Türk Telekom Blog

27.02.2024 Teknoloji

Sanal Gerçeklik Nedir Nerelerde Kullanılır?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Sanal gerçeklik teknolojisi günümüzde giderek popüler hâle geliyor. Pek çok farklı sektörde kullanılan ve yenilikçi bir alan olarak ortaya çıkan sanal gerçeklik, kullanıcılara bilgisayar tabanlı bir sanal dünyada gezinme fırsatı sunuyor. Ayrıca gerçek dünyada yapılması mümkün olmayan şeyleri sanal gerçeklik sayesinde yapabilme imkânınız bulunuyor. Eğitim, sanat, eğlence ve sağlık gibi önemli sektörlerde geniş bir kullanım alanı bulunan “Sanal gerçeklik nedir?” konusunda merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.

Sanal Gerçeklik Kullanım Alanları

Sanal gerçeklik, bir diğer adıyla VR, kullanıcılarını bilgisayar tarafından oluşturulmuş bir sanal dünyaya taşıyan teknoloji olarak ifade ediliyor. Kullanıcılar, çoğu zaman bir VR başlığı, kulaklık ve el kontrol cihazı aracılığıyla sanal ortama dahil oluyor. Gerçek dünyada olmayan bir ortamı simülasyon yoluyla kullanıcılara sunulmasına ve kullanıcıların bu ortamla etkileşim kurmasına sanal gerçeklik adı veriliyor.

Günümüzün gelişmiş teknolojisi sayesinde sanal gerçeklik kullanım alanları geniş bir yelpazede açıklanıyor. Eğitim, sağlık ve eğitim gibi alanlarda yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra sanat ve eğlence için de tercih ediliyor.

Sanal gerçekliğin kullanım alanlarına bakılacak olursa ilk olarak eğitim önem taşıyor. Burada öğrencilerin anlamasının zor olduğu karmaşık konular etkileşimli ve gerçekçi sanal simülasyonlarla aktarılıyor. Özellikle tıp ve mühendislik bu konuda tercih edilen alanlar olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda tedavi ve terapi süreçlerinde de sanal gerçeklik yaygın bir şekilde kullanılıyor. Sanal gerçeklik terapisi ile fobi tedavileri, ağrı yönetimi, rehabilitasyon ya da psikoterapi gibi alanlarda uygulamalar gerçekleştiriliyor.

Sanat ve eğlence de sanal gerçeklik kullanım alanları arasında öne çıkıyor.Sanatçılar ve tasarımcılar sanal gerçeklikle etkileşimli sanat eserleri ortaya koyuyor. Turizm alanında ise sanal turlar düzenleniyor. Oteller, sanal turlar aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaşım sağlıyor. Ayrıca sanal konserler, etkinlik ya da toplantılarla sosyal etkileşim amacıyla benzersiz deneyimler sunuluyor.

Oyunlarda ve Sanatta Sanal Gerçeklik

Sanal gerçeklik oyun ve sanat alanında etkileyici deneyimler sunan bir teknoloji olarak ortaya çıkıyor. Sanal gerçeklik oyunları, kullanıcıları sanal oyun dünyasına fiziksel olarak dahil ediyor. Böylelikle oyunun içinde daha derin bir bağlantı kurulması mümkün hâle geliyor. Oyuncular, sanal oyun dünyasını etkileşimli bir şekilde keşfediyor ve oyun atmosferini çok daha eğlenceli bir şekilde yaşıyor. Ayrıca VR oyunları, özel olarak tasarlandıkları için kullanıcıların sanal ortamda hareket etmelerini de sağlıyor. Simülasyon oyunlarla uçuş simülatörleri ve araba yarışları gibi gerçek dünya simülasyonlarını deneyimlemeleri hedefleniyor. Sosyal oyunlar aracılığıyla birden fazla kullanıcının sanal dünyalarda bir araya gelerek etkileşim kurmaları sağlanabiliyor.

Sanat alanında ise sanal gerçeklik kullanımı kullanıcılar için farklı deneyimleri deneme fırsatı elde etmeleri açısından oldukça değerli. İnteraktif sanat deneyimleri sayesinde VR teknolojisi kullanılarak izleyiciler eserin içerisine çekiliyor. Böylelikle kullanıcılar eserin içindeymiş gibi hissederek etkileşimde bulunabiliyor. Ayrıca sanatçılara üç boyutlu sanat eserleri oluşturabilme fırsatı da tanınıyor. Sanal konserler, tiyatrolar ve müze sergileriyle sanal dünya bambaşka bir deneyim sunuyor.

Sanal Gerçeklik Uygulamaları

Sanal dünyada bu uygulamalar pek çok farklı alanda ve ihtiyacı karşılamak için gerçekleştiriliyor. Sanal gerçeklik uygulamaları eğitim, sağlık, sanat ve yaratıcılık gibi farklı alanlarda kullanılıyor. Eğitim alanında tıp, mühendislik ve havacılık gibi profesyonel kısımlarda simülatörler sağlanıyor. Ayrıca sanal sınıflar oluşturularak interaktif dersler sunuluyor.

Sağlık alanında yapılan sanal gerçeklik uygulamalarıyla fobiler tedavi edilebiliyor. Yükseklik ve uçak korkusu gibi fobilerin tedavi edildiği örnekler yer alıyor. Kronik ağrı çeken hastalara ise rahatlatıcı sanal ortamlar sunuluyor. Böylelikle ağrılar büyük oranda hafifletiliyor. Sanat alanında sanal gerçeklik filmleri büyük bir yankı uyandırıyor. VR teknolojisi kullanılarak etkileşimli filmler ve animasyonlar ortaya çıkıyor.

Sanal Gerçeklik Gözlüğü Kullanımı

Sanal dünyanın ilgileri üzerine çekmesinden sonra “Sanal gerçeklik gözlüğü nedir?” konusu merak ediliyor. “Sanal gerçeklik gözlüğü ne işe yarar?” konusuna bakıldığında bu gözlüğün sanal dünyayla etkileşim kurmak amacıyla kullanıldığı belirtiliyor. Bilgisayar tarafından oluşturulan ortamı deneyimleme fırsatı sanal gerçeklik gözlüğüyle sağlanıyor. “Sanal gerçeklik gözlüğü nasıl çalışır?” konusunda ise ilk olarak bağlantı kuruluyor.

Kullanılan cihaza göre kalibre edilen bu gözlükler el kontrol cihazıyla birlikte kullanılıyor. Böylelikle sanal dünyadaki objelerin kullanılması hedefleniyor. Hareket ve navigasyon özellikleri sayesinde kullanıcıların gerçek dünyada yaptıkları hareketler sanal ortama aktarılıyor. Gelişmiş VR gözlükleri sayesinde kullanıcıların yaptıkları göz hareketleri izleniyor ve bu göz hareketlerinin sanal ortama aktarılması sağlanıyor. Böylelikle orada etkileşim kurulması mümkün hâle geliyor.

Türk Telekom ile sanal gerçeklik gibi son teknolojileri deneyimlemenin keyfini evinizde internet ile yaşayın. ADSL ya da fiber internet paketlerimizi inceleyerek adresinizin hangi internet bağlantı türüne uygun olduğunu altyapı sorgulama ile öğrenin. Uygun altyapıya sahipseniz Türk Telekom ile iletişime geçerek fiber hızındaki internete geçiş yapabilir ve bu geçişi sağladıktan sonra hız testi ve ping testi yaparak farkı hemen görebilirsiniz. Türk Telekom evde internet kampanyalarını inceleyerek ihtiyacınıza göre seçiminizi yapabilirsiniz.