Türk Telekom Blog

06.12.2023 Teknoloji

ChatGPT Nedir? 6 Maddede ChatGPT ile Yapılabilecekler

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Teknolojideki gelişmeler çok kısa sürede günlük yaşam içinde iz bırakıyor. ChatGPT kavramının ortaya çıkması da dijitalleşme sürecinde yeni bir sayfanın başlangıcı oldu denilebilir. Pek çok işi saniyeler içinde kısa sürede yapmaya yardımcı olan bu yapay zekâ modeli, şimdiden kendisine büyük bir kullanıcı kitlesi oluşturmuş durumda. Öyle ki sadece metin değil, yapay zekâ ile oluşturulan müzikler, videolar, görseller büyük popülerlik elde etti. ChatGPT’nin kullanım kolaylığı da ayrı bir avantaj olarak öne çıkıyor. İlerleyen süreçte bu yapay zekâ modelinin çok daha fazla gelişeceği öngörülüyor.

ChatGPT Nedir?

“ChatGPT nedir?” sorusuna basit şekilde OpenAI tarafından geliştirilmiş bir yapay zekâ modelidir şeklinde yanıt vermek mümkün. 2022’nin son aylarında kullanıcılara sunulan bu yapay zekâ sohbet robotu kısa süre içinde önemli popülerlik elde etti. Temel olarak ChatGPT, metin üzerine odaklı ancak başka geliştiricilerin yardımları ile birlikte görsel, ses ve video hazırlama gibi konularda da yardımcı olabiliyor.

ChatGPT Türkçe dil desteği sunduğu için Türkiye’deki kullanıcılar tarafından da popüler bir şekilde kullanılıyor. Bu sohbet robotu esasında sadece sohbet etmeniz için kullanılmıyor. Çünkü özellikle dijital ortam üzerinden iş yapan kişi veya kuruluşların çeşitli işlerini kolaylaştırabiliyor. Metin yazımından kod yazımına kadar farklı konularda yardımcı olması sebebiyle ilerleyen süreçte iş yaşamında daha aktif rol alabileceğini söylemek mümkün.

Elbette ChatGPT’nin eleştirildiği kısımlar da bulunuyor. Örneğin bilgilerinin sadece 2021’e kadar geçerli olması güncel verileri aktarabilmesini olanaksız kılıyor. Ayrıca “kendi kendine öğrenme” özelliği yüzünden yanlış öğrendiği bazı bilgileri doğru gibi aktarabiliyor, zaman zaman tutarsız yanıtlar verebiliyor. Bu yüzden ChatGPT’nin henüz gelişim aşamasında olduğunu ve mevcut haliyle “kusursuz” olmadığını bilmeniz gerekiyor. Mevcut haliyle ChatGPT ile yapabileceğiniz pek çok şey bulunuyor. Bu yapay zekâ robotu ile yapılacaklar aynı zamanda “ChatGPT nasıl kullanılır?” sorunuza da yanıt oluşturacak.

1. Metin Yazımı ve Denetleyicisi

ChatGPT kullanımının temel noktası metin üzerine. Sisteme girdiğinizde alt kısımda yer alan kutucuğa herhangi bir konuda soru sorabilir ve ChatGPT’nin yanıt vermesini bekleyebilirsiniz. Elbette ChatGPT’nin ana amacı akademik metin veya profesyonel içerikler oluşturmak değil. Bu yüzden profesyonel bir içerik kalitesi elde edemezsiniz. Fakat merak ettiklerinizi arama motorları yerine daha kolay öğrenebilir, sorularınıza yanıtlar alabilirsiniz.

Sıfırdan bir içerik oluşturmakta ChatGPT çok başarılı olmasa da özellikle metin denetlemek gibi noktalarda büyük yardımcınız olabilir. Bunun için hazır metninizi ChatGPT’ye girdikten sonra vereceğiniz komutlar ile imla ve noktalama konularında denetleme yapmasını isteyebilirsiniz.

Bu noktada ChatGPT’nin ne şekilde çalıştığının üzerinde durmak gerekiyor. Sistem temelde bir yazılım olduğundan yazılımın harekete geçmesi için komutlar vermeniz gerekiyor. Örneğin doğrudan bir metni yapıştırırsanız sistem size yanıt vermeyecek veya alakasız sonuçlar çıkaracak. Bu yüzden imla hatalarının denetlenmesini istediğiniz bir metin için örneğin “Yukarıdaki metni kontrol et ve imla hatalarını düzelt” şeklinde komut girmeniz gerekiyor. Bu komutları kullanım amacınıza göre çeşitlendirebilirsiniz.

2. Fotoğraf Tanımlama Özelliği

ChatGPT fotoğraf yükleme konusunda da geliştirilen sürümler ile birlikte önemli kolaylıklar sunmaya hazırlanıyor. OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT modeli halihazırda iki sürüm olarak mevcut. Bunlar ChatGPT 3.5 ve ChatGPT 4 versiyonları. 3.5 sürümü ücretsiz olarak sunulurken 4 sürümünü aylık belirli bir ödeme karşılığında abone olarak kullanabilirsiniz. “ChatGPT paralı mı?” sorusuna da bu şekilde aylık aboneliğin olduğu şeklinde yanıt verilebilir. Ancak 4 sürümü ücretsiz sürüme göre daha geliştirilmiş yapıda. Normal kullanıcılar için ücretsiz olan sürüm yeterlilik taşıyor.

“ChatGPT 4 nedir?” noktasında da mevcut halinden daha fazla özelliklere sahip sürüm şeklinde yanıt vermek mümkün. Bunlar arasında fotoğraf yükleme ve fotoğraf tarifi, metinden fotoğraf oluşturma, daha iyi yanıtlar, daha hızlı yazma süreleri gibi özellikler bulunuyor. Bu yüzden fotoğraf yükleyerek fotoğrafı metne dökmek veya metinden fotoğraf oluşturmak için 4 sürümünü kullanmanız gerekiyor. “ChatGPT 4 nasıl kullanılır?” noktasında da 3.5 sürümü ile kullanım açısından herhangi bir fark taşımıyor.

3. Dil Bilginizi Geliştirin

ChatGPT çok dilli bir yapıya sahip. Dil öğrenmek isteyenler için önemli kolaylıklar sunabilir. Sistem hangi ülkeden internete giriyorsanız otomatik olarak ilk açılışta o dilde karşınıza çıkar. Örneğin ChatGPT Türkçe yapma noktasında herhangi bir şey yapmanıza gerek bulunmuyor, eğer Türkiye’den sisteme giriyorsanız doğrudan Türkçe olarak karşınıza çıkacak.

Kullanım esnasında ise hangi dilde sorular sorarsanız size o dilde yanıtlar verecek. Bunun yanında örneğin Türkçe bir ifadenin İngilizce yazmasını istiyorsanız yine “Bu metni İngilizce yaz, İngilizceye çevir” gibi komutlarla istediğiniz dilde sonuçlar alabilirsiniz. Öğrenmeye çalıştığınız dil için sorular sorabilir, pratik yapabilir. Daha kolay nasıl dil öğreneceğiniz hakkında bilgi edinebilirsiniz.

4. Günlük Sorularınıza Yanıtlar Bulun

İnternetin en önemli faydaları arasında günlük yaşamda merak edilenlere kısa süreler içinde yanıtlar bulmak geliyor. ChatGPT ise bu süreleri çok daha kısa hale getiriyor. Temel olarak arama motorları üzerinden merak ettiklerinize yanıt bulmak için araştırma yapmanız gerekir. Girdiğiniz sitelerde sorularınıza yanıt aramanız gerekli. ChatGPT ise çok kısa süreler içinde doğrudan size yanıt verir. Burada yanıtların her zaman doğru olmayacağını ve bazen yanıltıcı yanıtların da verildiğini ise unutmamanız gerekiyor.

5. Kariyer Yolculuğunuzda Yardımcı Olabilir

ChatGPT uygulaması, çok yönlü yapısıyla iş yaşamınızda yardımcı olabilir. Örneğin profesyonel bir özgeçmiş hazırlamak için komutlar verebilirsiniz. Özgeçmişinizde bulunması gereken bilgileri girdikten sonra “Bu bilgilerden hareketle profesyonel CV hazırla” gibi bir komut girerek özgeçmişinizin etkileyici şekilde hazırlanmasını sağlayabilirsiniz. Böylece iş başvurularınızda daha profesyonel bir görünüm çizerek işe alınma ihtimalinizi yükseltebilirsiniz.

6. Kodlama Bilginizi Geliştirin

Yazılım üzerine kendinizi geliştirmek istiyorsanız ChatGPT bu noktada da önemli kolaylıklar sunuyor. Sistemin kod yazabilmesi hem bilgilerinizi geliştirmek hem işlerinizi rahatlatmak için yardımcı olabilir. Farklı yazılım dillerine yönelik olarak öğrenmek istediklerinizi veya yazılmasını istediklerinizi sisteme sorarak tatmin edici karşılıklar alabilirsiniz. Özellikle yazılım dillerinde çok fazla iş yükü bulunduğundan ChatGPT kullanarak bu yükü önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Günümüzde çoğu marka da ChatGPT’nin bu özelliğinden dolayı yazılım alanında yapay zekâ kullanmaya başlamış durumda. Üstelik ChatGPT geliştirici modu da içerdiğinden yazılımcıların yapay zekâyı kendi istekleri doğrultusunda şekillendirmeleri mümkün. İlave olarak yapılacak entegrasyonlar ve geliştirmelerle birlikte ChatGPT farklı site veya uygulamalarda kullanılabiliyor.