemizin hukuki şartları ve gizlilik hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz lütfen iletisim e-posta adresine sorabilir, sitemizle ilgili görüş ve eleştirilerinizi bu adrese bildirebilirsiniz.

Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve Politikalar

Türk Telekom, oluşturmuş olduğu Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi yapısı ile  iş ihtiyaçları, kanunlar ve yasal düzenlemelere ilişkin beklentileri karşılamak için tespit edilen bilgi güvenliği gereksinimlerini değerlendirir ve adresler. Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi'nin işletilmesi ile bilgi güvenliği riskleri belirlenmekte, değerlendirilmekte ve kontrol edilmektedir. Türk Telekom Yönetimi, Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminin etkin şekilde işletilmesi için uygun görevlendirmeleri yapar ve gerekli desteği sağlar. Türk Telekom çalışmalarına katkıda bulunan tüm tarafların benimsemesi gereken Bilgi Güvenliği gereksinimlerinin çerçevesini çizmek için Bilgi Güvenliği Politikaları oluşturulmuştur. Bilgi Güvenliği Politikaları, Türk Telekom çalışanlarını ve birlikte iş yapılan üçüncü tarafları kapsamaktadır.
Türk Telekom Yönetimi, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi'nin etkin olarak çalıştığının kontrolü amacıyla bağımsız gözden geçirmelerin gerçekleştirilmiş olmasını ve sonuçların raporlanmasını sağlar.

Zararlı Yazılımlar

Zararlı yazılımları aşağıdaki başlıklarda ele almak mümkündür.

Bilgisayar Virüsleri

Kullanıcının izni ya da bilgisi dahilinde olmadan bilgisayarın çalışma şeklini değiştiren ve kendini diğer dosyaların içerisinde gizlemeye çalışan aslında bir tür bilgisayar programıdır.

Bazı virüsler uygulamalara zarar vermek, dosyaları silmek ve sabit diski yeniden formatlamak gibi çeşitli şekillerde bilgisayara zarar vermek amacıyla programlanmışlardır. Bazıları zarar vermektense, sadece sistem içinde çoğalmayı ve metin, resim ya da video mesajları göstererek fark edilmeyi tercih ederler. Bu zararsızmış gibi gözüken virüsler kullanıcı için problem yaratabilir. Bilgisayar hafızasını işgal ederek makineyi yavaşlatabilir, sistemin kararsız davranmasına hatta çökmesine neden olabilirler.

Ek olarak birçok virüs, hata (bug) kaynağıdır ve bu hatalar sistem çökmelerine ve veri kaybına neden olabilir.

Bilgisayar Solucanları

Solucan virüsü genellikle e-posta, kaynağı belirsiz programlar, forum siteleri, korsan oyun dvd ve cd'leri gibi farklı yollarla bilgisayarlara bulaşır. Solucan da, virüs gibi, kendisini bir bilgisayardan diğerine kopyalamak için tasarlanmıştır ancak bunu otomatik olarak yapar. İlk olarak, bilgisayarda dosya veya bilgi ileten özelliklerin denetimini ele geçirir. Solucan bir kez sisteminize girdikten sonra kendi başına ilerleyebilir. Örneğin bir solucan, e-posta adres defterinizdeki herkese kopyalarını gönderebilir ve sonra aynı şeyi onların bilgisayarları da yapabilir. Bu, domino etkisinin getirdiği yoğun ağ trafiği işyeri ağlarını ve Internet'in tümünü yavaşlatabilir. Yeni solucanlar ilk ortaya çıktıklarında çok hızlı yayılırlar. Ağları kilitlerler ve olasılıkla sizin ve başkalarının Internet'teki Web sayfalarını görüntülerken uzun süreler beklemenize yol açarlar.

Solucan, Virüslerin bir alt sınıfıdır. Bir solucan genellikle kullanıcı eylemi olmaksızın yayılır ve kendisinin tam kopyalarını (olasılıkla değiştirilmiş) ağlardan ağlara dağıtır. Bir solucan bellek veya ağ bant genişliği tüketebilir, bu da bilgisayarın çökmesine yol açabilir.

Solucanlar yayılmak için bir "taşıyıcı" programa veya dosyaya gereksinim duymadıklarından, sisteminizde bir tünel de açabilir ve başka birinin uzaktan bilgisayarınızın denetimini eline geçirmesini sağlayabilir. Yakın geçmişteki solucanlara örnek olarak Sasser solucanı ve Blaster solucanı verilebilir.

İnternetteki Solucan Örnekleri

İnternette sörf yaparken karşımıza çıkan küçük pencerelerde ilgi çekici şeyler bulunmaktadır. Bunlara tıkladığımızda Internet Explorer, Firefox solucan virüsü taşıyan dosyalar indirir. Tıkladığımız andan itibaren virüs bilgisayarımızda etkinleşir. Bazı penceredeki yazıların örnekleri;

  • Tebrikler 250 sms kazandınız telefonunuza indirmek için tıklayınız.
  • Tebrikler Amerika'ya gitme hakkını yakalamak için ücretsiz çekiliş kazandınız.
  • Tebrikler Amerika kapınızda.
  • Visa kartınıza bonus kazandınız.
  • Sitemize giren 1.000.000. kişisiniz. Bizden hediye şarkı kazandınız.
  • Bugün şanslı gününüzdesiniz. Bizden para ödülü kazandınız.
  • Tebrikler bizden saat kazandınız.

E-postalarda Solucan Örnekleri

Solucanlar kendilerini çoğaltırken epostayı da tercih ederler. Solucan içeren epostalar çoğunlukla şu başlığı kullanan eposta iletisiyle yayılmaya çalışırlar.

  • Bin Ladin yakalandı.
  • Fidel Castro öldü.
  • İlk defa nükleer terör saldırısı gerçekleşti.
  • Üçüncü dünya savaşı çıktı.
  • 300$ bonus kazandınız.

Truva atı (Trojan)

Bilgisayar yazılımı bağlamında Truva atı zararlı program barındıran veya yükleyen programdır. (Bazen "zararlı yük" veya sadece "truva" ibareleriyle de nitelendirilmektedir.) Terim klasik Truva Atı mitinden türemiştir. Truva atları masum kullanıcıya kullanışlı veya ilginç programlar gibi görünebilir ancak yürütüldüklerinde zararlıdırlar.

Truva atlarının iki türü vardır. Birincisi, kullanışlı bir programın bir hacker tarafından tahribata uğrayıp içine zararlı kodlar yüklenip program açıldığında yayılan cinsi. Örnek olarak çeşitli hava durumu uyarı programları, bilgisayar saati ayarlama yazılımları ve paylaşım programları (p2p) verilebilir.

Diğer türü ise bağımsız bir program olup başka bir dosya gibi görünür. Örneklemek gerekirse oyun veya kalıp dosyası gibi kullanıcıyı aldatmaya yönelik bir takım yönlendirici karışıklık ile programın harekete geçirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Truva atları diğer kötücül yazılımlar, bilgisayar virüsleri ve bilgisayar solucanı gibi kendi başlarına işlem yapamazlar. Aynen Yunanların planlarının işleyebilmesi için atın Truvalılar tarafından içeri alınması gerektiği gibi Truva atlarının zararlılığı da kullanıcının hareketlerine bağlıdır. Truva atları kendilerini kopyalayıp dağıtsalar bile her kurbanın programı (Truvayı) çalıştırması gerekir. Bu yüzden Truva atlarının zararlılığı bilgisayar sistem açıklarına veya ayarlarına değil toplum mühendisliğinin başarılı uygulamalarına bağlıdır.

Adware

Adware İngilizce açılımı ile advertising-supported software yani reklam destekli yazılım, yüklenildiği bilgisayara yüklenme işleminden sonra program kullanımdayken otomatik olarak çalışan, gösteren ve indirme yapan bir yazılım paketidir. Adware'lerin bazı tipleri spyware statüsündedir ve kişisel bilgilere gizlice ulaşılmasında kullanılırlar.

Casus yazılım

Casus yazılım veya spyware (İngilizce spy ve software sözcüklerinden), başlıca kötücül yazılım (malware) türlerinden biridir. Casus yazılımların sanıldığından da yaygın olduğu aşağıdaki birkaç istatistikte de görülmektedir.

  • Geniş bant bağlantısı olan bilgisayarların yaklaşık %90'ında casus yazılım bulunduğu tahmin edilmektedir (Scott Culp, Microsoft).

Casus yazılımlar bütün Windows uygulama çökmelerinin üçte birinden sorumludur (Scott Culp, Microsoft).

Casus yazılım, kullanıcılara ait önemli bilgilerin ve kullanıcının yaptığı işlemlerin, kullanıcının bilgisi olmadan toplanmasını ve bu bilgilerin kötü niyetli kişilere gönderilmesini sağlayan yazılım olarak tanımlanır. 

Bazı kaynaklarda dar manada "snoopware" (burun sokan yazılım) olarak da adlandırılan casus yazılımlar, diğer kötücül yazılımlara göre özellikle İnternet kullanıcıları tarafından sistemlere farkında olmadan bulaştırılmaktadırlar. 

Casus yazılımlar, virüs ve solucanlardan farklı olarak hedef sisteme bir kez bulaştıktan sonra kendi kopyasını oluşturarak daha fazla yayılmaya ihtiyaç duymazlar. Casus yazılımın amacı kurban olarak seçilen sistem üzerinde gizli kalarak istenen bilgileri toplamaktır. Bu bilgi kimi zaman bir kredi kartı numarası gibi önemli bir bilgi bile olabilir. Bunun dışında, Ticari firmalar İnternet üzerindeki kullanıcı alışkanlıklarını saptamak amacıyla casus yazılımları İnternet üzerinde yayabilmektedirler.

Kullanıcıların haberi olmadan sistemlere bulaşabilen casus yazılımlar, kişisel gizliliğe karşı gerçekleştirilen en önemli saldırılardan biridir.

Casus yazılımların sistemlere bulaşma teknikleri kullanıcılar tarafından çok iyi bilinmelidir. Bilgi ve bilgisayar güvenliğini sağlamada en önemli tedbirlerin başında gelen, bilgisayar sisteminin, yama ve güncellemelerle sürekli güncel tutulması ve İnternet üzerinde bilinmeyen programların indirilip, çalıştırılmaması gibi önlemler casus yazılımlara karşı da korunma sağlayacaktır. Bunun dışında nasıl virüslere karşı virüs korunma yazılımları kullanılıyorsa; son zamanlarda gelişme gösteren casussavar yazılım (antispyware) ürünleri de bilgisayarların vazgeçilmez araçları olarak casus yazılımlara karşı sistemlere kurulup en güncel halleri ile kullanılmalıdır.

Çok sık rastlanan bir yanılgılardan biri de, virüs korunma programı bulunan bir bilgisayar sisteminin bütün kötücül ve casus yazılımlara karşı da korunma sağlayacağının sanılmasıdır. Virüs korunma programları elbette çok önemlidir ama sayısız kötücül ve casus yazılıma karşı ancak casus savar yazılımları da kullanmak gerekir.

Warez

Warez ya da korsan ürünler, telif yasaları çiğnenerek ticareti yapılan telif hakkı saklı materyaller. Bu tanım, genelde arkadaşlar arasındaki peer-to-peer dosya paylaşımları veya özel sunucular sayesinde büyük grupların dosya paylaşımlarından çok; telif hakkına sahip materyallerin, organize gruplar tarafından yasadışı yayınlarını tanımlar. Telifli ürünlerin kopyalanmasını, çoğaltılmasını ve dağıtımını yapan kişilere korsan, yapılan işe korsancılık denmektedir.

İlk başlarda sadece çeşitli yeraltı bilgisayar grupları tarafından kullanılan bu tanım, günümüzde İnternet kullanıcıları ve medya sektöründe de sıkça kullanılır. Başlangıçta sadece yazılımları kapsayan bu tabirler zamanla kitaptan filme birçok telifli ürünü kapsayacak şekilde genişlemiştir.

Botnetler

Bot terimi robotun kısaltmasıdır. Suçlular, bilgisayarınızı bir bot'a (zombi olarak da bilinir) çevirebilen kötü amaçlı yazılımları dağıtırlar. Böyle bir durumda bilgisayarınız, sizin haberiniz olmadan Internet üzerinden otomatik görevleri gerçekleştirebilir.

Suçlular genelde çok sayıda bilgisayarı etkilemek için bot kullanırlar. Bu bilgisayarlar da bir ağ veya botnet oluştururlar. Suçlular botnetleri, istenmeyen e-posta mesajları göndermek, virüsleri yaymak, bilgisayar ve sunuculara saldırmak ve diğer türlerdeki suçları işlemek ve sahtekârlıklarda bulunmak amacıyla kullanır. Bir botnetin parçası olması durumunda bilgisayarınız yavaşlayabilir ve istemeden suçlulara yardımcı olabilirsiniz.

Güncel Siber Tehditler

Olta Atma Saldırıları (Phishing)

Olta atma saldırıları güncelliğini koruyan siber tehditlerdendir. "Password" (Şifre) ve "Fishing" (Balık avlamak) sözcüklerinin birleştirilmesiyle oluşturulan bir saldırı çeşididir. Kullanıcı adı, şifre, kredi kartı bilgileri gibi kritik verileri elde etmek için kullanılır. Kendini güvenilir bir kaynak gibi göstererek kritik verilerin girilmesini ve dolayısıyla ele geçirilmesini sağlamaya yönelik sosyal mühendislik teknikleri kullanılır.

Genellikle eposta yanıltması yöntemiyle gerçekleştirilir. Buna göre güvenilir bir kaynaktan gelen bir eposta şeklinde kendini gösterir ve zararlı yazılım barındıran bir siteye yönlendirir. Bu sitede kritik verilerin girilmesi istenebilir veya zararlı yazılım yüklenmesi sağlanabilir. 

Ransomware

Çok değişik ransomware'ler olmakla birlikte genelde yaptıkları bulaştıkları bilgisayarda dosyaları şifreleyerek erişilemez ve kullanılamaz hale getirmeleri ve ardından dosyaları açmak için gerekli programı edinmek için para istemeleri.

Bazı ransomware'ler ise bilgisayarınızla hukuka aykırı bir işlem yaptığınızı belirten ve sizi korkutmaya ve yardım almanızı engellemeye yönelik mesajlar verebilmektedir.

Yakın zamanda ülkemizde de kullanıcılara bazı şirketlerin fatura bilgisi görüntüsü süsü verilen epostalarla ransomware'lerin linki gönderilmiştir. Bu linklere tıklayan ve indirilen programları çalıştıran kullanıcıların bilgisayarına bu zararlılar bulaşmıştır. Kullanılan çoğu anti-virüs uygulamasının ise bu zararlıyı tespit edemediği görülmüştür.

Ransomware zararlısına karşı kullanıcıların farkındalığını artırmak gerekmektedir. Ayrıca kurumsal olarak sandbox teknolojilerine dayalı malware analiz ürünleri kullanılıyorsa bunlar zararlıyı tespit ederek yayılmasını engelleyecektir. Bilgisayarda düzenli olarak yedeklemenin yapılması ve yedeklerin başka bir cihazda saklanması olası veri kayıplarının önüne geçmek açısından tavsiye edilmektedir.

Türk Telekom olarak abonelerimizden eposta ile şifre, kredi kartı bilgisi gibi kişiye özel kritik bilgileri istememekteyiz. Bu şekilde gelen epostalara itibar edilmemesi ve hemen silinmesi gerekmektedir.

Güvenlik İpuçları

İnternet ortamında güvenliğinizi sağlamak için aşağıda derlemiş olduğumuz bilgilendirmeleri okumanızı tavsiye ederiz.

  • Bilgisayarınıza, mobil cihazınıza güvenilir bir kaynaktan edinilen virüsten koruma ve casus yazılımdan koruma programları yükleyin ve otomatik güncellemeleri etkinleştirin. Kötü amaçlı yazılımları önleme programları, bilinen virüsler ve casus yazılımlara karşı bilgisayarınızı tarar ve takip eder. Bir şey bulduklarında sizi uyarır ve eylemde bulunmanıza yardımcı olurlar. 
  • Güvenlik duvarınızı geçici olarak bile olsa asla kapatmayın. Güvenlik duvarı, bilgisayarınız ile Internet arasına koruyucu bir engel koyar. 
  • İnternetten indirdiğiniz ya da bilgisayarınıza, mobil cihazınıza yüklemek istediğiniz programları mutlaka virüs kontrolünden geçirin. 
  • Lisanslı yazılım kullanın, korsan yazılımlar zararlı yazılım barındırabilir.
  • Kaynağını bilmediğiniz programları bilgisayarınıza yüklemeyin, '.exe' uzantılı programlara özellikle dikkat edin. 
  • Mobil cihazınıza uygulama, oyun ve müzik için sadece güvenilir kaynaklardan indirme yapınız. Örneğin, yalnızca tanınmış oyunları saygın ve doğrulanmış satıcılardan veya cihazın üretici, sağlayıcı tarafından desteklenen ticari mağazasından indirin.
  • Tüm yazılımları güncel tutun. Tüm yazılımlarınız için güncelleştirmeleri düzenli olarak yükleyin ve mümkünse otomatik güncelleştirmelere abone olun. 
  • Bilgisayarınızda, mobil cihazınızda güçlü şifreler kullanın ve bu şifreleri gizli tutun. Şifrelerinizi isim veya doğum tarihi gibi kolay tahmin edilebilir bilgilerden belirlemeyin. Her hesap için ayrı bir şifre kullanın. Kişisel bilgilerinizi ve şifrenizi gizli tutun ve kimseyle paylaşmayın. Bu bilgileri herhangi bir yere yazmayın. 
  • Farklı ve güvenilir olmayan bilgisayarlarda parolalarınızı girmeyin. 
  • Taşınabilir sürücüleri dikkatli kullanın. Bir taşınabilir sürücünün kötü amaçlı yazılım bulaşmış bir bilgisayara takılması, sürücüyü ve nihayetinde de bilgisayarınızı bozabilir. 
  • Kötü amaçlı yazılımları indirmeye yönelik tuzaklara düşmeyin. Saldırganlar, bilgisayarınızı, mobil cihazınızı bir botnete şu şekillerde kaydedebilir: Resim, film sandığınız yüklemelerle, e-posta, SMS ya da anlık mesajlaşmalarla (IM) veya bir sosyal ağda tıkladığınız bağlantılarla. 
  • Bilgisayarınızda virüs olduğuna dair sahte uyarılar veren bir düğmeye veya bağlantıya bilmediğiniz kişi ya da kurumlardan gönderilen e-postaların içerisindeki internet sayfası bağlantılarına tıklamayın, mesaj ekindeki dosyaları bilgisayarınıza yüklemeyin. Size gelen e-postalar içerisinde internet sayfası bağlantıları varsa, bu bağlantılardaki adresi tarayıcınızın adres satırına kendiniz yazın. 
  • Kişisel bilgilerinizi veya şifrenizi göndermenizi talep eden bir e-posta Türk Telekom'a aitmiş gibi görünen bir adresten gelirse, bu e-postaya kesinlikle cevap vermeyin. 
  • Online işlem hizmetimizden yararlanmaya başlamadan önce, tarayıcınızın sağ alt köşesinde bir adet kilit ya da anahtar ikonunun bulunmasına dikkat edin. Şüphelendiğiniz bir durum olursa ikonun üzerine tıklayarak, sertifikanın Şirketimiz adına düzenlendiğinden emin olun. 
  • Online işlem hizmetleri için Türk Telekom, sözlü veya yazılı olarak, hiçbir zaman e-posta, SMS ya da telefon aracılığıyla online işlem hizmetlerinde kullandığınız şifrenizi sormaz veya talep etmez. Bu nedenle sizden şifrenizi talep eden üçüncü şahıslara şifrenizi açıklamayın. 
  • İnternet erişiminizi ADSL ile sağlıyorsanız, interneti kullanmadığınız zamanlarda bağlantınızı kapatın.

Sahte Fatura E-postaları Hakkında Bilgilendirme

İnternet dolandırıcılığının amacı, gizli bilgileri elde etmek, kullanıcı bilgisayarına virüs bulaştırmak veya kullanıcının parasını ele geçirmektir.

Türk Telekom ismi ve logosu kullanılarak, Türk Telekom'dan gönderilmiş gibi gösterilen dolandırıcılık (phishing-olta) e-postaları gönderilmektedir.

Türk Telekom'dan aradıklarını söyleyerek veya e-posta yoluyla kişisel bilgilerinizi isteyen dolandırıcılara itibar etmeyiniz. Türk Telekom hiçbir zaman müşterilerinden kişisel bilgi talebinde bulunmaz.

Son zamanlarda aşağıda örneği yer alan zararlı yazılım içeren sahte e-faturalarla kullanıcıların bilgisayarlarını kilitleyerek para karşılığında tekrar kullanıma açan e-posta iletileri gönderilmeye başlandı.

Örnek sahte fatura e-postasını aşağıda görebilirsiniz:

 

Bu e-postalarla ilgili aşağıdaki konulara dikkat edilmesini tavsiye ederiz:

  • Sahte fatura ödeme bilgilendirmesi e-postalarında, alıcının dikkatini çekmek amacıyla fatura miktarı yüksek olarak belirtilir. Bu şekilde e-posta alıcısının yüksek fatura miktarına odaklanıp, gerekli güvenlik kontrollerini gerçekleştirmeyerek ekli dosyaları açması hedeflenmektedir.
  • Şüpheli e-postalardaki gönderici adres bilgisi kontrol edilmelidir.
  • Şüpheli e-postalardaki adres linklerini tıklamamanız ve linkin üzerinde durarak yönlendiği adresi kontrol etmeniz gerekmektedir.
  • Müşteri hesap numarasının size ait olup olmadığını kontrol ederek e-postanın sahte olduğunu anlayabilirsiniz.

Bu e-postalarda bulunan, bilgisayarlarınızdaki dosyaları şifreleyen zararlı yazılımın indirilmesini sağlayan ekli dosyaların açılmaması, linklere tıklanmaması ve bu tür dolandırıcılık amaçlı e-postalara kesinlikle cevap verilmemesi gerekmektedir.

Bilgi Güvenliği İhlal Olayları

Türk Telekom'da Bilgi Güvenliği İhlal Olaylarının yönetimi için tutarlı ve etkili bir yaklaşımın uygulanmasını sağlamak üzere prosedürler ve sorumluluklar tanımlanmıştır.  İhlal olayı bildirimlerinin nasıl yapılacağı, olaylara kimin nasıl müdahale edeceği belirlenmiştir. Herhangi bir güvenlik ihlaline müdahale edilmesi süreci, ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak yürütülecektir.

Aşağıdaki durumlar güvenlik ihlal olaylarına örneklerdir:

  • Türk Telekom adına kişisel bilgilerinizi veya şifrenizi göndermenizi talep eden bir e-posta gönderilmesi,
  • Şifrenizin ele geçirilmesi ile sizin adınıza işlem yapılması,
  • Türk Telekom'a ait olmayan bir adresten size ait e-faturayı içerdiğini iddia eden bir e-posta gönderilmesi
  • Kişisel bilgilerinizin olmaması gereken kişilerde/yerlerde olması vb.

Siz de bunlara benzer şekilde şüphelendiğiniz herhangi bir durumla karşılaşırsanız lütfen en kısa zamanda kurum dışı olay bildirim formunu doldurarak konu hakkında bize bilgi veriniz.

Kurum Dışı Olay Bildirim Formu

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASINA YÖNELİK AYDINLATMA METNİ

 

Kişisel verilerin işlenmesinde başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerinin korunmasını amaçlayan 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun (“Kanun”) “Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlülüğü” başlıklı 10 uncu maddesi ile “Aydınlatma Yükümlülüğünün Yerine Getirilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” uyarınca işbu Aydınlatma Metni hazırlanmıştır. Türk Telekomünikasyon AŞ., ve grup şirketleri TT Mobil İletişim Hizmetleri AŞ. ile TTNET AŞ.  (“Türk Telekom Grubu”)  her biri ayrı veri sorumlusu olarak Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde kişisel verilerin güvenli şekilde muhafazasını ve hukuka uygun olarak işlenmesini sağlamak amacıyla teknolojik ve alt yapısal imkânlarını kullanarak gerekli teknik ve idari tedbirleri almaktadır.

Kişisel veriler, Türk Telekom Grubu tarafından işbu Aydınlatma Metni kapsamında Kanun’a ve ilgili mevzuata uygun olarak işlenmektedir. Kanun kapsamında kişisel verileri işlenen gerçek kişiler, aşağıdaki metni inceleyerek, Türk Telekom Grubu tarafından işlenebilecek olan kişisel verileri, bu verilerin işlenme amaçları, aktarılabileceği alıcı grupları, toplanma yöntemi ve veri işlemenin hukuki sebebi ile söz konusu kişisel verilere ilişkin Kanun kapsamındaki hakları hakkında bilgi edinebilir.

 

  1. 1.İŞLENEN KİŞİSEL VERİLER

Kişisel veri, kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi ifade etmektedir. Aşağıda yer alan kişisel veriler, ilgili kişilerin talepleri ve/veya yararlandığı ürün/hizmetler kapsamında kişiden kişiye farklılık gösterebilecek olup Türk Telekom Grubu tarafından işlenebilecek kişisel verilerinize aşağıda yer verilmektedir:

Kimlik Bilgileri: Ad, soyad, TC Kimlik Numarası, doğum yeri ve tarihi, medeni durum, cinsiyet, kimlik seri ve sıra numarası, uyruk, pasaport numarası, anne-baba adı, anne kızlık soyadı, kurumsal uygulamalarımız üzerinden temin edilen fotoğraf ve kimlik örneği

İletişim Bilgileri: Telefon/faks numarası, e-posta adresi ve adres bilgisi

Abonelik Bilgileri: Abone kimlik ve iletişim bilgileri, sözleşme numarası, müşteri numarası, hizmet numaraları, abonelik tipi, abonelik durumu (iptal, aktif, hat dondurma vb.), abonelik kanalı, satış ve iptal tarihleri, tarife ve paket bilgileri, kota ve hız bilgileri, segment bilgisi ve tarife kullanımına özel meslek bilgisi

Cihaz Bilgileri: Cihaz kimlik bilgileri, marka ve model bilgisi, cihaz değişiklik tarihleri, kullanılan modem türü (adsl/vdsl) ve modem değişiklik tarihleri, SIM kart ve SIM kart değişikliği bilgileri, IMSI ve IMEI numaraları

Trafik Bilgileri: Haberleşmenin iletimi ve faturalama amacı ile kullanılan trafik verileri (yapılan aramaların/gönderilen veya alınan mesajların/internet dolaşımının tarihi, saati, süresi ve tarafları), IP adresi

Kullanım Bilgileri: Trafik bilgileri, Türk Telekom Grubu internet sitelerindeki ve mobil uygulamalarındaki davranış ve eğilim bilgileri ile çerezler, film/müzik vb. içerik kullanımları, katma değerli servis/ürün/hizmet aboneliklerine ve bunların kullanımına dair bilgiler, limit aşım bilgileri, fatura bilgileri, sosyal medya id ve sipariş/alışveriş geçmişi

Konum Bilgileri: İletişimin gerçekleştiği zamandaki yaklaşık konum verileri ve yurtdışında bulunduğunuz ülke

Finansal Bilgiler ve Risk Bilgileri: Fatura tercihi, fatura ve içeriğinde yer alan bilgiler, borç bilgileri, faturasız müşteriler için TL bakiyesi/yükleme sıklığı/yükleme sayısı,   ödeme talimatı, kredi notu ve risk statüsü, ödeme bilgileri,  hesap numarası, kredi kartı ve banka bilgileri, vergi kimlik numarası

İşlem Güvenliği Bilgileri: Kullanıcı kimliğinin doğrulanmasında kullanılan kullanıcı adı, şifre, güvenlik sorusu ve sertifika bilgisi

Görsel/İşitsel Kayıtlar: Çağrı merkezi görüşme kayıtları, ofis ve bayilerde yapılan sesli ve/veya görüntülü görüşme kayıtları

Özel Nitelikli Kişisel Veriler:  Tarife kullanımına özel engel durumunuzu belirten sağlık bilgileri, vakıf ve dernek üyeliği bilgileri

 

  1. 2.KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENME AMAÇLARI

Kişisel verileriniz; Kanun’un 5 inci ve 6 ncı maddelerinde belirtilen işleme şartları ile ikincil düzenlemelere uygun olarak aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

    Şirketimiz hizmetlerinin tesisi, sunulması ve devamlılığının sağlanması,
  • Alt yapı/hizmet verilebilirlik sorgularının yapılması, abonelik tesisi ve abonelik süresince yapılan faturalama/ücretlendirme/iade/tahsilat işlemlerinin gerçekleştirilmesi,  aboneliğin sona erdirilmesi,
  • Beyan ettiğiniz kimlik bilgilerinizin ve belgelerin doğruluğunun kontrol edilmesi, ilgili mevzuat gereği abonelik sözleşmenizin yanında kimlik örneğinizin ve saklanması gereken diğer bilgilerinizin muhafaza edilmesi,
  • Müşteri hizmetlerinin sunulması, müşteri şikâyet/taleplerinin karşılanması,
  • Müşteri memnuniyetinin ölçümlenmesi, müşteri eğilimlerinin araştırılması ile hizmet kalitesinin arttırılması odaklı anket/analiz/istatistik çalışmalarının yapılması,
  • Müşteri memnuniyetinin sağlanması odaklı ödül/çekiliş/yarışma/hediye/ teşekkür/kutlama/hatırlatma uygulamalarının sunulması,
  • Ürün ve hizmetlere ilişkin kampanya ve tekliflerin müşterilerimizin kullanımına göre hazırlanması, sunulması, tanıtımı, takibi, raporlanması ve kampanya içeriği hakkında bilgilendirme yapılması,
  • Müşterilerimizin yeni ürün/servisler, kampanya/tarifeler ve diğer yeniliklerden haberdar edilmesi, bilgilendirme ve müşteri geri kazanımı faaliyetleri, satış fırsatlarının oluşturulması,
  • Kredi-gelir güvence ve risk incelemesi, kredi puanlaması, tahsilata yönelik riskin yönetilmesi ve usulsüzlük/suiistimal/dolandırıcılık gibi her türlü kötü niyetli kullanımların tespiti ve önlenmesi,
  • Müşterilerin tanınmasına ilişkin ulusal ve uluslararası alandaki ilke ve esaslar kapsamında mevzuat ve resmi otoritelerce öngörülen bilgi saklama, raporlama, bilgilendirme yükümlülüklerine uyum,
  • Daha iyi ve yenilikçi hizmet sunumu için network ve teknolojik ilerlemeler/iyileştirmeler kapsamında konvansiyonel ve dijital mecralarda ürün, servis ve iş geliştirilmesi,
  • Ürün ve hizmet çeşitliliğinin arttırılması ile müşterilerin çeşitli fırsatlardan yararlanmasının sağlanması kapsamında farklı sektörlere temas eden marka işbirliklerinin tesisi,
  • Şebeke iyileştirme/optimizasyon çalışmalarının yapılması,
  • Servis sunumu sırasında oluşabilecek arızaların proaktif/reaktif bir şekilde tespit edilmesi, sorunun kök nedeninin bulunarak çözümlenmesi ve tekrarının önlenmeye çalışılması,
  • Düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler tarafından talep edilen bilgi/belgelerin paylaşılması, ilgili mevzuatta yer alan yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi, denetim faaliyetleri, yasal takip ve hukuki süreçlerin yürütülmesi
  • İlgili mevzuata uygun olarak acil yardım çağrısı durumlarında konumunuzun tespit edilmesi,
  • BTK Yetkilendirme Yönetmeliği ve ilgili sair mevzuat kapsamında Rehberlik Hizmetlerinin sunulabilmesi.

 

  1. 3.KİŞİSEL VERİLERİN AKTARILMASI

Kişisel verileriniz, aşağıda yer verilen mevzuatlar ve amaçlar kapsamında Kanun’un kişisel verilerin yurt içi ve yurtdışına aktarılmasına ilişkin hükümleri uyarınca aşağıdaki 3 üncü taraflara aktarılabilecektir:

  • Açık rıza vermeniz durumunda Grup Şirketlerimizin hizmetleri kapsamında size uygun teklifler sunulması amacıyla abonelik, konum ve kullanım verileriniz Türk Telekomünikasyon AŞ, TTNET AŞ, TT Mobil İletişim Hizmetleri AŞ, TT Ödeme Hizmetleri AŞ, TTES Elektrik Tedarik Satış AŞ ve www.ttyatirimciiliskileri.com.tr web sitesinde yer alan diğer tüm grup şirketleri ile paylaşılabilmektedir.
  • Abonelik öncesi ve sonrası işlemlerinizin yürütülmesi amacıyla kişisel verileriniz, yetki vermiş olduğumuz, Şirketimiz nam ve hesabına faaliyette bulunan şirketler, temsilcilerimiz ve bayilerimiz ile paylaşılabilmektedir.
  • Düzenleyici denetleyici kurum taleplerinin karşılanması amacıyla düzenleyici ve denetleyici kurumlarla, acil çağrı halinde konumunuzu tespit edecek olan yetkili merciler, kişisel verilerinizi tabi olduğu kanunlarında açıkça talep etmeye yetkili olan kamu kurum veya kuruluşları ile paylaşılabilmektedir.
  • Finansal işlemlerinizin gerçekleştirilmesi ve mobil finans işlemlerinizin güvenliğinin sağlanması amacıyla abonelik, finans ve cihaz bilgileriniz ödeme ve e-para kuruluşları, bankalar, kredi risk ve finans kuruluşları ile paylaşılabilmektedir.
  • Açık rıza vermeniz durumunda rehberde yer almasını kabul ettiğiniz telefon numaranız rehberlik hizmeti veren diğer kurum ve kuruluşlarla paylaşılabilmektedir.
  • Yasal ve kritik bilgilendirmelerin yapılabilmesi, sahtecilik ve dolandırıcılık gibi vakaların önlenmesi amaçlarıyla Türk Telekom Grubu rehberine kayıtlı olan telefon numaranız TC kimlik numaranıza sahip banka ve finans kuruluşları, varlık yönetim şirketleri, avukatlık büroları, belediyeler, iş ortakları ve tedarikçiler ile paylaşılabilmektedir.
  • Tahsilata ilişkin riskin yönetilmesi ve kötü niyetli kullanımların önlenmesi amacıyla Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamında fatura tutarı ve ödeme bilgileriniz diğer işletmeciler ile paylaşılabilmektedir.
  • Hukuki işlemlerin yürütülebilmesi amacıyla gereken kişisel verileriniz hukuk büroları, mahkemeler, tüketici hakem heyetleri ile paylaşılabilmektedir.

 

  1. 4.KİŞİSEL VERİLERİN TOPLANMA YÖNTEMLERİ VE HUKUKİ SEBEPLERİ

Kişisel verileriniz; hizmet, ürün ve faaliyet niteliğine göre değişkenlik göstermekle birlikte yetki vermiş olduğumuz şirketimiz nam ve hesabına faaliyette bulunan şirketler, temsilcilerimiz, bayilerimiz, web sitemiz, çağrı merkezimiz ve mobil uygulamalar üzerinden temin edilerek işlenebilmektedir.

Kişisel verileriniz, Türk Telekom Grubu ile hukuki ilişkinizin kurulması esnasında ve söz konusu ilişkinin devamı süresince:

  • fiziki, yazılı, sözlü ve elektronik mecralardan
  • yukarıda yer verilen amaçlar ve
  • Kanun’un 5 inci, 6 ıncı ve 8 inci madde hükümlerinde öngörülen çerçevede

tamamen/kısmen otomatik veya otomatik olmayan yollarla toplanmaktadır. Kişisel verileriniz aşağıdaki hukuki sebeplere dayanılarak işlenmektedir:

    Açık rızanızın bulunması,
  • Başta 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu olmak üzere Şirketimizin tabi olduğu sair mevzuatta açıkça öngörülmüş olması,
  • 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun
  • Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Gizliliğin Korunmasına İlişkin Yönetmelik
  • Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği
  • 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun
  • 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun
  • Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik
  • 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
  • 213 sayılı Vergi Usul Kanunu
  • 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
  • 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu
  • 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu  
  • 11845 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu
  • 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun
  • Bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması kaydıyla, sözleşmenin taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olması, talep edilen ürün ve hizmetleri sunabilmek ve akdettiğiniz sözleşmelerin gereğinin yerine getirilmesi,
  • Hukuki yükümlülüklerimizin yerine getirebilmesi için zorunlu olması,
  • İlgili kişinin kendisi tarafından alenileştirilmiş olması,
  • Bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için veri işlemenin zorunlu olması,
  • İlgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, Grup Şirketlerimiz meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması,
  • Fiili imkânsızlık halleri ortaya çıkması durumunda, rızanızı açıklayamayacak durumda bulunmanız veya rızasına hukuki geçerlilik tanınmayan kişinin kendisinin ya da bir başkasının hayatı veya beden bütünlüğünün korunması için veri işlemenin zorunlu olması.

Özel nitelikli kişisel verileriniz:  

  • Açık rızanızın bulunması durumunda,
  • Sağlık dışındaki özel nitelikli kişisel verileriniz kanunlarda öngörülen hallerde açık rızanız aranmaksızın işlenebilmektedir.

 

  1. 5.TRAFİK VE KONUM VERİLERİNİN İŞLENMESİ

Birinci bölümde yer verilen trafik ve konum verileriniz aşağıdaki amaçlarla işlenebilmekte ve azami 2 yıl süresince muhafaza edildikten sonra Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun ilgili düzenlemelerine ve Şirketimizin Saklama ve İmha Politikasına uygun olarak imha edilmektedir:

  • Şirketimiz hizmetlerinin tesisi, sunulması, devamlılığının sağlanması,
  • Alt yapı/hizmet verilebilirlik sorgularının yapılması, abonelik tesisi ve abonelik süresince yapılan faturalama/ücretlendirme/iade/tahsilat işlemlerinin gerçekleştirilmesi,  aboneliğin sona erdirilmesi,
  • Müşteri hizmetlerinin sunulması, müşteri şikâyet/taleplerinin karşılanması,
  • Servis sunumu sırasında oluşabilecek arızaların proaktif/reaktif bir şekilde tespit edilmesi, sorunun kök nedeninin bulunarak çözümlenmesi ve tekrarının önlenmeye çalışılması,
  • Düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler tarafından talep edilen bilgi/belgelerin paylaşılması, ilgili mevzuatta yer alan yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi, denetim faaliyetleri, yasal takip ve hukuki süreçlerin yürütülmesi,
  • İlgili mevzuata uygun olarak acil yardım çağrısı durumlarında konumunuzun tespit edilmesi,
  • Açık rızanız doğrultusunda size uygun fırsatların iletilebilmesi.

 

  1. 6.KİŞİSEL VERİLERİNİZİN KORUNMASINA YÖNELİK HAKLARINIZ

Kanun’un ilgili kişinin haklarını düzenleyen “İlgili kişinin hakları” başlıklı 11 inci maddesi uyarınca:

 

  • Kişisel verilerinizin işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel verileriniz işlenmişse buna ilişkin bilgi edinme,
  • Kişisel verilerinizin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Kişisel verilerinizin yurt içinde veya yurt dışında aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması halinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kanun’un 7 nci maddesinde öngörülen şartlar çerçevesinde kişisel verilerinizin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Yukarıda belirtilen düzeltme, silinme ve yok edilme şeklindeki haklarınız uyarınca yapılan işlemlerin, kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen kişisel verilerinizin münhasıran otomatik sistemler ile analiz edilmesi sureti ile aleyhinize bir sonucun ortaya çıkması durumunda bu sonuca itiraz etme,
  • Kişisel verilerinizin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğramanız hâlinde zararınızın giderilmesini isteme haklarınız bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen haklarınızı kullanmak isterseniz, bu kapsamdaki başvurunuzu, başvurunun size ait olup olmadığının belirlenmesi ve böylece haklarınızı koruyabilmemiz için Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’de (“Tebliğ”) belirtilen şartlara uygun şekilde:

  • Aşağıda yer verilen adreslerimize posta yoluyla (kimlik teyidi gerekecektir) ya da noter kanalıyla ulaştırabilir veya
  • Sistemlerimizde kayıtlı doğrulanmış eposta adresinizi, kayıtlı elektronik posta (KEP) adresi, güvenli elektronik imza veya mobil imza kullanmak suretiyle aşağıda belirtilen eposta/KEP adreslerimize iletebilirsiniz.

Bu kapsamda yapılacak olan başvurular tarafımızdan yapılacak kimlik doğrulamasını takiben kabul edilecek olup, talepleriniz, talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç 30 gün içinde sonuçlandırılacaktır.

 

  1. 7.İLETİŞİM KANALLARIMIZ

Türk Telekomünikasyon A.Ş

 

Noter/Posta Kanalı: Turgut Özal Bulvarı 06103 Aydınlıkevler/Ankara

 

KEP: ttkvkk@hs03.kep.tr

 

Mail: ttkvkk@turktelekom.com.tr

TT Mobil İletişim A.Ş

 

Noter/Posta Kanalı: Gayrettepe Mah. 

Yıldız Posta Cad. No:40 Beşiktaş/İstanbul 

 

KEP: ttmobilkvkk@hs03.kep.tr

 

Mail: ttmobilkvkk@turktelekom.com.tr

TTNET A.Ş

 

Noter/Posta Kanalı: Gayrettepe Mah. 

Vefa Bayırı Sk. No:2 Kat:3 Beşiktaş/İstanbul

 

KEP: ttnetkvkk@hs03.kep.tr

 

Mail: ttnetkvkk@turktelekom.com.tr


TT Veri İşleme İzni

Türk Telekom Grup Abonelik Bilgileri (Veri) İşleme İzni; müşterilerimizin abonelik, konum, ve kullanım bilgilerini Türk Telekom, TT Mobil, TTNet ve diğer grup şirketleri arasında paylaşarak kampanyalarımızdan haberdar etmek amaçlı aldığımız bir izindir. Size özel fırsatları iletmemize ve abonelik, yer, hat bilgilerinizin izninizi iptal etmediğiniz sürece Türk Telekom, TTNET, TT Mobil ve grup şirketleri arasında paylaşılarak kullanılmasına izin vermek için EVET yazıp 8070’e ücretsiz SMS gönderebilirsiniz.

Hattınız için “Abonelik Bilgileri (Veri) İşleme İzni”nizi vermediğiniz ya da iptal ettiğiniz takdirde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun yeni düzenlemesi nedeniyle size özel olarak hazırlayacağımız çok avantajlı kampanya, tarife ve hizmetler ile ilgili bilgi almaya devam edemezsiniz ve yukarıda bahsedilen fırsatları kaçırırsınız. Türk Telekom Grup Abonelik Bilgileri (Veri) İşleme İzni’nizi iptal etmek istiyorsanız IPTAL yazıp 8070’e ücretsiz olarak mesaj gönderebilirsiniz.

​​​