Türk Telekom Blog

19.09.2023 Kültür & Sanat

Vizesiz Seyahat için Gerekenler

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Yurt dışına seyahat etmek için bazı izin ve belgeler gerekir. Bu izin ve belgelerin başında vize gelir. Vize, bir ülkeye girmek ya da bir ülkeden çıkmak için yetkili makamlardan alınan bir tür izindir. Bazı ülkelere giriş yapmak için vizeye ihtiyaç yoktur. Türkiye’den vizesiz seyahat edilen ülkeler, bu belgeyi almaya gerek kalmadan yurt dışına çıkış yapmanıza imkân sağlar. Vizesiz seyahat için ise önemli noktalar vardır. Yolculuktan önce gerekli bütün hazırlıkları sağlamanız pasaport sürenize dikkat etmeniz sorun yaşamanızı önleyecektir.

Vizesiz seyahat edebilmeniz için ziyaret etmek istediğiniz ülkeye giriş şartlarına dikkat etmelisiniz. Vizesiz yolcu alan ülkelerin çeşitli kuralları ve gereklilikleri bulunabilir. Vizesiz seyahat ederken ilk olarak dikkat etmeniz nokta pasaport sürenizin en az 6 ay geçerli olmasıdır. Seyahatin bitişinden itibaren en az 6 ay geçerli olmayan pasaportunuz varsa kontrol memurları tarafından geri çevrilebilirsiniz. Gerekli önlemleri almanız sorunsuz bir yolculuk yapmanıza yardımcı olacaktır.

Vizesiz Seyahat Nedir, Nasıl Yapılır?

Yurt dışına çıkmak isteyen kişilerin aklına takılan sorulardan biri, “Vizesiz seyahat ne demek?” oluyor. Vizesiz seyahat, adından da anlaşılabileceği gibi vize almaya gerek olmadan yapılan seyahatlerdir. Vatandaşı olduğunuz ülkeyle ziyaret yapmak istediğiniz ülke arasında vize gerekliliği yoksa, vizesiz seyahat gerçekleştirebilirsiniz. Birçok ülkeye giriş esnasında güvenlik ve olası kaçak göçleri engellemek için vize belgesi gerekir. Bunun yanı sıra vize gerekmeden ziyaret edebileceğiniz pek çok ülke de bulunur.

Vizesiz seyahat edilen ülkeler, giriş çıkış rahatlığından dolayı sıklıkla tercih edilir. Özellikle turistik gezi ve tatiller için yurt dışını tercih etmek isteyen kişiler ilk olarak vizesiz ülkeleri araştırıyor. Vize almadan gidilen ülkelerde, vize almak için giriş yapılmak istenen ülkenin konsolosluğuna başvuru gerekmez. Ancak bu seyahatlerde de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Peki, vizesiz seyahat nasıl yapılır?

  • İlk olarak bulunduğunuz ülkeden, seyahat etmek istediğiniz ülkeye giriş için gerekli izin ve belgeleri araştırmalısınız. Vizesiz seyahat anlaşması olan ülkeler arasında vizeye ihtiyacınız yoktur.
  • Vizesiz seyahat sırasında dikkat etmeniz gereken en önemli etken, pasaport sürenizin 6 aydan uzun olmasıdır. Sınır polisleri ve kontrol memurları süresi dolmak üzere olan pasaport sahiplerini ülkeye almayabilir.
  • Seyahat için gidiş dönüş uçak biletini birlikte almalı ve dönüş biletinizi yanınızda bulundurmalısınız. Olası durumlarda ihtiyaç duyulabilir.

Vizesiz seyahat pek çok rahatlığı da beraberinde getirir. Evraklar ile vakit kaybetmeden seyahat planı yapmak isterseniz vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkeleri araştırabilirsiniz.

Türkiye’den Vizesiz Seyahat Edilen Ülkeler

Türkiye çıkışlı yurt dışı seyahatlerinde vize zorunluluğu olmayan ülkeler vardır. Vizesiz seyahat turları ya da bireysel yolculuk yaparak bu ülkeleri ziyaret edebilirsiniz. Vizesiz seyahat edilen ülkeler 2023 yılında T.C Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır. Bu listede yer alan ülkeleri, belirlenen gün sınırlarında ziyaret edebilirsiniz. Bazı ülkeler vizesiz seyahatin gün sınırını 30 gün belirlemişken, bu rakam bazı ülkelerde 180 ve 365 güne kadar çıkar. En çok vizesiz seyahat edilen ülke listesi şu şekilde sıralanabilir:

  • Azerbaycan
  • Bosna Hersek
  • Fas
  • Güney Kore
  • İran
  • KKTC
  • Sırbistan
  • Tunus
  • Ürdün

Türk pasaportu ile vizesiz hangi ülkelere seyahat edebilirsiniz sorusuna verilebilecek liste oldukça uzundur. Aynı zamanda bu listede her yıl değişiklikler olabileceğinden, güncel bir araştırma yapmanız önerilir. Pek çok ülkeye vizesiz, online vize başvurusu ve kapıda vize işlemleriyle başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca bazı ülkeler yeşil, gri ve siyah pasaporta sahip kişileri vizesiz kabul ediyor. Norveç vizesiz seyahat için de bu pasaportlardan birine ihtiyacınız vardır. Japonya vizesiz seyahat konusunda vize muafiyet anlaşması uyarında turizm ve iş ziyareti için Japonya seyahatlerinde 3 aylık vizesiz konaklama hakkı vardır.

Vizesiz Seyahat Ederken Bilmeniz Gereken Noktalar

Vizesiz seyahat ederken dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken noktalar vardır. Bu noktaları dahilinde hareket etmeniz rahat bir yolculuk yapmanızı sağlar. Vizesiz seyahat sırasında en çok merak edilen noktalardan biri de “Vizesiz ülkelere seyahat sigortası zorunlu mu?” sorusudur. Seyahat sigortası yaptırmak her ülke için zorunlu olmasa da bazı ülkelere girişte seyahat sigortası yaptırmak zorunludur. Uçak bileti almadan önce gideceğiniz ülkenin yolcu kabul etme şartlarını detaylı bir şekilde araştırmanız süreci sorunsuz geçirmenize destek olur.

Vizesiz seyahati kabul eden ülkelerin hemen hepsi pasaport ile alım yapar. Bu sebepten pasaport sahibi olmanız ve pasaport sürenizin geçmediğine emin olmanız gerekir. Vizesiz seyahat rehberi ile tur halinde yurt dışı seyahatleri yapabilirsiniz. Görmek istediğiniz ülkeleri turlarla gezebilir, ülkeye giriş ve çıkış sürecinde avantaj sağlayabilirsiniz.

Her ülkenin kural ve kanunları birbirinden farklıdır. Seyahat edeceğiniz ülkede kural ihlali yapmanızın sınır dışı edilmekten hapis cezasına kadar yaptırımları olabilir. Özellikle vizesiz seyahat ettiğiniz ülkelerin kurallarına uygun hareket etmeniz seyahatinizde sorun yaşamanızı önlemeye yardımcı olur.

Kuveyt, Maldivler ve Kamboçya gibi pek çok ülke kapıda vize ile ülkeye alım yapar. Bu ülkelere gittiğinizde sınır kapılarında belirlenmiş gün kadar vize alınır. Sınır kapısında vize alınan ülkelere gitmek isterseniz talep edilen ücreti ödemenin yanı sıra çeşitli belgelere de sahip olmanız gerekir.

Özellikle uzun süren onay ve izinler ile vakit kaybetmeden seyahat edebilmenizi sağlayan vizesiz seyahatler, tatil ve gezi için değerlendirebileceğiniz seçenekler arasında yerini alır. Sizler de bu ülkeleri ve ülkeye alım şartlarını inceleyerek planlama yapabilirsiniz.

Ülke sınırlarında bulunduğunuz süre zarfında pasaportunuzun dönüş biletinizi yanınızda taşımanız sürecin daha rahat ilerlemesini sağlar.

Vizesiz ülkelere seyahat ederken otel rezervasyonunuzu önceden yapmanız sınır kapısında sorun yaşamanızı önler. Havalimanına ulaştığınızda memur ve görevliler ülkeye alım sırasında belgelerinize bakarken bir tehlike ya da sorun sezdiği takdirde sizi ülkeye almayabilir. Bu gibi bir sorun yaşamamak için gerekli evrak ve belgelerinizi hazır halde bulundurmanız, dönüş biletini de almanız, konaklama için yerinizin belli olduğunu belirtmeniz ve ülkeye geliş amacınızı açıklamanız önemlidir.

Yurt dışı seyahatlerinizde kesintisiz iletişim sağlamanız için çok avantajlı ve bol içerikli yurt dışı paket seçeneklerine Türk Telekom web sitesini inceleyerek ulaşabilirsiniz.

Seyahat deneyiminizi geliştirmek, internet ile ulaşım sorununuzu çözmek veya sevdiklerinizle konuşabilmek için birçok ülkede geçerli, uygun fiyatlı paket seçenekleri sizleri bekliyor. Seyahatinizde çıkmadan evvel yapılması gerekenleri inceleyebilirsiniz.