Türk Telekom Blog

01.09.2023 Kültür & Sanat

5 Adımda Müze Kart Hakkında Her Şey!

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Müze Kart, kültür ve sanat gezilerinde mutlaka sahip olmanız gereken bir kart olarak ele alınabilir. Türkiye ve KKTC sınırları içerisinde pek çok tarihi ve kültürel güzelliği sadece ilk etapta bir ücret ödeyip sonrasındaki tüm gezilerinizde ücretsiz şekilde görmenizi sağlayan Müze Kart, son yılların en dikkat çeken konularından biri haline geldi. Kültürel açıdan zengin bir tatil ve seyahat rotası oluşturmak için beş adımda Müze Kart ile gezi rehberinizi oluşturabilirsiniz!

1. Müze Kart Nedir, Neden Önemlidir?

Müze Kart ile ekonomik ve kültürel bir gezi rehberi oluşturmak istiyorsanız öncelikle Müze Kartın ne olduğunu bilmeniz gerekiyor. Türkiye ve KKTC sınırları içerisinde çeşitli tarihi ve kültürel noktalara ücretsiz şekilde ulaşım sağlayan Müze Kart, 300’den fazla yer ve mekân da geçerli.

Bu doğrultuda en merak edilen konuların arasında ise “Müze Kart nerelerde geçerli?” sorusu geliyor. Müze Kartın nerelerde geçerli olduğuna dair tek bir liste vermek neredeyse imkânsız. 300’den daha fazla yer ve mekân için geçerli olan Müze Kart sayesinde kültürel ve sanatsal turlarınızı çok daha ekonomik hale gelmesini sağlamanız mümkün!

Müze Kart geçen yerlerin listesi oldukça uzun. Bu durum pek çok açıdan size ekonomik bir fırsat sunuyor. 300 farklı mekânın giriş ücretleri göz önünde bulundurulduğu takdirde elde edeceğiniz ekonomik fırsatın ise kesinlikle büyük bir meblağ olacağını dile getirmek yanlış değil. Müze Kart ile seyahatlerinizi daha keyifli hale getirebilir ve ülke içerisinde ya da KKTC sınırları içerisinde bulunan müzeler ile ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.

2. Müze Kart Nerelerden ve Nasıl Alınır?

Seyahatlerini daha ekonomik ve daha kültürel hale getirmek isteyenlerin en merak ettikleri bir diğer konu ise “Müze Kart nereden alınır?” sorusu. Müze Kartlar; kimlik kartınız, pasaport veya ehliyetiniz yardımıyla kart basın istasyonlarından alınabilir. Yalnızca birkaç dakika içerisinde kendinize ait bir kart edilmeniz bu sayede mümkün hale gelir. Eğer Müze Kart satış noktaları içerisinde size yakın bir seçenek bulunmuyorsa muze.gov.tr adresine giriş yaparak ve buradaki ilgili kısımları doldurarak Müze Kart sahibi olabilirsiniz. Online Müze Kart başvurusu yaptıktan ve kişisel bilgileriniz onaylandıktan sonra yaklaşık olarak beş gün içerisinde size ait Müze Kart’ınız kargoya verilir ve adresinize teslim edilir. Her iki farklı yöntemle de oldukça kısa süre içerisinde Müze Kart başvurusu yapabilir ve kültürel seyahatlerinizde başlayabilirsiniz. Dolayısıyla gezi rehberi oluşturmak için Müze Kart kullanmak istiyorsanız ikinci adımında mutlaka bir Müze Kart’a sahip olmak için atılımda bulunmalısınız!

3. Müze Kart Kişiselleştirme İşlemi Yapılabilecek Noktalar ve Müze Kart Ücreti

Müze Kart kişiselleştirme işlemi internet sitesi üzerinden yapılabilir. Bunun yanı sıra Müze Kart satış noktaları şu şekilde sıralanabilir:

  • İstanbul Arkeoloji Müzeleri
  • İstanbul Havalimanı Müzesi
  • İ̇stanbul Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
  • İstanbul Rumeli Hisarı
  • Ankara Cumhuriyet Lisesi
  • Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi
  • İzmir Bergama Antik Kenti
  • İzmir Efes Antik Kenti
  • Antalya Aspendos Ören Yeri
  • Antalya Side Tiyatrosu
  • Muğla Sedir Adası Ören Yeri
  • Muğla Marmaris Müzesi
  • Aydın Milet Antik Kenti
  • Aydın Milet Müzesi
  • Nevşehir Göreme Ören Yeri
  • Hatay Arkeoloji Müzesi
  • Çanakkale Assos Antik Kenti
  • Şanlıurfa Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Bu noktalardan yalnızca birkaç dakika içerisinde kendinize ait bir Müze Kart’a sahip olabilirsiniz. Seyahat rotanız oluştururken izlemeniz gereken üçüncü adımda ise yanıt bulmanız gereken soru “Müze Kart ne kadar?” olmalıdır. Müze Kart öğrenciler için 30 TL, yetişkin bireyler ise 60 TL olarak belirlenmiştir. Ancak öğrenci tarifesi yalnızca 18 yaş üstü olan Türkiye Cumhuriyeti öğrencilerini kapsar. 18 yaş altında olan öğrenciler Müze Kart’a gerek duymadan ücretsiz bir şekilde müzelere giriş yapabilir.

4. Müze Kart’ın Nerelerde Geçerli Olduğunu Öğren!

Seyahatinizi planlarken mutlaka Müze Kart’ın nerelerde geçerli olduğunu öğrenmelisiniz. Müze Kart geçen yerler İstanbul da dahil olmak üzere Türkiye'nin pek çok farklı yerine sahiptir. Belediyelere ait ve özel mülkiyet olarak geçen müzeler Müze Kart ile birlikte giriş yapılması söz konusu olan müzeler değildir. Fakat Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak hizmet veren müzelerin neredeyse tamamında Müze Kart geçerlidir. Dolayısıyla bu gibi müzelerde Müze Kart sayesinde herhangi bir ücret yapmadan seyahat edebilirsiniz.

Müze Kart çıkarma noktalarından ya da internet üzerinden çıkarttığınız kart, bir yıl boyunca geçerlidir. Bir yıllık sürenin ardından kartın kullanımına devam etmek istiyorsanız Müze Kart aktifleştirme işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Bu işlemi de tıpkı Müze Kart çıkartma işlemi gibi internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Müze Kart ile ücretsiz girilebilecek yerler oldukça uzun bir listeye sahiptir. Seyahatinizi yaparken konaklayacağınız şehirlerde Müze Kart’ınız ile ücretsiz şekilde gidebileceğiniz müzelerin listesini çıkarmalı ve mutlaka bu gibi yerleri gezmelisiniz!

5. Müze Kart Nasıl Kullanılır?

Müze Kart ile gezme şansı elde edeceğiniz çok sayıda ve birbirinden farklı müzeler bulunur. Eğer siz de Müze Kart yardımıyla ücretsiz şekilde girebileceğiniz bir müzeye gittiyseniz, Müze Kart’ınızı göstererek giriş yapabilir ya da talep ediliyorsa giriş için bileti bu karta yardımıyla alabilirsiniz.

Müze Kart kullanmanın en önemli avantajlarından birisi gişe sırası beklemeyi engellemek. Özellikle tatil sezonlarında müze ziyaretleri yapacağınız zaman kalabalıktan dolayı uzun süre sıra bekleyebilirsiniz. Ancak “Müze Kart hangi müzelerde geçerli?” sorusunun yanıtı olan Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı devlet müzelerine Müze Kart’ınız sayesinde herhangi bir ücret ödemeden ve beklemeden giriş yapabilirsiniz.

Nerede, ne zaman olursa olsun aktivitelerde yer almak ve kültürel mirasları tanımak adına Müze Kart sahibi olmak büyük avantaj sağlar. Özellikle bu coğrafyada birbirinden güzel birçok gezilecek yer ve ziyaret edilecek müze bahşedilmişken bu fırsatı doya doya değerlendirmek gerekir.

Teknoloji ve bilişim dünyasında zengin içeriklere ve daha fazlası için yüzlerce derginin ve günlük gazetelerin bulunduğu e-dergiye göz atabilirsiniz.