Türk Telekom Blog

08.09.2023 Teknoloji

Hosting Nedir? Hangi Hizmetleri Sağlar?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

“Hosting nedir?” sorusu, pek çok kişi tarafından araştırılır. Bir internet sitesini yayınlamak için gerekli olan sanal araziye “hosting” adı verilir. Dilimize “web barındırma alanı” ya da “barındırma alanı” olarak çevrilebilir. Hosting hizmeti vasıtası sayesinde internet sitesini veri girişi sağlanarak domain tanımlamaları yapılır. Bu işlemler sayesinde internet sitesi yayına hazır hale getirilir. Hosting ya da barındırma hizmeti olarak adlandırılan bu hizmet, internet siteleri adına oldukça önemlidir. Kısaca hosting, web sayfanıza ait tüm dosyaların, bir bilgisayarda saklanması ve erişime açık tutulması hizmetidir.

Hosting hizmeti sayesinde internet sitenize ait dosyalar güvenli bir şekilde muhafaza edilir. Bu sayede sitenize ulaşmak isteyen kullanıcılar günün talep ettikleri herhangi saatinde internet sitenizde vakit geçirebilir.

Pek çok kişi hosting kullanılmadığı takdirde ne olacağını veya hosting’in kullanılmama şansının olup olmadığını merak edebilir. Hosting’in kullanılmadığı durumları ise şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Yetersiz bütçe
  • Düşük veri trafikleri
  • Özel güvenlik gereksinimleri
  • Düşük teknik bilgi
  • Geçici projeler

Hosting Kullanım Amacı Nedir?

Web hosting kullanımı kişi ya da kuruma ait internet sitelerinin ve internet siteye ait sayfaların kesintisiz bir şekilde yayınlanmasını sağlamak amacı ile gerçekleşir. Hosting sayesinde yayınlar kesintisiz şekilde yapılır.

İnternet sitesine sahip olan kullanıcılar sitelerinin her zaman ulaşılabilir olmalarını istediklerinde hosting hizmetinden yararlanmalıdır. Bu hizmet, özellikle e-Ticaret platformları başta olmak üzere bütün internet siteleri için önemini korumaya devam eder. Bu doğrultuda “Web hosting nedir?” sorusuna internet sitelerinin sürekli olarak ulaşılır olmasını sağlayan bir hizmet olduğuna dair yanıt vermek yanlış olmaz.

Günümüzde alışveriş platformları, blog sayfaları ya da forum siteleri gibi farklı amaçlara hizmet eden internet sitelerinin tamamında hosting desteği bulunur. Hosting hizmeti, birçok özelliği bünyesinde barındıran bir hizmettir ve özellikle sayfaların hızlı şekilde yüklenmesi konusunda önemli bir rol oynar. Bunun yanı sıra sayfada bulunan içeriklerin bir başkası tarafından kopyalanmaması ya da çalınmaması için çeşitli güvenlik tedbirleri alır. Bu özellikler, hosting ya da barındırma adıyla anılan hizmetin sağladığı en önemli avantajlar arasında bulunur.

Rasyonel ve kaliteli bir hosting hizmetinden yararlanarak sistemde meydana gelebilecek veri kayıplarının önüne geçebilirsiniz. Dolayısıyla “Hosting ne işe yarar?”sorusuna; güvenli bir platformda hizmet vermenizi sağladığına dair yanıt vermek mümkündür.

Domain Nedir, Hosting ile Farkları Nelerdir?

İnternet siteleri ile ilgili araştırma yapan ve profesyonel bir internet sitesine sahip olmak isteyen pek çok kişi “Domain ve hosting nedir?” konusunda merak duyar. Hosting herhangi bir internet sitesinin erişilmesi mümkün hale getiren hizmettir. Domain ise internet kullanıcılarının size ait siteyi ziyaret etmeleri adına kullanabilecekleri adres ya da URL olarak ele alınır.

Dolayısıyla“Domain / hosting nedir?” sorusu, sorulduğunda iki terim birbirleri ile aynı olarak görülüyor olsa da aynı terimler değildir. Farklı hizmet alanları olan bu iki farklı terim, temelde internet sitelerinin ulaşılabilir olmasını sağlayan ve oldukça önemli bir rol oynayan terimlerdir.

Domain ve hosting arasında birtakım farklılıklar bulunur. Örneğin hosting web sitenizi depolamak ve sizi arayan ziyaretlere hizmet vermek için çevrim içi bir alana sahip olmanız konusunda hizmet sunar. Domain ise DNS’de kayıtlıdır. Bunun yanı sıra uygulama sunucusu ya da web düzenleyicileri tarafından evrensel olarak tanınan bir isimdir.

Hosting ile internet sitenizi çevrim içi şekilde başlatabilirsiniz. Domain ise edindiğiniz ad yardımıyla müşterileriniz için ayırt edici olmanız konusunda önemli bir rol oynar. Özetle “Domain ve hosting aynı şey mi?” sorusuna birbirlerinden farklı olduklarına dair yanıt vermek yanlış olmaz. Bu iki farklı hizmet profesyonel bir internet sitesine sahip olmak için ihtiyacınız olan temel etkenlerdir.

Hosting Seçenekleri Hangileridir?

İnternet sitemizin ulaşılabilir olması adına mutlaka kullanmanız gereken bir hizmet olan hosting, farklı seçeneklere sahiptir. İnternet sitenizi hangi amaçla kurduğunuza göre almanız gereken hosting hizmetinin de belli farklılıklara sahip olması gerekir. Her internet sitesinin ihtiyacı birbirinden farklı ve özeldir. Bu doğrultuda geliştirilen farklı hosting seçenekleri olduğunu dile getirmek mümkündür.

Örneğin; kişisel blog siteleri, paylaşımlı bir hosting hizmetine ihtiyaç duyar. Fakat e-Ticaret platformları için bu durum daha farklıdır. e-Ticaret platformları, bulut sunucu sisteminin daha öncelikli olması gereken sitelerdir. Bu gibi durumlar hosting seçenekleri arasından tercih yaparken dikkat etmeniz gereken çeşitli etkenler olduğunu gösterir.

WordPress Hosting

Hosting seçenekleri arasında bulunan ve dünyada en fazla tercih edilen seçenek WordPress’tir. Özellikle internet siteniz WordPress tabanlı ise hosting olarak da WordPress hosting tercih etmeniz çok daha mantıklı olur. WordPress’e özel olarak geliştirilmiş bir hosting hizmetidir ve internet siteniz ile %100 uyumlu şekilde çalışır. Hizmet sayesinde internet siteniz sorunsuz şekilde yayına alabilir, sitenizin talep edilen her an ulaşılabilir olmasını mümkün kılabilirsiniz.

Linux Hosting

Özellikle PHP, MySQL ve Pyhton gibi sistemler için özel olarak tasarlanmış Linux Hosting hizmeti, i̇nternet siteleri için verimli bir ortam yaratır. Hizmetten faydalanarak internet sitenizin hızlı bir şekilde yüklenmesini ve veri tabanı kontrol mekanizması sağlamasını mümkün kılabilirsiniz. %100 uyumluluk elde etme konusunda başarılı bir rol oynayan Linux Hosting, dijital dünyada faaliyet gösteren ve açık kaynak tabana sahip binlerce internet sitesinin tercihidir.

Windows Hosting

Microsoft tarafından geliştirilmiş ve kolay bir kullanıma sahip olmasının yanında esnek bir yapısı da olan Windows Hosting, temelde bir yazılım aracıdır. Söz konusu teknolojilerin başarılı ve verimli şekilde faaliyet göstermesini sağlar. Barındırma hizmetine duyulan ihtiyacı karşılayan Windows Hosting, kesintisiz ve hızlı hizmet desteği sağlıyor olması sebebiyle yaygın olarak tercih edilir.

Host Adresi Nedir, Hosting Güvenliği Nasıl Sağlanır?

“Host adresi nedir?” sorusuna domain yanıtını vermek mümkündür. Domain yani adresin yanı sıra hosting hizmeti de bir internet sitesinin yayın hayatında kesintisiz olarak devam etmesini sağlar. Domain ve hosting, internet sitelerinin verimli ve profesyonel bir kullanıma sahip olmasını sağlayan en temel iki önemli unsurdur. Dolayısıyla güvenliğin üst seviyede sağlanması gerekir. Hosting hesabının güvenlikli bir kullanıma sahip olması için ise dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır.

Hosting güvenliğini sağlamak için tahmin edilmesi zor şifreler kullanılması önerilir. Şifre tasarlarken büyük harf, küçük harf, rakam, özel karakterler ve noktalama işaretleri kullanabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarınız ve e-posta hesaplarınızda kullanılan şifrelerin hosting hesabında kullanılması kesinlikle önerilmez. Aksi takdirde kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilmesi maalesef kolaylaşır.

Hosting hesabınızda kullandığınız şifreyle erişilen veri tabanı gibi alanların tümüne farklı şifreler atamak güvenliği sağlayan en önemli etkenlerden biridir. Dolayısıyla hosting kullanımını daha güvenli hale getirmek için izleyebileceğin farklı yollar bulunur.

Özetle “Hizmet alan adı ve hosting nedir?’’ sorusu, “Kullanıcıların sitenizi ziyaret etmek için kullandıkları isimlerin ve sitenizin aktif bir şekilde kullanılmasını sağlayan hizmettir.” şeklinde yanıtlanabilir. Evrensel olarak tanınan internet siteleri ismi alan adı ya da domain olarak bilinir. Hosting hizmeti ise internet sitesinin hızlı bir şekilde yüklenmesi, kullanıcı dostu bir altyapıya sahip olması ve her an ulaşılabilir olması adına çok önemli bir rol oynar. Alan adı yani domain ve hosting, bir internet sitesinin profesyonel ve akış bir kullanıma sahip olmasını sağlayan en temel etkenler arasında bulunur.