Türk Telekom Blog

22.03.2024 Teknoloji

Apple Vision Pro Nedir? Ne İşe Yarar?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Dünya, her geçen gün dijitalleşmenin hızına yetişmekte zorlanırken, bir zamanlar hayal bile edilemeyen teknolojik yenilikler adeta ışık hızında hayatın bir parçası haline geliyor. Her yeni buluşun karşısında duyulan şaşkınlık artarken, bu yenilikler hızla günlük yaşama entegre oluyor. Gerçekçiliği oldukça yüksek olan bu ürünler sayesinde deneyimlemediğiniz şeyleri deneme fırsatı yakalayabilirsiniz. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik, gerçek dünyayı dijital unsurlarla zenginleştirerek ya da tamamen yeni bir dijital evren yaratarak kullanıcı deneyimini köklü bir şekilde dönüştüren teknolojilerden. Apple VR gözlük ise, bu sınırları zorlayan ve teknoloji dünyasında sıkça anılan öncü bir ürün olarak adından sıklıkla söz ettirmekte. Kullanıcılarına daha önce hiç tatmadığı özellikleri deneme fırsatı sunması sebebiyle “Apple Vision Pro ne zaman çıkacak?” sorusu merak ediliyor.

Bir nevi “ilk uzamsal bilgisayar” olarak nitelendirilebilecek olan Apple Vision Pro AR ve VR teknolojilerini bir arada kullanıyor. Ayrıca iç ve dış kameralar da kullanarak artırılmış ve sanal gerçeklik deneyimini olduğundan bir üst noktaya taşıyor. Sanal dünyayı en gerçekçi şekliyle deneyimlemenize fırsat tanıyan “Apple Vision Pro nedir?” konusunda merak edilen noktaları sizler için derledik.

Apple Vision Pro Kullanım Amacı

Giyilebilir mekânsal bilgi işlem aygıtı olarak tanımlanan Apple Vision, kullanıcılara geniş bir dijital dünya sunuyor. Bu dijital dünyada yer alan içeriklerin tamamını fiziksel dünyadaymış gibi deneyimleme şansı veriyor. Cihaz sayesinde dijital dünyanın içerikleri içinde bulunduğunuz çevrede görüntüleniyor. Gözlük formunda olan bu cihaz sayesinde içinde bulunduğunuz gerçek dünyayı tıpkı bir bilgisayar gibi kullanabilirsiniz. Uygulamaları dilediğiniz yere konumlandırabilir ve özgürce dijital dünyanın tadını çıkarabilirsiniz. “Apple Vision ne işe yarar?” diye düşünebilirsiniz. Apple’ın tabiriyle Apple Vision, “sonsuz bir tuval” olarak kullanılabileceği ve sanal dünyayı keşfedebileceğiniz söylenebilir.

Tipik sanal gerçeklik gözlükleri sanal dünyayı sizlere sunarken gerçek dünyadan soyutlanmanıza neden olur. Ancak Apple Vision bir nevi gözleriniz ve gerçek dünyayı birbirinden ayıran ancak soyutlamayan bir perde görevindedir. Cihazda bir ana sayfa bölümü yer alıyor ve burada mail, mesajlar, müzik gibi klasik uygulamalara erişebilme imkânınız bulunuyor. Cep telefonunuza da bağlayabileceğiniz bu cihaz sayesinde teknolojiye yeni bir esneklik kazandırılıyor.

Apple Vision Pro ile Yapılabilecekler

Gerçek dünyayı ve sanal ortamı birbirine bağlayan Apple Vision Pro ile bambaşka bir deneyimi elde edebilirsiniz. Bir karma gerçeklik teknolojisi olan bu cihaz ile içerikleri daha keyifli hâle getirebilirsiniz. Sanal gerçeklik gözlüklerini bir üst noktaya taşıyan Apple Vision ile yapılabilecek pek çok şey bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk olarak dijital bir tuval gibi kullanarak izlediğiniz içerikleri 100 fite kadar genişletebilir ve kendinize sinema salonundan daha büyük boyutlarda bir film izleme ortamı yaratabilirsiniz.
  • Oyun tutkunu biriyseniz 100’den fazla oyunu istediğiniz büyüklükte tıpkı gerçekmiş gibi oynayabilirsiniz.
  • Video konferans yaparken konuştuğunuz kişileri gerçek boyutlarında canlandırabilirsiniz.
  • Cihazda bulunan göz izleme teknolojisi sayesinde oyun oynarken başka hiçbir cihaza ihtiyaç duymazsınız. Sensörler sizi tanır ve özgürce oyun oynayabilirsiniz.
  • 3D uzamsal fotoğraf ve video çekebilirsiniz. VR ve AR teknolojileri ile kaydettiğiniz anıları yeniden yaşayabilirsiniz.
  • İçinde bulunduğunuz odada kimsenin göremeyeceği bir alanda içerikleri sanal monitöre yayabilir ve daha verimli çalışabilirsiniz.

Apple Vision Pro Ayırt Edici Özellikleri

Sanal gerçeklik gözlüklerinin geneli dijital ve gerçek dünyayı sizlere bir arada sunarken Apple Vision Pro özellikleri arasında yer alan bazı özellikler diğer markaların önüne geçer. İlk olarak diğerleri gibi sizi gerçek dünyadan koparmayarak yalnızca gerçek dünyayla aranızda bir perde görevi görmesi yer alıyor. Ayrıca Optic ID sayesinde yüksek kimlik doğrulama sistemi de mevcut. Gözünüzün iris katmanını okuyarak erişim hakkı tanıyan bu uygulama sayesinde cihaz uçtan uca şifrelenir ve sizden başkası erişemez.

Bir diğer önemli özellik ise Apple‘ın özel mikro OLED ekranlarıdır. Bu ekranlar tek bir iPhone pikseli kullanarak aynı anda 64 piksel barındırır. Yüksek çözünürlüklü bir şekilde video geçiş akışı üretir ve insan gözü hiçbir şekilde tek bir mikro OLED göremez. Ayrıca cihazın gelişmiş sensörleri gözlerinizi, el hareketlerinizi ve sizi hızlı bir şekilde takip edebilir. Böylelikle kullanımı çok daha rahattır.

Apple Vision Pro Ne Zaman Çıkacak?

Oldukça gelişmiş özellikleri bir arada sunan Apple Vision Pro pek çok kişi tarafından bekleniyor. Karma gerçeklik teknolojisi olarak tanımlanan ve dijital ortamla gerçek dünyayı en iyi şekilde birbirine bağlayan “Apple Vision Pro ne zaman çıkacak?” sorusu oldukça merak ediliyor. 2023 Haziran ayında WWDC etkinliği ile tanıtılan karma gerçeklik gözlüğü tanıtıldığı günden beri heyecanla bekleniyor. “Apple Vision Pro ne zaman gelecek?” diye uzun zamandır merak ediliyordu. Apple Vision Pro, 2 Şubat 2024’te piyasaya sürüldü. Ancak cihazın satışı şu an yalnızca Amerika ile sınırlı durumda. Apple Vision Pro’nun 2024 yılı içinde Türkiye satışlarının olması bekleniyor.

Teknoloji ve bilişim dünyasında zengin içeriklere ve daha fazlası için yüzlerce derginin ve günlük gazetelerin bulunduğu e-dergiye göz atabilirsiniz.