Türk Telekom Blog

09.11.2023 Ev & Yaşam

Black Friday Kapıda! Kara Cuma Nedir? Nasıl Değerlendirilir?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Her yıl kasım ayının yaklaşması ile “Black Friday nedir?” araştırması gündeme geliyor. Black Friday ya da bir diğer ismi ile Kara Cuma ABD’de süregelen bir kültür olsa da son yıllarda Türkiye’de de büyük bir popülerlik kazandı. ABD'de Şükran Günü'nü takip eden ilk cuma günü, Black Friday olarak kutlanır. O gün boyunca birçok farklı mağaza çeşitli indirimler sunarak müşterilerinin uygun fiyatlarla alışveriş yapmalarına olanak tanır.

Black Friday Ne Zamandan Beri Kutlanıyor?

Pek çok kişi, “Black Friday nedir” şeklinde sorular soruyor ve bu isme dair detayları merak ediyor. Büyük indirimlerin peşinde insanların birbirlerine zarar veriyor olması, bugünün Black Friday yani Kara Cuma olarak adlandırılmasını sağlamış. Böylelikle “Neden Black Friday deniyor?” sorusuna yanıt arayanlar istenilen cevabı bulmuş oluyorlar.

“Black Friday neden yapılıyor?” sorusuna kısaca “Özel indirimlerin tüketiciler ile buluşmasını sağlıyor.” demek mümkün.

Black Friday’de Ne Oluyor?

Her yıl belirli bir tarih aralığında gerçekleşen bu kampanya dahilinde pek çok marka, indirimli fiyatlar sunuyor. Böylelikle istediğiniz ve ihtiyaç duyduğunuz ürünleri daha uygun fiyatlara satın almanız da mümkün hale geliyor.

Kara Cuma indirimleri, birçok farklı mağaza tarafından gerçekleştiriliyor. Yalnızca giyim ve tekstil ürünlerinin değil teknolojik ürünlerin de bu indirimler kapsamında daha uygun fiyatlar ile satın alınması mümkün. Bunun yanı sıra ev eşyalarından dekorasyon ürünlerine kadar pek çok farklı ürün grubunda da indirimler gerçekleşiyor. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulduğunda Black Friday için alışveriş festivali denebilir!

Özellikle Black Friday, teknoloji ürünleri arayanlar için harika bir fırsat olabilir. Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, televizyonlar ve oyun konsolları gibi ürünlerde bu dönemde büyük indirimler görülebilir. Özellikle yeni model çıkışları yaklaşan teknolojik ürünler, Black Friday'de cazip fiyatlarla sunulur.

Bu indirim günü, alışveriş tutkunlarının dört gözle beklediği bir etkinlik ve bu yıl da harika fırsatlarla geliyor. Özellikle elektronik ürünler büyük indirimlerin olduğu bu dönemde, ihtiyacınız olan elektronik cihazları bulmanıza olanak sağlıyor.

Eğer yeni bir Airfryer almayı düşünüyorsanız veya bir süredir robot süpürge modellerini inceliyorsanız, bu özel gün tam size göre. Elektrikli süpürge, kahve makinesi, ekmek yapma makinesi, buzdolabı, bulaşık makinesi, fırın gibi birçok ürün, Black Friday indirimleri ile oldukça uygun fiyatlarla karşınıza çıkabilir. Ayrıca, Kara Cuma; bilgisayar, oyuncu mouse, klavye, tablet, telefon, akıllı saat gibi elektronik cihazlar için de harika fırsatlar sunabilir. Kasım indirimleri, bilgisayar, telefon, tablet, televizyon, bulaşık makinesi gibi elektronik ürünlere bütçenizi sarsmadan sahip olmanıza yardımcı olabilir.

Özellikle iPhone ve tablet arayışında olanlar için büyük fırsatlar bulunur. iPhone Black Friday indirimleri ile istediğiniz modeli daha uygun bir fiyata alabilirsiniz. Aynı şekilde, tabletlerde Kara Cuma fiyatları da oldukça cazip olabilir. Bu dönemde, online alışveriş platformlarında geniş bir araştırma yaparak ihtiyacınıza en uygun telefon veya tablet modelini bulabilirsiniz. İndirimleri karşılaştırabilir ve size en iyi teklifi sunan mağazayı hemen bulabilirsiniz. Kara Cuma telefon indirimleri ile ekonomik ödeme seçenekleriyle rahat bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz.

Yeni bir bilgisayar almayı düşünüyorsanız Black Friday tam da aradığınız fırsatı sunabilir. İş, eğitim veya kişisel kullanım için uygun bir bilgisayar modelini bulmak önemlidir. İlk adım olarak, ihtiyaçlarınıza uygun bilgisayar modellerini belirleyin. Daha sonra fiyatları karşılaştırarak en uygun indirimi ve kampanyayı araştırabilirsiniz. Black Friday bilgisayar alışverişi için ideal bir dönemdir. Dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlar ve diğer bilgisayar bileşenleri bu dönemde indirimlerle satışa sunulur. Black Friday laptop fiyatları, bilgisayar fiyatları ve oyuncu mouse fiyatları gibi araştırmalarla en iyi teklifi yakalayabilirsiniz.

Black Friday Ne Zaman Başlıyor?

Kış ayının gelmesiyle birlikte en çok araştırılan konulardan biri “Kara Cuma ne zaman başlıyor?” oluyor. 2023 yılında Black Friday indirimleri cuma günü olan 24 Kasım'da başlatılacak. Bu kapsamda pek çok farklı marka ve mağazanın indirimli fiyatlar ile müşterilerine ayrıcalıklı bir alışveriş deneyimi sunacağı biliniyor.

Black Friday İndirimleri Ne Kadar Sürecek?

“Black Friday indirimleri ne kadar sürer?” diyorsanız, genellikle yalnızca 24 saati kapsayacak şekilde oluyor demek yanlış olmaz. Özellikle bu festivali ve alışveriş çılgınlığını hayata geçiren ABD’de indirim yalnızca 24 saat devam ediyordu. Normal şartlarda Black Friday kapsamında alışveriş yapmak için 24 Kasım 23.59’a kadar süreniz var. Ancak indirimlere gösterilen rağbetin her geçen yıl bir öncekinden daha yoğun hale gelmiş olması indirim süresinin uzamasına neden oluyor.

Black Friday’de Ne Kadar İndirim Oluyor?

“Kara Cuma ne kadar indirim oluyor?” yeni sezonda ihtiyaçlarına uygun fiyatlarıyla karşılamak isteyenler tarafından merak ediliyor. Black Friday kapsamında pek çok markanın onlarca üründe %80’i bulan indirim oranları sunduğu biliniyor.

Black Friday kapsamında sunulacak olan indirimler birbirinden farklı olabilir. Hangi ürünlerin indirime gireceği ve ne oranda indirim olacağı markaların satış stratejilerine göre değişkenlik gösterir. Fakat her halükârda standart fiyatlardan çok daha düşük maliyetler ile alışveriş yapmaya olanak tanıdığını söylemek gerekir.

Black Friday’de Alışveriş Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Black Friday kapsamında indirime giren markalar ve ürünler aracılığıyla temel ihtiyaçlarınızı daha ekonomik şekilde karşılayabilirsiniz.

Black Friday avantajları istediğiniz ürünü daha düşük maliyetler ile satın almanız gibi çok sayıda avantaja sahip. Bu sayede bir ürün için ayırdığınız bütçe ile 2 ya da 3 ürün almanız mümkün oluyor. Black Friday ile elde edilen bir diğer önemli avantaj ise toplu bir alışveriş yapmaya olanak tanıyor olması. Bu sayede bütün bir kış boyunca giyebileceğiniz ve ihtiyaç duyduğunuz kıyafetleri tek seferde alabilirsiniz.

Hem kadınlar hem erkekler tarafından yoğun bir ilgi gören Black Friday indirimleri kapsamında fiyatları düşen ürün grubu yalnızca tekstil ve kıyafet ile sınırlı değil. Kırtasiye ve kitap alışverişi dahil, teknolojik alışverişe kadar pek çok alışverişin daha ekonomik fiyatlar ile yapılması Black Friday ile mümkün oluyor.

Black Friday İndirimlerinden Yararlanmak İsteyenlere Tavsiyeler

Her yıl yapılan Black Friday indirimleri uzun süredir almak istediğiniz ürünleri daha ekonomik fiyatlarla satın almanıza yardımcı olabilir. Ancak pek çok kişi, bu süreçte istediği ürünün stokunun henüz satın alınmadan tükendiğini görerek mağduriyet yaşıyor.

Öncelikle “Black Friday neler indirime girer?” hakkında araştırma yapmanız gerekir. Elbette her marka, hangi ürünleri indirime sokacağına dair bir açıklama yapmıyor ya da bilgi vermiyor. Uzun süredir satın almak istediğiniz bir ürün varsa ancak indirime girip girmeyeceğinden emin değilseniz çeşitli platformlarda favorilerinize ya da sepetinize ekleyerek beklemelisiniz. Ardından indirim başladığı an kontrol etmeli ve eğer fiyatı indiyse online ortamdan satın almalısınız.

Eğer indirimlerde alışveriş yapmak için sanal yolları değil, mağaza alışverişini tercih ediyorsanız çok erken saatlerde mağazaya gitmeniz önerilir.