Türk Telekom Blog

01.08.2023 Teknoloji

IP Adres Nedir? Nasıl Sorgulanır?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Günümüzde internet kullanımının yaygın bir hâle gelmesiyle IP adres hakkında merak edilenler de artış gösterir. Sahip olduğunuz cihazınızın, internet bağlantısı gerçekleştirdiğinde var olduğunu kanıtlaması en önemli özelliğidir. Bu adresler, internet ortamının karışık yapısında pek çok avantaj sağlar ve düzenli bir şekilde yerel ağlara bağlanmanıza olanak tanır. Sizler için IP adresine dair merak edilenleri derledik!

IP Adresi Nedir? IP Adresi Öğrenme İşlemi Nasıl Yapılır?

İnternet kullanımınız sırasında IP adresiyle ilgili çeşitli göstergelerle karşılaşmanız oldukça normal. Bu durumda “IP adres nedir?” sorusunun cevabını merak etmiş olabilirsiniz. IP adresi sahip olduğunuz cihazların internet üzerinde tanımlanmasını sağlayan bir koddur. Her bir cihazın IP adresi birbirinden farklıdır. Sayı dizelerinden oluşan bu adresler dört hanelidir ve noktalarla ayrılır. Sayı dizesi 0 – 255 arasında değişebilmektedir. Bu durumda örneğin; 0.0.0.0 gibi bir IP adresi olabileceği gibi 255.255.255.255 şeklinde de olabilir.

Birer parmak izi özelliği gösteren bu adresler rastgele bir şekilde cihazlara tanımlanamaz. ICANN’ın (İnternet Tahsisli İsimler ve Numaralar Kurumu) alt birimi olan IANA (İnternet Tahsisli Numaralar Kurumu) aracılığıyla üretilirler. Cihazlara IP atamaları da bu kurum tarafından gerçekleştirilir. IP atamalarının birer kurum üzerinden gerçekleştirilmesi internet ortamının daha güvenli bir yer haline getirebilmesini sağlamak içindir.

İnternet korsanları nedeniyle pek çok olumsuz durum yaşanır. Bunların başında güvenerek internet ortamında ve çeşitli platformlarda paylaştığınız kişisel bilgilerin çalınması gelir. İnternet korsanları bu kişisel bilgilerinize ulaşabilir ve çeşitli suçlar işleyerek sizi zor duruma düşürebilir. IP adresi sayesinde internet korsanlarının özgür bir ortam olan internet aleminde kaybolmaları engellenir. Anonim suç işlemenin önüne geçilir ve internet ortamı sizin için daha güvenilir hale getirilir.

Bazı durumlarda “IP adresi alınamadı.” sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumda cihazınızın sanal parmak izi özelliği gösteren adresinin çalışma stilinde bir bozukluk olduğu söylenebilir. IP adresi cihazınız internet ağına bağlandığı anda çalışmaya başlar. İnternet servis sağlayıcınız tarafından cihazınıza atanır ve internet erişiminizi mümkün kılar. Ancak evinizden iş yerinize geçmeniz ya da tatile çıkmanız gibi durumlarda mevcut IP adresiniz değişebilir. Bunun sonucunda da IP adresi alamama sorunuyla karşılaşırsınız. Böyle bir durumda cihazınızın internet bağlantısını kesmek ve yeniden bağlamak sorununuzu çözebilir.

Cihazınızın adresini öğrenmek istiyor ve “IP adresim nedir?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız birkaç aşamayla öğrenebilmeniz mümkündür. Eğer internet ağına Türk Telekom alt yapısı ile bağlanıyorsanız Türk Telekom IP adresi sorgulama işlemi ile IP adresiniz birkaç adımda öğrenilebilir.

  • “IP adresi nasıl bulunur?” konusunda kullandığınız cihaz önemlidir. Bilgisayarınızda komut istemi kullanıp arama kısmına “cmd” yazmanız halinde önünüze gelen kutucuğa “ipconfig” yazarak öğrenebilirsiniz. Aynı şekilde Türk Telekom IP adresi öğrenebilmek için de bilgisayarınızda bu yöntemi kullanabilirsiniz.
  • MAC’te ise sistem tercihlerine giderek bağlı olduğunuz ağı seçmeniz gerekir. Ardından sanal parmak izinizi görebilirsiniz.
  • Telefonlarınızda ise ayarlar kısmına giderek WiFi’yi seçmeniz gerekir. Bağlı olduğunuz ağın yanındaki simgeye dokunarak DHCP sekmesinin alt bölümünde IP adresi öğrenme işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Bu şekilde kolayca adresinizi öğrenebilmeniz mümkün. IP adresiniz ile coğrafi konumunuzu öğrenmek de oldukça basit. IP adresi konumu internete bağlı olduğunuz cihazın açık adresini göstermese de bulunduğunuz bölgeyi şehir bilgisi olarak görebilirsiniz. Bir alanda yer bildirimi yaparken bu işlemi yapabilmeniz IP adresiniz sayesinde olur.

IP Adres Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır? IP Sınıfları Nelerdir?

Bazı durumlarda IP adres sorgulama işleminin yanı sıra bu adresi değiştirme gereği de duymanız normaldir. Dört şekilde “IP adresi nasıl değiştirilir?” sorusunun cevabını öğrenebilirsiniz.

İlki, bir VPN kullanarak IP adresinizi değiştirebileceğinizdir. Sanal özel ağa bağlanabilir ve bulunduğunuz konumu değiştirebilirsiniz. Böylelikle konumunuz gizlenerek verilerinizi şifrelemiş olursunuz. Ancak güvenlik açığı sorunları yaşayabileceğiniz gibi internete bağlanma hızında da sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Diğer bir yol ise Proxy sunucusuyla internet ağına bağlanmak olabilir. Proxy sunucusu size geçici bir adres sağlar ve bu şekilde internet ağı ve sizin aranızda bir duvar oluşturur. Diğer yöntemde ise öncesinde IP adres öğrenme işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Bu adresi bir yere not etmeniz oldukça önemlidir. Modeminizi kapatmalı ve en az beş dakikalığına kapalı tutmalısınız. Modemi yeniden açmanızın ardından adresiniz otomatik olarak değişmiş olur.

Son yöntemde ise “IP’im nerede?” sorusunun cevabını öğrenmeniz gerekir. Bunun sebebi bu kısımdan manuel olarak istediğiniz adresi girmenizin zorunlu olmasıdır. Ayarlar kısmından “Ağ ve İnternet” bölümüne gelerek “IP ataması” kısmından düzenleme işlemi yapabilirsiniz. Tüm bu yöntemleri kullanarak sanal parmak izinizi değiştirebilmeniz mümkündür.

Ancak cihazlara adres atamalarında dikkat edilen bir nokta da IP adres sınıfları olur. Beş adet sınıfa ayrılan IP’ler kullanım alanlarına göre ayrılabilir. A sınıfı bir adres 0-127 arasında, B sınıfı 128-191 arasında, C sınıfı 192-223, D sınıfı 224-239, E sınıfı ise 240-255 değerlerini kapsar. Örneğin B sınıfı bir IP adresi okul ya da hastane gibi ortamlarda kullanılır. Adres atamalarını gerçekleştiren kurum bu konuya dikkat ederek atama yapacağı için IP değiştirme konusunda buna dikkat etmek önemlidir.

IP Adresi Çalınması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Siber suç saldırıları nedeniyle IP adresiniz internet korsanlarının eline geçebilir. “IP adresi çalınırsa ne olur?” konusunda çeşitli platformlar üzerinden sizinle iletişime geçebilirler. İnternet üzerinde yaptığınız etkinlikleri izleyebilir ve mevcut coğrafi konumunuzu bulabilirler. Bu durumda yasa dışı içerik indirilebilir, ağınıza saldırı düzenlenerek kişisel bilgileriniz ele geçirebilir ya da cihazınızı ele geçirebilirler.

Bu tür olumsuzlukları önleyebilmek için yapmanız gerekenler ise IP adresinizi belirli zamanlarda değiştirerek daha önceki adresinizde mevcut olan tehlikeleri ortadan kaldırmak olabilir. Aynı zamanda Proxy sunucusu kullanarak adresinizi güvenli bir hale getirebilirsiniz. VPN kullanarak da tüm ağ trafiğinizi güvenli bağlantıda kullanabilirsiniz. Ancak güvenilir VPN’leri kullanmak bu aşamada sizler için faydalı olur. Seyahat ederken, uzaktan çalışırken ya da genel olarak gizlilik sağlayabilmek amacıyla VPN kullanabilirsiniz.

Türk Telekom Güvenlik McAfee; tüm Windows, Mac OS, iOS ve Android cihazlarınızı korur. Birden fazla cihaza sahip müşterilerimiz için ideal olan bu ürün, on cihaza kadar virüs, zararlı yazılım, kötü amaçlı web sayfaları, istenmeyen programlar ve bunlar gibi çok daha fazla tehditlere karşı korunma imkanı sunar. Detaylı bilgi için Türk Telekom Güvenlik web sitesini ziyaret edebilirsiniz.