Türk Telekom Blog

08.03.2024 Teknoloji

Cep Telefonunun Ömrünü Uzatmak için 7 Tavsiye

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Günümüzde cep telefonları artık bir ihtiyaç olmaktan çıkarak hayatın önemli bir parçası hâline geldi. Bazen yeni çıkan telefon modellerine sahip olmak bazen ise elinizdeki cep telefonunun ömrünün sona ermesi nedeniyle yeni telefon alma ihtiyacınız doğlabilir. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğu zaman ortalama bir cep telefonu ömrü, 2 ile 3 yıl arasında değişir.

Ancak sahip olduğunuz telefonlara doğru ve dikkatli bir şekilde baktığınız takdirde bu sürecin uzaması mümkündür. Cep telefonlarınızın ömrünü uzatmak için gerekli adımları atarak hem çevre dostu bir yaklaşım benimseyebilir hem bütçenizden tasarruf edebilirsiniz. Bu nedenle “Telefon ömrü nasıl uzatılır?” konusunda önemli detayları sizler için bir araya getirdik.

1. Ekran Koruyucu Kullanın

Telefonunuza dair dikkat edeceğiniz ilk nokta dışarıdan gelecek risklere karşı korumaya başlamanızdır. Telefon ekranları oldukça hassas ve kırılgan bir yapıdadır. Bu nedenle ekranı, çizilme ve darbelere karşı ekran koruyucuyla koruyabilirsiniz. Telefonunuzun ekranını koruyarak ömrünü uzatabilmeniz mümkündür. Türk Telekomun sunduğu Akıllı Ekran Koruma ile telefonlarınızı daha güvenli hale getirebilirsiniz. 

2. Kılıf Kullanmanya Dikkat Edin

Telefonunuzun arka yüzeyi darbelerden etkilenebilir ve çizilerek kötü bir görüntü oluşturabilir. Bu durumda telefonunuzun genel görünüşü bozulacağı için artık kullanmak istemeyebilirsiniz. Telefon ömrünü uzatma ve darbelerden korumak için dayanıklı kılıflar tercih edebilirsiniz.

3. Yazılım Güncellemeleri Yapın

Yeni bir telefon aldığınız zaman daha hızlı ve güzel çalıştığını fark edersiniz. Ancak “Cep telefonu ömrü ne kadardır?” diyerek bu süreyi azımsamak yerine ilk aldığınız günden itibaren bazı noktalara özen göstererek daha uzun yıllar kullanabilmeniz mümkün olacaktır. Telefon üreticileri düzenli aralıklarla yazılım güncellemeleri gönderir. Bu güncellemeler telefonunuzun performansını artırmak konusunda önem taşır. Kullanım sebebiyle telefonunuz zamanla yavaşlayacağı için bu durum size avantaj sunacaktır. Ayrıca yazılım güncellemeleri telefonunuzun güvenlik açıklarını kapatarak daha verimli bir çalışma olanağı tanır.

4. Uygulama ve Verileri Düzenli Olarak Temizleyin

Telefonunuza çeşitli sebeplerle pek çok uygulama indirebilirsiniz. Ancak bu uygulamalara ihtiyacınız kalmadığında silseniz dahi kalıntı olarak çeşitli veriler telefonunuzda kalabilir. Bu durumda hem depolama alanınız dolmaya başlar hem de telefonunun performansı düşmeye başlar. Telefonun ömrünü uzatmak için yapılması gerekenler konusunda gereksiz uygulamaları kaldırmak ve bu uygulamaların kalan verilerini de mutlaka silmek gelecektir.

5. Doğru Batarya Kullanmaya Özen Gösterin

Telefonların ilk önce yıpranan alanları arasında bataryalar da bulunur. Aslında bataryaların ortalama 4 ile 6 senelik bir kullanım ömrü vardır. Ancak kullanıma bağlı olarak bu süre uzayabilir ve kısalabilir. Bataryanızın ömrünü uzatmak için çeşitli yollar vardır. İlki telefonunuzu aşırı sıcak ya da soğuk ortamlarda bırakmamak olmalıdır. Çünkü sıcak veya soğuk hava bataryanın performansını doğrudan etkiler. Peki, cep telefonu ne zaman şarj edilmeli? Bilinen ve yaygın olan uygulama cep telefonlarının şarjı tamamen bittiğinde şarja takmak ve dolana kadar çekmemektir. Ayrıca şarjda kullanmamak da önem taşır. Ancak telefonunuzu tamamen şarjı bittikten sonra şarj etmek yerine düzenli aralıklarla kısa kısa şarj etmek daha faydalı olacaktır.

6. Telefonunuzu Temiz Tutun

Telefonunuzu düzenli olarak temizlemek hem iç hem de dış bileşenleri korur. Toz ve kir telefonunuzun açık kısımlarından içeriye girer ve birikerek telefon performansını etkiler. Uygun temizlik malzemeleriyle düzenli bakım yapabilirsiniz.

7. Aşırı Isınmanın Önüne Geçin

Cihazınız çeşitli sebeplerden dolayı aşırı ısınabilir. Ancak yoğun ısınan telefon hem genel hem de batarya özelinde sorunlara neden olabilir. Cihazınızın aşırı ısınmasını önlemek amacıyla uzun süre oyun oynamaktan kaçınmalı ve yoğun güç tüketerek telefonunuzu yoran uygulamaları daha az kullanmalısınız. Bu sayede telefonunuzun ısısı normal düzeyde kalabilir.