Türk Telekom Blog

28.09.2023 Teknoloji

Telefon Kamerası ile Profesyonel Fotoğraflar Nasıl Çekilir?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Teknolojik gelişmelerin insanlara kazandırmış olduğu en popüler araçların başında cep telefonları geliyor. Cep telefonları, hızlı bir gelişim göstererek akıllı telefonlara dönüştü ve gelişmeye de hız kesmeden devam ediyor. İlk çıktıkları zamanlarda yalnızca birkaç fonksiyonu içinde barındıran cep telefonları günümüzde hayatı kolaylaştıran birçok özellik taşıyor. Aynı zamanda bu cihazlar, sosyal hayatta canlanmayı da sağlıyor.

Sosyal paylaşım platformları, yediden yetmişe toplumun hemen her kesimini etkiliyor. Konu sosyal medya olunca fotoğraf paylaşmak da önemli bir mesele haline geliyor. Hemen her gün pek çok insan cep telefonları ile fotoğraflar çekip bu fotoğrafları sevdikleri ile paylaşıyor. Telefonlar ile fotoğraf çekmek tek dokunuşla kolay bir şekilde yapılabiliyor. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar genel olarak çok fazla estetik kaygı taşımasa da cep telefonu ile profesyonel fotoğraflar da çekmek mümkün.

Telefonla profesyonel fotoğraf çekimi için öncelikle akıllı telefon kamerasının özelliklerinin iyi tanınması gerekir. Akıllı telefona sahip olanlar telefonun tüm özelliklerini en ince ayrıntılarına kadar inceliyor. Bu özelliklerin başında ise kamera özellikleri geliyor. Akıllı telefon üreticilerinin de dikkat ettiği önemli konulardan biri gelişmiş bir kameraya sahip olan modeller üretmek. Telefon kamerası, profesyonel fotoğraflar çekmek isteyenler için en önemli tercih sebepleri arasında yer alıyor. Yeni nesil telefonlar da içlerinde barındırmış oldukları ekstra kamera ve teknolojiler sayesinde pek çok kullanıcının beklentilerini iyi bir şekilde karşılıyor. Fakat tüm bu özelliklere rağmen çekilen fotoğraflar bazen istenilen kalitede olmayabiliyor. Telefonlar ile profesyonel bir şekilde fotoğraf çekimi yapmak ve daha iyi sonuçlar elde edebilmek için belli başlı ipuçları mevcut. Akıllı telefon kamerası kullanılarak çekilen fotoğrafların daha net, canlı ve profesyonel olmasını sağlamanın yollarını bilirseniz profesyonel fotoğraflar elde edebilirsiniz.

Telefon Kamerası Ayarları

Telefon kamerası ile profesyonel fotoğraflar çekebilmek için kamera ayarları ve özellikleri konusunda bilgi sahibi olunması gerekiyor. Telefonun diyafram özelliklerinin neler olduğu, ne kadar çözünürlükte fotoğraf çekebildiği, açı ve ışık bilgileri ve ne tür çekim modlarının bulunduğu gibi teknik bilgilerin iyi bir şekilde bilinmesi gerekiyor. Özellikle de pozlama, odaklama, beyaz dengesi ve ISO kontrolü de profesyonel fotoğraflar çekebilmek için önemli. Telefon kameralarının hızlı bir şekilde odaklama yapabilmesi farklı ışık koşullarında çekim yapılabilmesini sağlıyor.

Telefon kamera ayarları arasında en çok dikkat edilmesi gereken özelliklerden biri, diyafram açıklığının f/1.7 olmasının gerektiği konusudur. Fotoğraf çekiminde başlangıçta yapılan hatalar fotoğraf çekimi sonrasında istenmeyen sonuçlara sebebiyet veriyor. Profesyonel fotoğraf çekimi sırasında diğer önemli konulardan biri de ışığın doğru bir şekilde kullanılmasıdır. Işığın geliş açısını ve yoğunluğunu doğru bir şekilde ayarlarsanız daha güzel sonuçlar alabilmeniz mümkün hale gelir.

Telefon fotoğrafları arasında en profesyonel olanlar ışığın doğru açıdan yakalandığı fotoğraflardır. Işık kullanımı konusunda ufak araştırmalar yaparak ve bu kurallara uyarak fazla miktarda çekimler yapıp zaman içinde ışık konusunda tecrübe sahibi olabilirsiniz. Fotoğraf çekimi sırasında mümkün olduğu kadar flaş kullanılmaması gerekir. Eğer fotoğraf karanlık bir ortamda çekiliyor ise başka ışık kaynakları kullanmak fotoğrafın daha profesyonel görünmesini sağlar. Bunların yanı sıra fotoğraf çekilen bölgede ışığa olumsuz bir şekilde etki eden ve kaynağı kesen, gölge yapan faktörlerin de ortadan kaldırılması gerekir. Işık alma imkânı az olan konu ya da nesnelerin fotoğrafı çekilirken uzun pozlama yapmak daha uzun ışık almalarını sağlar.

Telefon Fotoğrafçılığı

Telefon fotoğrafçılığı yaparken elinizde dünyanın en iyi telefon kamerası olsa bile karşılaşılan bazı problemler bulunur. Bu problemlerden biri hatta en önemlisi de denge sorunudur. Özellikle fotoğraflar tek elle çekiliyorsa bu durum kendini daha çok gösteriyor ve çekilen fotoğraflar net olmuyor. Bu sorunu azaltmak ya da ortadan kaldırmak için telefonun bir şekilde sabitlenmesi gerekiyor. Telefonu sabitleme imkânı bulunmuyor ise fotoğrafların iki elle çekilmesi fotoğrafın daha net olmasını sağlar. Sabitleme işini daha iyi yapmak ve profesyonel sonuçlar elde etmek için tripod ve monopod olarak adlandırılan ve telefon fotoğraf çekme aparatı olarak bilinen sabitleyiciler kullanılabilir. Bu aparatlar sayesinde denge ve sallanma problemleri ortadan kalkar. Son derece net fotoğraflar elde etmek bu aparatlar ile mümkün.

Hem daha net hem de etkileyici fotoğraflar çekmenin bir diğer adımı ise telefon kamerasının sahip olduğu en yüksek çözünürlük ile çekim yapmaktan geçiyor. Yüksek çözünürlük ile çekilmiş olan fotoğraflar baskı ve düzenleme işlemleri esnasında kalite kaybına uğramadan kullanılabiliyor. Akıllı telefonlar üretilirken arka kameralar ön kameralara oranla daha yüksek çözünürlüğe sahip olarak üretiliyor. Bu bağlamda daha profesyonel çekimler yapmak için arka kameranın kullanılması gerekiyor. Ayrıca zoom yaparak çekilen fotoğrafların kalitesi düşük olduğundan dolayı profesyonel çekimlerde pek fazla önerilmiyor. Telefon kamerasında optik zoom özelliği bulunmuyorsa zoom yapmaktan kesinlikle uzak durulmalıdır. Zoom yapmak yerine çekilecek olan nesne ya da sahneye yaklaşmak daha kaliteli ve net fotoğraflar elde etmeye yardımcı olur.

Telefon Kamera Lensleri

Akıllı telefonlar ile çekim yapılırken fotoğraflarda netliği etkileyen en önemli etkenlerden biri de lenslerin temizliğidir. Genel olarak ceplerde ya da çantalarda taşınan cep telefonları kirlenmeye açık ortamlarda bulunuyor. Bu kapsamda cep telefonlarının lensleri de kolay bir şekilde kirlenebilir. Dolayısıyla fotoğraf çekimi yapılmadan önce doğru bir sonuç alabilmek için lens temizliğinin yapılması gerekiyor. Telefon kamerası lensinin temizlik işlemi, lenslerin zarar görmesini ve çizilmesini önlemek adına doğru bir şekilde yapılmalıdır. Bu kapsamda uygun bir temizlik bezi kullanılabilir. Hatta telefon ile profesyonel olarak çekimler yapılıyor ise lens kirliliğine karşı cihaz bir taşıma kılıfı içerisinde taşınabilir. Böylece elinizde bulunan telefon kamerası, en iyi telefon kamerası haline dönüşebilir.

Akıllı telefonların birçoğunda netleme işlemi otomatik olarak yapılabiliyor. Fakat otomatik olarak yapılan netleme bazen istenilen sonuçları vermeyebilir. Fotoğraf çekerken odak noktasının neresi olacağına sizin karar vermeniz ve netleme işlemini manuel bir şekilde yapmanız istediğiniz sonuçları almanıza fayda sağlar. Farklı çekim modları ile kullanıma sunulan cep telefonları çekilen fotoğrafın bu çekim modlarından uygun olanını kullanmanızı sağlar. Oldukça büyük bir avantaj sunan bu modlar, her zaman mükemmel sonuçlar doğurmayabilir. Fotoğraf ayarlarının kullanıcı tarafından yapılması daha etkili sonuçlar doğurmaya yardımcı olacaktır.

Tüm bunların yanı sıra telefonlar ile çekilen fotoğraflar üzerinde oynama yapmak ve bazı renk düzenlemeleri uygulamak da daha profesyonel ve etkileyici fotoğrafların ortaya çıkmasını sağlar. Bunu sağlamak için ise pek çok yazılım kullanıcıya fotoğraf düzenleme hususunda imkânlar sunar.

Akıllı telefonları bu linkten inceleyebilirsiniz ve birbirleri ile karşılaştırabilirsiniz.