Türk Telekom Blog

29.03.2024 Teknoloji

Spam Mesaj Nedir? Nasıl Engellenir?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Gelişen teknoloji çağında internet kullanıcıların en sık karşılaştığı sorunlardan biri, spam mesajlardır. e-Posta, SMS ya da diğer iletişim kanalları üzerinden gönderilen bu spam mesajlar; hem zamanınızı boşa harcar hem kişisel bilgilerinizi tehlikeye atabilir. Ayrıca kötü amaçlı yazılımların bilgisayarınıza ya da cep telefonunuza bulaşmasına sebep olabilir. Çeşitli platformlardan gelen spam mesajları engellemek ve istenmeyen bu tür iletilerden korunmak ise oldukça basit. İstenmeyen reklam, ileti ve dolandırıcılık girişimlerini mümkün kılan bu spam mesajlar; güvenliğinizi tehlikeye atabilir. Bu nedenle sizlere “Spam mesajı nedir?” sorusundan ve spam mesajların nasıl engelleneceğinden bahsettik.

Spam Mesaj Kaynakları

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte pek çok kişi spam mesaj aldığı için “Spam mesaj ne demek?” sorusu merak ediliyor. Spam mesaj çoğunlukla reklam, istenmeyen çeşitli teklifler ya da dolandırıcılık girişimleri gibi içerikleri size yönlendiren elektronik iletilerdir. e-Posta ve SMS gibi çeşitli platformlarla sizlere gönderilebilir. Spam mesaj göndermenin temel amacı belirli bir ürünü satın almaya ya da bir bağlantıyı tıklatmaya yöneliktir. Bu şekilde kişisel bilgilerinizi paylaşmanıza neden olabilir. Kullandığınız cihazlar otomatik olarak spam mesaj algılayabilirler. “Spam mesaj algılandı ne demek?” konusunda güvenli bağlantılardan gönderilmeyen iletilerin cihazınız ya da e-Posta adresiniz sayesinde tespit edilmesidir denilebilir.

Bu tür mesajlar çoğu zaman sizin isteğiniz ya da izniniz olmadan gönderilir ve bu sebeple rahatsız edici bulundukları için spam mesaj olarak adlandırılır. Alıcıların diğer iletişim kanallarının etkinliğini büyük oranda azalttığı için spam mesajları filtrelemek ve engellemek mümkündür. Size gelen “Spam mesajlarını nasıl görürüm?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu mesajları, e-Mail kutunuzdaki junk mail kısmından görebilirsiniz.

Spam mesajlar, çoğu zaman internet üzerinden toplanan e-Posta adreslerini kullanarak bu listeleri oluşturur. e-Posta listeleri kullanıcıların haberi dahi olmadan toplanabilir. Bilgisayar korsanlarının kötü amaçlı yazılımlarını ifade eden bot ağlar, virüs ve truva atlarını kullanarak binlerce bilgisayarı ele geçirebilir ve bunları bot ağ olarak da bilinen, kontrol edilebilir bir ağa dönüştürebilirler.

Bazı spam mesajlar çok geniş bir alıcı kitlesine ulaşabildikleri için spam e-Postalarını toplu olarak yönlendirebilir. Bunlar pazarlama araçları olarak da karşınıza çıkabilir. Bu tür toplu e-Posta hizmetleri yasal kullanım amaçlarında olduğu gibi spam mesajlar tarafından da kötüye kullanılabilir. Bunun yanı sıra spam mesajlar, sosyal medya platformları ya da formlarında otomatik olarak ve elle spam mesajları yayarak kullanıcıları etkileyebilir. Bunlar genellikle dolandırıcılık amaçlarıyla gerçekleştirilir. Bazı zamanlarda da belirli bir ürün ya da hizmetin tanıtımını yapmak için kullanılır.

Bazı spam mesajları ise SMS gibi mesajlaşma uygulamalarıyla sizinle doğrudan iletişim kurularak sağlanabilir. Size gönderilen bazı SMS’lerde yer alan bağlantılara tıklamanız hâlinde dolandırıcıların hedefi olabilirsiniz. Gelen mesajları, kaynaklara dikkat ederek ve kontrol ederek açmanız önem taşır.

Neden Spam Mesaj Alınır?

Spam mesajlarının size gelmesinin çeşitli sebepleri vardır. Eğer “spam mesajı neden gelir?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız spam mesajlarının yollanmasındaki ilk amaç, e-Posta adreslerinin toplanmasıdır. İnternetteki çeşitli kaynaklardan örneğin, web siteleri, forumlar veya sosyal medya platformlarından e-Posta adreslerinin toplanması sayesinde spam gönderen kişiler oldukça geniş e-Posta listeleri oluşturabilirler. Bu e-Posta listeleri ise bir başka toplu spam mesajı iletisinin gönderilmesi için kullanılabilir. Böylelikle daha geniş kitlelere ulaşabilirler.

Çeşitli kaynaklardan elde edilen e-posta adresleri veya telefon numaraları gibi iletişim bilgileri aracılığıyla spam mesajlar, geniş çapta dağıtılır. Genellikle bilgi toplamak, ürün veya hizmet satmak, sahte teklifler sunmak veya kötü amaçlı yazılım yaymak için kullanılır. Bu mesajlar, alıcılarının rızası olmadan gönderildiği için istenmeyen olarak kabul edilir.

Bir diğer amaç ise bot-net adı verilen bilgisayar korsanlarıdır. Bilgisayar korsanlarının kötü amaçlı yazılımlarını kullanarak binlerce kişiye ulaşabilmeleri ve bu kişilerin bilgisayarlarını ele geçirebilmeleri mümkündür. Bu amaçla bir bot-net oluşturabilirler. Bot-netler ise çok daha büyük ölçekte spam mesajlarının gönderilmesi için kullanılan bir ağ düzeneğidir. Ayrıca spam gönderilmesinin en yaygın amacı ise sizin kişisel bilgilerinizi çalmaktır. Spam mesajlardaki bağlantı linklerine tıkladığınızda telefonunuzdaki ya da bilgisayarınızdaki kişisel bilgileriniz kötü amaçlı kişiler tarafından ele geçirilebilir.

Spam Mesajlara Tıklandığında Yaşanabilecekler

Çeşitli kaynaklardan size gelen spam mesajları kontrolsüz bir şekilde tıkladığınız zaman karşılaşabileceğiniz pek çok olumsuz durum vardır. Peki, spam olabilecek mesaj ne demek? Spam mesajlar güvenilir kaynaklardan gelmediği için otomatik olarak filtrelenir. Bilinmeyen gönderen, istenmeyen içerik veya benzer mesajların sıklıkla gelmesi mesajların spam olarak algılamasına sebep olabilir.

Bu tür iletilerden gelen mesajların çeşitli riskleri vardır. Bunların başında bilgisayarınızın ya da telefonunuzun kötü amaçlı yazılımları indirme riski gelir. Spam mesajlardaki bağlantılara tıkladığınız anda virüs ya da truva atı olarak görülen kötü amaçlı yazılımlar cihazınıza bulaşabilir. Bu yazılımlarla bilgileriniz çalınabilir. Cihazınızın performansı etkilenebilir ya da sizin isteğiniz dışında bazı faaliyetler gerçekleştirilebilir.

Kişisel ve hassas bilgileriniz sahte web sitelerine yönlendirilerek kullanılabilir. Örneğin, özel kullanıcı adlarınız, kredi kartı şifreleriniz, kimlik bilgileriniz ya da finansal bilgileriniz çalınabilir ve aleyhinizde kullanılabilir. Bazı spam mesajları, aldatıcı teklifler veya sahte kampanyalar kullanarak sizi dolandırmaya çalışır. Örneğin, sizin için sahte bir indirim teklif edebilir ve sizin bu indirimi kullanmanız teşvik edilebilir. Aynı zamanda herhangi bir konuda ödül teklifinde bulunarak sizi o bağlantıya tıklamaya yönlendirebilirler.

Bunların hepsinin arkasında dolandırıcılık amacı yatar. Kimlik hırsızlığı adı verilen oldukça riskli bir amaç için de kullanılabilir. Kimlik hırsızlığı ise bilgilerinizin kötü niyetli kişiler tarafından çalınmasıdır. Kimliğiniz, kimlik bilgileriniz ele geçirilerek sahte web sitelerinde kullanılabilir. Dolandırıcılık ya da sahtekarlık amaçlı spam mesajlarına tıklamak sizin için finansal kayıplara da neden olabilir. Örneğin, sahte bir çevrim içi mağazaya yönlendirilebilir ve alışveriş yapabilirsiniz. Bu durumda yalnızca paranızı kaybederek satın aldığınızı düşündüğünüz ürünlerin hiçbiri size ulaşmayabilir.

Spam Mesajlar Nasıl Engellenir?

Sizin için oldukça riskli olabilecek spam mesajların engellenebilmesi birkaç yöntemle mümkündür. “Spam mesajlar nasıl engellenir?” sorusuna verilebilecek cevap oldukça yaygın bir şekilde kullanılan spam filtreleridir. Spam filtreleri, gelen kutunuzdaki spam mesajları otomatik olarak algılayabilir ve sizin bu mesajları görmeniz engellenebilir. Güvenilmeyen ve bilinmeyen kaynaklardan gelen spam mesajları özel olarak oluşturulan bir spam klasörüne taşınır ve filtrelenmiş olur. Bu sayede siz genel mesajlarınızın yer aldığı bölümde herhangi bir spam mesajıyla karşılaşmazsınız.

Bir diğer yöntem ise güvenilir kaynaklardan e-Posta adresi kullanmanızdır. e-Posta adresinizi yalnızca güvendiğiniz kaynaklara vererek spam mesajı gelme olasılığını da otomatik olarak düşürmüş olursunuz. Şüphelendiğiniz ve rastgele olduğunu düşündüğünüz kaynaklara e-Postanızı girmemeniz önemlidir. Ayrıca size gelen spam mesajları raporlayarak spam mesajlarını düşürme imkânınız da bulunur. Örneğin, herhangi bir spam mesajı aldığınızda bu spam mesajlarını e-Posta sağlayıcınıza ya da ilgili kuruluşa bildirerek gelen bu mesajları engelleyebilirsiniz. Bilgisayarınız ve diğer cihazlarınız için güncel antivirüs yazılımları da kullanabilirsiniz. Bu yazılımlar, olası spam mesajlara tıkladığınızda bilgisayarınıza ve cihazınıza inebilecek kötü amaçlı yazılımları engellemek üzerine kurulmuştur ve sizin için üstün koruma sağlar.

Size gelen herhangi bir mesajın spam olduğunu düşünmeseniz bile kişisel bilgilerinizi kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Güvenilir kaynaklardan alışveriş yaparak ve gelen her mesajı inceleyerek spam mesajların yaratabileceği riskleri en aza indirebilirsiniz.

Türk Telekom'un çağrı engelleme hizmeti sayesinde istenmeyen numaraları ve sizi rahatsız eden kişileri kolayca engelleyebilirsiniz. Ayrıca güvenlik sayfamızda SMS ve ses sahtekarlığı ile ilgili bilgilere ulaşabilir ve kendinizi koruyabilirsiniz.

Türk Telekom Güvenlik McAfee; Türk Telekom Güvenlik McAfee; tüm Windows, Mac OS, iOS ve Android cihazlarınızı korur. Birden fazla cihaza sahip müşterilerimiz için ideal olan bu ürün, on cihaza kadar virüs, zararlı yazılım, kötü amaçlı web sayfaları, istenmeyen programlar ve bunlar gibi çok daha fazla tehditlere karşı korunma imkanı sunar. Detaylı bilgi için Türk Telekom Güvenlik web sitesini ziyaret edebilirsiniz.