Türk Telekom Blog

02.04.2024 Teknoloji

Yapay Zekâ ile Görsel Oluşturma Adımları

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Görsel sanatlar sayesinde insanların duyguları, düşünceleri ve hayalleri ifade edilebilir. Geleneksel yollar ile ressamlar ve illüstratörler, yetenekleri doğrultusunda bu sanatı hayata geçirdi. Ancak gelişen teknolojinin her türlü alanda kullanıldığı günümüzde durum geleneksel yollardan biraz daha farklı ilerliyor. Son yıllarda gelişim gösteren yapay zekâ teknolojisiyle görsel oluşturma serüveninin ve görsel sanatların yeni bir dönemi yaşanıyor.

Yapay zekâ ile fotoğraf yapma büyük veri kümelerini analiz edebilen ve desenleri algılayabilme yeteneği ile çığır açan bir potansiyel olarak karşınıza çıkıyor. İnsanlar tarafından oluşturulan görsellerin yanı sıra yapay zekâ tarafından üretilen görsellerin hayatta yeri oldukça büyük. Yapay zekâ ile görsel oluşturma adım adım ilerlenerek herkes tarafından yapılabiliyor. Sanat projesi ya da hayal gücünüzü en iyi şekilde yansıtabileceğiniz bir aktivite için yapay zekâda görüntü işleme konusunda merak edilenleri sizler için derledik.

1. Hayallerinizi Süsleyen Tasarıma Karar Verin

İnsan zihni geniş bir yelpazede hayal kurabilme potansiyeline sahip. Oluşturmak istediğiniz görseli yapay zekâya aktarmadan önce zihninizde net bir şekilde oluşturmanız önemli. “Yapay zekâ ile neler yapılabilir?” diyorsanız ilk önce bir konsept seçmeli ardından görsel türü üzerine de düşünmelisiniz. Resim, fotoğraf ya da illüstrasyon gibi farklı türlerde yapay zekâ görsel işlemesi yapılabilir. Türe karar verdikten sonra renk paleti üzerinde fikir yürütebilirsiniz. Hangi renk kombinasyonlarını bir arada yakıştırıyorsanız ya da zihninizdeki fikirde hangi renkler dönüyorsa burada netleşmesi gerekiyor. Kompozisyon ve tarz konusunda da karara varınca zihninizdeki fikir tam anlamıyla netleşmeli. Hayallerinizdeki görseli tam olarak elde edebilmenizin yolu, aklınızdaki düşünceyi net bir şekilde tasarlamanızdan geçiyor. Bu nedenle ilk adım büyük bir önem taşıyor.

2. Size Uygun Bir Yapay Zekâ Platformu Seçin

Gelişen teknoloji sayesinde istediğiniz her türlü bilgiye internet üzerinden ulaşabilmeniz mümkün. İnternet üzerinde yapay zekâ kullanarak hayallerindeki görseli oluşturan pek çok kişi mevcut. Bu görsellerin gerçekçi görünmesinin temel anahtarı; oluşturan kişinin fikirlerini tam anlamıyla aktarabileceği bir yapay zekâ platformu bulmuş olması. Yapay zekâ görselleri konusunda çığır açan, GAN ve CNN gibi farklı modelleri de destekleyebilen platformlar yer alıyor. Kullanım kolaylığı, dil özellikleri, topluluk desteği ve bunun gibi çeşitli özellikler hakkında bilgi edinmenizin ardından seçiminizi yapabilirsiniz. Yapay zekâ platformunun popülerliği sizin için referans niteliğinde olabilir. O platform üzerinden oluşturulan görsellere göz gezdirerek size uyup uymadığını anlayabilmeniz mümkün.

3. Yapay Zekâya Talebinizi Aktarın

Aklınızdaki fikri en iyi şekilde görsel olarak size sunabileceğini düşündüğünüz yapay zekâ platformunda gerekli hesap açma adımlarını tamamlamanızın ardından projenizi oluşturmak için bir diğer adıma geçebilirsiniz. Ne dersen çizen yapay zekâ sayesinde hayallerinizi görsel formda görebilirsiniz. Zihninizde dolaşan fikirleri yapay zekâya ayrıntılı bir şekilde aktarmanız gerekiyor. Boyutlar, renkler, konsept ve diğer tüm detayları yapay zekâya yazılı bir şekilde sunmanız önemli. Hayallerinizi ne kadar detaylı yazarsanız bir o kadar detaylı bir görselle karşılaşırsınız.

4. Gerçekçi Görseller İçin Gerekli İbareler

Fikirlerinizi yazılı bir metin sayesinde yapay zekâya aktardıktan sonra hayallerinizdeki görselin gerçekçi olmasını sağlamak için en önemli adım ibareleri eklemek olacaktır. Yapay zekâ belirli komutlarla çalışacağı için görselinizde bulunmasını istediğiniz özellikleri anahtar kelime gibi vermeniz gerekiyor. Örneğin; gerçekçi, sinema ışıkları, yağlı boya ve bu tip anahtar kelimeleri virgül ekleyerek belirtmeniz gerekiyor.

5. Sonuçları Alın ve İndirin

Yapay zekâ ile görsel oluşturmak birkaç adımla mümkün. Hayallerinizi anlattığınız metin yapay zekâ tarafından işlenerek bir görsele dönüşecek. Metnin sonuna eklediğiniz anahtar kelimeler ise görselin tamamlayıcı unsurlarını oluşturacak. Sonuçların gelmesinin ardından görsellerinizi cihaza indirerek hayallerinizdeki gibi kullanabilirsiniz.