Türk Telekom Blog

15.11.2023 Teknoloji

Sinyal Güçlendirici Nedir, Ne İşe Yarar?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Sinyal güçlendirici ya da İngilizce adıyla Range Extender veya Repeater, yüksek performanslı kablosuz bağlantı ihtiyacı olan her yaşam alanının en önemli ihtiyaçlarından biri haline geldi. İnternetin kullanım hızını belirleyen başlıca unsurlardan biri olan Wi-Fi sinyalleri, sinyal güçlendiriciler sayesinde daha etkili bir kullanım sunuyor. En özet haliyle sinyal güçlendirici yaşam alanlarında internet kullanımını daha verimli vehızlı hale getirirken aynı zamanda ev, ofis gibi alanlarda ölü Wi-Fi alanlarının giderilmesini sağlıyor.

Sinyal Güçlendirici Nedir?

Zaman zaman internet üzerinden gerçekleştirmek istediğiniz aktiviteler için internet hızınızın yeterli olmadığını görebilirsiniz. Sinyal güçlendiriciler bu gibi durumlarda internetinizin hızı ve performansını arttırmayı amaçlayarak kısa süre içerisinde talep ettiğiniz verimi alabilmenizi sağlar.

Dijitalleşmenin artmasıyla internet kullanımı da bir zorunluluk haline geldi. Günümüzde pek çok iş internet üzerinden yapılabiliyor. Bunlar resmi evrakların doldurulmasından toplantılara uzaktan çevrimiçi katılım sağlamaya kadar işinizle ilgili pek çok ayrıntıyı kapsıyor. Tüm bu etkenler doğrultusunda internetin hızlı ve verimli bir kullanıma sahip olmasının ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek haline geldi.

Wi-Fi sinyal güçlendiriciler internet hızının maksimum seviyeye ulaşması konusunda başarılı bir rol oynar. İnternet hızının yüksek olması internetten yapılacak işlemlere ayrılması gereken vakti asgari düzeye indirerek verimliliği artırır.

Sinyal Güçlendiriciler Nasıl Çalışır?

“Sinyal güçlendirici ne işe yarar?” sorusuna yaşam alanlarında internet kullanımını daha verimli hale getirmek yanıtı verilebilir. Bağlantı sorunu yaşayanların sıklıkla kullandığı bir cihaz olan “Sinyal güçlendirici nasıl çalışır?” sorusu ise bu cihazları tercih etmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Bu cihazlar, ana cihazdan gelen Wi-Fi sinyallerini, sinyallerin ulaşmadığı alanlara uzatmayı sağlar. Böylece zayıf sinyal, cihaz sayesinde daha güçlü hale gelmiş olur.

Bağlantı kalitesini artırmayı amaçlayan bu cihazlar oldukça pratik bir kuruluma sahiptir. Wi-Fi sinyallerinin daha verimli hale gelmesini sağlayan bu cihazları kurarken dikkat edilmesi gereken en önemli etken yaşam alanlarında doğru yerde konumlandırılması gerektiğidir. Yaşam alanlarınızın büyüklüğünü göz önünde bulundurarak alacağınız uygun bir sinyal güçlendirici cihaz, istenilen internet performansını elde etmeye yardımcı olur. Güçlendiricilerin modem ve bağlanılan cihaz (istemci cihaz) arasında konumlandırılması önemlidir. Wi-Fi sinyal genişleticilerin genellikle sinyalin genişletilmesi istenen ölü Wi-Fi bölgesi ile sinyalleri alacağı modem cihaz arasında orta noktada konumlandırılması önerilir. Örneğin; evinizde yatak odanızda Wi-Fi sinyallerinin verimli şekilde alınamadığını ve modeminizin de evinizin salonunda bulunduğunu ele alalım. Yatak odanız ile salon arasında uzunca bir hol varsa, mümkünse Wi-Fi menzil genişletici cihazınızı hol duvarında 1,5-2 metre yükseklikte konumlandırmanız önerilir.

“Sinyal güçlendirici ne işe yarar?” sorusunu, isminden anlaşılacağı üzere internet sinyallerini daha verimli hale getirdiğine dair bir yanıtla cevaplandırmak gerekir. Çalışma prensibi oldukça basittir. Söz konusu cihazlar genellikle çift bantlı bir yapı ile üretilir. Kullanılmasıyla birlikte veri aktarım hızının artmasını sağlar. Veri yazma ve okuma esnasında talep edilen hıza ulaşmayı mümkün hale getirir. Uygulamaların açılması ve yüksek boyutlu dosyaların aktarılması sırasında hızlı işlemler yapabilmeyi sağlar.

Sinyal güçlendirici, yönlendiriciden ya da kablosuz modemden gelen Wi-Fi sinyalini alır ve sinyalin daha uzak mesafelere kayıpsız şekilde iletilmesini sağlar. Böylelikle istemci cihazın internet bağlantısında kopma ya da yavaşlama gibi bir kalitesizlik meydana gelmez.

Sinyal Güçlendirici Nasıl Kurulur ve Çalıştırılır?

Sinyal güçlendirici kurulumu için önce kullanım amacınıza uygun bir ürün seçmek ve ardından yönlendirici ile cihaz arasında bir konum bulmak gerekir. Uygun gördüğünüz konuma güçlendiriciyi yerleştirmeli ve ardından kurma aşamasına geçmelisiniz.

Yönlendirici ile güçlendirici arasında güvenli bir bağlantı kurulması önemlidir. Bunu yapmak için en çok tercih edilen yol ise WPS olarak bilinir. Bu yöntem ile yöneticiler parola girmek zorunda kalmadan diğer cihazları kendilerine bağlayabilir. Bu yöntemi kullanmak için genellikle modemin arkasında bulunan WPS düğmesinin aktif hale getirilmesi gerekir.

Modem/Router’da yer alan WPS düğmesine bastıktan sonra kablosuz sinyal güçlendirici üzerinde yer alan WPS düğmesine basmalısınız. Bu sayede iki cihaz birbirleriyle iletişim kurmaya başlar. Ardından genişletici otomatik olarak kendi ağını oluşturacak ve sinyalini yükseltmeye başlayacaktır.

Dolayısıyla “Wi-Fi sinyal güçlendirici nasıl kullanılır?” sorusuna verilmesi gereken yanıt oldukça basittir. Kurulum sonrasında tekrar işlem yapmanıza gerek kalmadan otomatik olarak kullanmaya devam edebilirsiniz.

Wi-Fi Güçlendirici Neden Kullanılmalı?

Kalabalık ortamlarda internet hızını koruma konusunda önemli bir rol oynayan güçlendiriciler modemden kaynaklı olarak meydana gelen kopma ve yavaşlamalara engel oluyor. Söz konusu problemin oluşmasını engellemek amacıyla sinyallerin daha kaliteli hale gelmesini sağlıyor.

W-Fi güçlendirici daha az kişinin internete bağlandığı yaşam alanlarında tercih edilebileceği gibi kafe, yurt ve kütüphane gibi sosyal ortamlarda da kullanılabilir. Kullanıldığı alanda her bölümde aynı hızla internete erişime imkan sağlar. Wi-Fi sinyal güçlendirici kullananlar kullanım ile birlikte meydana gelen internette kopma gibi problemlerin giderildiğini dile getirir.

Router ile Sinyal Güçlendirici Aynı mı?

Sinyal güçlendirici / router bir arada ele alınan ve merak edilen iki farklı kavram olarak bilinir. Router ağ trafiğini düzenlemek ile görevli teknik ekipmandır. Router Türkçe karşılığı “yönlendirici” olan ve birden fazla ağ, sunucu ya da bilgisayarın birbirlerine bağlanarak haberleşmelerini sağlayan kavramdır. Ağ ve bilgisayarın yönlerini bulmalarına yardımcı olmak ile görevlidir. İnternet bağlantısının servis sağlayıcılarının ana sunucularından başlar ve kablolar aracılığı ile yaşam alanlarına ulaşır. Donanımsal bir cihaz olan router, sinyal güçlendirici ile sıklıkla karıştırılır.

Fakat sinyal güçlendirici, router ile aynı kullanıma sahip değildir. Kullanım amaçları benzer olsa da sinyal ya da menzil güçlendirici daha çok, kullanılmak istenen alanda internet hızının yetersiz kaldığı veya Wi-Fi sinyallerinin olmadığı durumlarda kullanılır. Router ise kaynaktan interneti yönlendiren teknik ekipman olarak ele alınır. Bu durum router - sinyal güçlendirici farkı sorusuna yanıt olarak verilebilir.

Siz de interneti evinizde hızlı ve verimli kullanmak için Türk Telekom'un 81 ile yayılmış ofis ve mağazalarını ziyaret edebilir, ihtiyacınıza en uygun sinyal güçlendirici ile internetinizin gücünü katlayabilirsiniz.

Size önermek istediğimiz sinyal güçlendiriciyi incelemek için tıklayınız.