Türk Telekom Blog

01.08.2023 Kültür & Sanat

Atatürk Kültür Merkezi’nde Yapılabilecekler: Etkinlikler, Galeriler ve Daha Fazlası!

Türk Telekom İçerik Ekibil

Türk Telekom İçerik Ekibi

İnsan ruhunun derinliklerine hitap eden ve orada derin duyguları ortaya çıkaran sanat, insanlık boyunca süregelen en köklü ve etkileyici bir unsurdur. Çünkü sanat, ilham verir ve hayata renk kazandırır. Başka diyarlara götürür ve farklı kültürlerle etkileşimi mümkün kılar. Bu anlamda İstanbul’un en değerli ve özgün yapılarından biri olan Atatürk Kültür Merkezi, geniş ve kapsamlı bir kültür kompleksine dönüşen yeni haliyle adına yaraşır bir şekilde sanat merkezi olma özelliği taşıyan bir yerdir. Kültürel zenginlikleri göstermesi, misafirlerine sanat ve teknoloji deneyimi yaşatması açısından büyük bir önem taşır. Farklı sanat dallarını merak eden misafirler için en uğrak nokta olan ve Türk Telekom’un ana sponsoru olduğu Atatürk Kültür Merkezi sanat etkinlikleri ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik!

Atatürk Kültür Merkezi Nerede ve Neler Var?

Türkiye için en önemli kültür ve sanat merkezi olma özelliği taşıyan “Atatürk Kültür Merkezi nerede?” Bir anıtsal yapı olma özelliği de taşıyan bu merkez İstanbul’un en uğrak mekânı olan Taksim Meydanı’nda yer alır. Yerli ve yabancı ziyaretçilerine sanat ve teknolojinin buluşmasıyla unutulmaz anlar yaşatan merkez kültürel etkinliklerinin zenginliğiyle bilinir.

“Atatürk Kültür Merkezi ne zaman yapıldı?” sorusuna ilk olarak 1969 yılında açıldığı bilgisi verilir. Ancak Cumhuriyet döneminin simgesi haline gelen bu yapı bir yangın sonucu harap olur. Yeniden düzenlenen bina 6 Ekim 1978 yılında ikinci kez açılır. 2008-2018 yıllarında kapalı kalan merkez 2018 yılının Şubat ayında yeni binanın yapımı için yıkılan alanda faaliyetlerin tamamlanmasıyla 29 Ekim 2021 yılında açılmıştır.

Atatürk Kültür Merkezi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin karşısına ilk olarak binanın mimari yapısı çıkar. Yapısıyla dikkatleri üzerine çeken kültür merkezi modernist bir tarz ile yapılarak göz alıcı bir duruş sergiler. Bu merkezi merak eden ve sanatsal etkinliklerle güzel bir gün geçirmeyi hedefleyen misafirler, “Atatürk Kültür Merkezi’nde neler var?” sorusunu merak eder.

Mimarisiyle oldukça etkileyici ve düzenli olarak tasarlanan merkezin her bir katı misafirlerine dolu dolu bir sanat deneyimi sunar. Çağdaş tasarımıyla içinde pek çok etkinlik alanı ve bölüm dizayn edilen merkezde tiyatro sevenler için çeşitli tiyatro salonları, konferans etkinliklerine uygun konferans salonları yer alır. Ayrıca resim sanatının en heyecan verici kısımlarından olan sergi aşaması için çok sayıda sergi salonu da bulunur. Sinema salonlarıyla film festivalleri için uygun ortam tamamlanır.

İlgi çekici eserlerin yer aldığı müzesi, sanat galerisi, dans ve opera salonunun bulunduğu bu merkezin her bir alanı oldukça etkileyici etkinliklere ev sahipliği yapar. Sanat, kültür, tarih ve teknolojiyi birleştiren bu değerli merkezi ziyaretiniz için belirli bir saat sınırı bulunur. “Atatürk Kültür Merkezi kaçta kapanıyor?” sorusuna 17.00’de kapandığı ve hafta sonları da kapalı olduğu bilgisi verilebilir.

Atatürk Kültür Merkezi Etkinlikleri

Zengin etkinliklere ev sahipliği yapması sebebiyle İstanbul’un kültürel hayatını canlandıran “Atatürk Kültür Merkezi içinde ne var?” sorusuna her türlü sanat dalından çeşitli etkinliklerin olduğu cevabı verilebilir. Binlerce ziyaretçiyi ağırlayan ve çok sayıda sanat disiplinine hitap edebilen Atatürk Kültür Merkezi etkinlikleri şu şekildedir:

  • Tiyatro oyunları hem yerli hem yabancı tiyatro eserlerinin sahnelendiği etkinliklerdir. AKM tiyatro etkinlikleri ünlü tiyatro gruplarının sanatlarını icra ettiği bir alandır. Bu etkinliklerde drama, trajedi ya da komedi gibi çeşitli tiyatro oyunlarını izleyebilmeniz mümkündür.
  • Klasik, pop, caz ve diğer türlerde müzik etkinlikleri bu merkezde düzenlenir. Ünlü sanatçılara ev sahipliği yapan merkez tüm misafirlerine unutulmaz bir deneyim yaşatır.
  • Dans severler için bale, halk dansları ya da modern dans türünde etkileyici performanslar sergilenir.
  • Resim, heykel ya da fotoğrafların sergilendiği sergi salonları sayesinde ulusal alanda büyük üne sahip sanatçıların eserlerini görebilmeniz mümkündür.
  • Klasik, bağımsız ya da uluslararası festival filmlerine ev sahipliği yapan film gösterimleriyle güncel filmleri takip edebilirsiniz.

Tüm bunların yanında Atatürk Kültür Merkezi kütüphane ile çok sayıda kitaba erişim sağlayabilirsiniz. Panel, söyleşi gibi özel etkinlikler için de gayet uygun olan bu merkez Türkiye’nin kültürel hayatına katkıda bulunması nedeniyle büyük bir değere sahiptir.

Türk Telekom Opera Salonu

Taksim Meydanı’nda yer alan Atatürk Kültür Merkezi’nin cephesinde özel olarak tasarlanmış 15 bin seramikle kaplanan Türk Telekom Opera Salonu, teknik analizlerle inşa edilen ve kültürel alanda önemli işlere imza atan değerli bir alandır. Misafirlerine en iyi akustiği verebilmek için teknik, fiziksel ve mimari açıdan özel değerlendirmelerle dizayn edilen bu salon at nalı biçimiyle dikkat çeker.

Taksim Meydanı’nda yer alan Atatürk Kültür Merkezi’nin cephesinde özel olarak tasarlanmış 15 bin seramikle kaplanan Türk Telekom Opera Salonu, teknik analizlerle inşa edilen ve kültürel alanda önemli işlere imza atan değerli bir alandır. Misafirlerine en iyi akustiği verebilmek için teknik, fiziksel ve mimari açıdan özel değerlendirmelerle dizayn edilen bu salon at nalı biçimiyle dikkat çeker. Nitelikli opera salonlarında bulunan tarzda tasarlanması sayesinde yüksek kalitede ses misafirlere sunulabilir. Ses yutucu özelliğe sahip halı ya da döşeme unsurlarına yer verilmeyen merkez için ahşap zemin tercih edilmiştir. Böylelikle misafirlerin kendilerini dinletilere tamamen vermesi hedeflenir.

2040 seyirci kapasiteli salondaki balkon ve parterlerle her alandan sanatçıların görünebilmesi merkezin elipsoit formu sayesinde mümkün hale getirilmiştir. Misafirlere en iyi dinleti deneyimini sunabilmek için koltuk tasarımına dahi dikkat edilen bu salon İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin ana performans mekânlarından birisi olarak yer alır. Ana sponsoru Türk Telekom’un adını taşıyan bu salon, opera ve bale performansları için özel odak noktası niteliği taşır.